Hyppää pääsisältöön

Rauhanturvaajille tukiohjelma

Rauhanturvaajan baretti
Rauhanturvaajan baretti Kuva: MOT/Yle kriisinhallinta

MOT:n helmikuisen ohjelman "Särjetyt rauhanturvaajat" jälkeen Suomessa on ryhdytty tehostamaan sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä palvelleiden tukitoimia. Puolustusministeriö ilmoitti 18.5.2013 uuden tukijärjestelmän laatimisesta.

Järjestelmässä korostuu erityisesti kriisinhallintatehtävissä toimivien psykososiaalisen tuen kehittäminen. Kriisinhallintaveteraanien tukiohjelman laatimisessa huomioidaan myös veteraanit itse.

MOT käsitteli Kai Bymanin toimittamassa ohjelmassa Särjetyt rauhanturvaajat (18.2.2013) veteraanien rajuja kokemuksia ja erityisesti ns. posttraumaattista stressireaktiota (PTSD). Reaktio tunnistettiin Yhdysvalloissa Vietnamin sodassa taistelleilla veteraaneilla vuonna 1980. Se on psyykkinen sairaus, joka muuttaa kehon tapaa reagoida stressiin. PTSD vaikuttaa stressihormoneihin ja hermoston välittäjäaineisiin. Ohjelmassa kerrottii kuinka suomalaiset veteraanit oli usein jätetty itse selviämään vaikeistakin terveysongelmista.

Puolustusministeriön tiedotteessa korostetaan palvelukseen hakeneiden terveystietojen tuntemusta ja palveluksen aikaista tapahtumatietojen taltioimista. Palveluksen aikaista perheiden ja lähiomaisten vertaistukea kehitetään yhteistyössä Suomen Rauhanturvaajaliiton kanssa. Alueellisesti organisoidun tukitoiminnan kautta pidetään jatkossa yhteyttä kriisinhallintatehtävissä palvelleisiin. Libanoniin nimitetään sosiaalikuraattori ja puolustusvoimiin henkilöstötukikoordinaattori.

Lue Puolustusministeriön tiedote asiasta.