Hyppää pääsisältöön

Nauretaan – yhdessä!

Nauretaan yhdessä. Kuva: Mika Kanerva, Yle Kuvapalvelu.

Parhaimpia hetkiä elämässäni on yhdistänyt yksi asia – nauru. Nauru on parhaimmillaan kovaäänisenä hekotuksena. Sellaisena hillittömänä hihityksenä, joka ei katkea. Nauru, joka saa vatsalihakset kipeiksi ja kuuluu kauas. Nauru, joka valtaa koko vartalon: sellaista naurua toivoo jokaiseen päiväänsä.

Nauru voi olla myös hiljaista hykertelyä oman pään sisällä. Se on suupieliin nouseva hymy, pieni kikatus tai hermostunut hyrähdys. Nauru on iloinen kiljaisu tai helpottunut hymähdys. Se on sisimmässä paisuva ilo, joka kiteytyy käsien yhteen läpsytyksenä tai tanssiliikkeinä, kun luulee, että kukaan ei näe.

Parasta nauru on silloin, kun sen saa jakaa jonkun kanssa. Lapsuudessa ihaninta oli ystävysten yhteinen kikatus! Silloin nauru oli yhteinen kieli, merkki jutusta, jota aikuiset eivät ymmärtäneet.

Kun rakastuu, on ihanaa nauraa suudellessa tai hymyillä rakkaansa solisluun kuoppaan.

Kun rakastuu, on ihanaa nauraa suudellessa tai hymyillä rakkaansa solisluun kuoppaan. ​Rakastuessa koko maailma tuntuu yhdeltä isolta naurunpurskahdukselta, joka saa olon väreilemään ja kropan sykkimään maailman naurun tahdissa.

Puhelimessa parhaan ystävän nauru tuntuu tutulta ja lämmittää. Yhteiset naurun aiheet ovat  ystävyyden peruskivi, se jolle pitkä luottamuksellinen suhde rakennetaan.

Perheissä on omat naurunaiheet, joita ilman arki tuntuisi pakkopullalta. Kun kysyn isältäni, että "mikä meininki", hän vastaa, että "jazz-meininki". Minua naurattaa tämä vitsi jokaikinen kerta. Löysimme yhteisen naurun jo lapsuudessani.

Minulle uusinta ja ihmeellistä on nauraa yhdessä omien lapsieni kanssa. Nauraminen lasteni seurassa ei suinkaan ole uutta, mutta nykyään en enää hymyile vauvalle tai taaperolle heidän tehdessään tai sanoessaan jotakin hellyttävän hupsua, vaan nauran yhdessä lasteni kanssa heidän sukkeluuksilleen, sellaisille joita minä en ikinä keksisi.

- Äiti, miksi ihmisellä on ylähuulessa tämmönen kuoppa? kuopus kyselee.
- En tosiaan tiedä. Mulla ei ole kyllä mitään hajua, puuskahdan.
- Mulla on pieni aromi, esikoinen vastaa pilke silmäkulmassa.

Kun jotakuta rakastaa, tärkeintä on nauraa yhdessä ja usein hänen kanssaan. Nauru yhdistää, helpottaa,  parantaa, vahvistaa lihaksia. Nauru saa elämän tuntumaan elämältä. Nauraessa ei koskaan mieti, mitä vielä pitäisi tai mikä on tekemättä, vaan elää juuri sitä hetkeä, nauruhetkeä.

Naurun tasapaino on stand up –kilpailu, jossa kymmenen nousevaa koomikkoa kilpailee 20 000 €:n palkinnosta sekä Suomen kiertueesta. Naurun tasapaino lauantaisin 8.6. - 10.8. klo 21 Yle TV2:ssa sekä Yle Areenassa.

Naurun voimaan luottaa myös  Kikattava Kakkiainen, joka on mainio mielen piristäjä ja mökömielen poistaja. Kikattava Kakkiainen starttaa TV2:n Pikku Kakkosessa 15.6. Ohjelmasta on nähtävissä maistiainen Yle Areenassa.

Kikattava Kakkiainen löytyy myös kännykkään saatavana pelisovelluksena.

 

Linkit: