Kuluttajaneuvontaan tulevien valitusten kolmen kärjestä löytyy vuosittain sama tuttu: remontit. Yleisimpiä ongelmia ovat kustannusarvion ylittyminen, aikataulun venyminen, kuluttajan ja remontin tekijän väliset kiistat sekä erilaiset viestintäkatkokset. Sudenkuoppien välttämiseksi remontti kannattaa suunnitella huolellisesti, seurata sen etenemistä tarkasti ja pitää kaikki osapuolet ajan tasalla. Tässä muutamia vinkkejä.
1. Suunnittele hyvin
Ennen remontin aloittamista kannattaa huolellisesti selvittää itselleen remontin tavoitteet ja etsiä erilaisia vaihtoehtoja. Selvitä myös ilmoitusvelvollisuudet ja luvanvaraiset työt, sillä lupien saaminen voi kestää yllättävän kauan. Samalla selviää, mihin töihin tarvitaan ammattilainen.
Lupa-asioihin voi kysyä apua isännöitsijältä ja kunnan rakennusvalvonnasta. Maksutonta ohjausta ja neuvontaa saa myös Rakennustiedolta sekä monista rautakaupoista. Lisäksi remonttikirjallisuutta ja -videoita löytyy kirjastoista. Vuokra-, asumisoikeus- ja osaomistusasunnoissa remonteista tulee aina neuvotella vuokranantajan kanssa. Kaikkiin korjaustöihin tarvitaan asunnon omistajan lupa.Remonttisuunnitelmaan mietitään ja kirjataan ylös koko projekti yksityiskohtaisesti. Valmiin remonttisuunnitelman voi vielä tarkastuttaa remonttisuunnittelun ammattilaisella.
2. Muista joustovara
Aikataulutukseen ja kustannusarvioon on tärkeää jättää joustonvaraa. Huolellisimmallakaan suunnittelulla ei voida välttyä kaikilta yllätyksiltä. Kannattaa myös aikatauluttaa remontin eri työvaiheet kalenteriin, jotta näkee jo etukäteen, osuuko mahdollisesti päällekkäin sellaisia vaiheita, joita ei voida yhtäaikaisesti toteuttaa.
Myös kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää, jos käyttää ulkopuolista työvoimaa.
3. Tee remonttikansio
Alusta alkaen kaikki suunnitelmat, piirustukset ja dokumentit kannattaa säilyttää ja muodostaa niistä oma remonttikansio. Kansioon kootaan mm. tarvittavat luvat ja piirustukset, aikataulut, laskut ja kuitit, tarjoukset ja sopimukset yhteystietoineen, koodit, tuotenumerot, tavarantoimittajien yhteystiedot ja takuut, sekä kaikki käyttöohjeet.
Kansion avulla remontin kokonaisuus asiakirjoineen pysyy helpommin käsissä. Asuntoa myytäessä myöhemmin dokumentoidut remonttifaktat luovat lisäarvoa asunnolle.
4. Tee aina kirjallinen sopimus
Kuluttajan ja urakoitsijan kiistat johtuvat usein erimielisyyksistä, jotka olisi voitu välttää kirjallisella sopimuksella. Ilman sopimusta voi olla vaikeaa hahmottaa kaikkia urakkaan liittyviä seikkoja.
Urakoitsijan valinnassa on syytä huolehtia myös siitä, että yrittäjä hoitaa veronsa ja muut maksunsa asiallisesti. Selkeintä on valita sellainen urakoitsija, jolla on Y-tunnus. Tällöin kuluttajansuojalain säännökset pätevät remontissa. Y-tunnuksen voi tarkastaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä.
5. Hanki laatua ja ole vastuullinen
Laite- ja materiaalihankinnat voivat jopa ratkaista remontin lopullisen onnistumisen, joten hankinnoissa kannattaa olla tarkkana. Ota huomioon laatu, määrä, hinta ja toimitusajat. Kannattaa käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja vastuullisesti valmistettuja tuotteita. Mieti myös, miten ylijääneet materiaalit kierrätetään tai hävitetään asianmukaisesti. Myös remonttijätteistä huolehtiminen on tärkeää, niiden poiskuljettamisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista kannattaa myös sopia tekijöiden kanssa kirjallisesti.
Remonttikansion avulla kokonaisuus pysyy helpommin käsissä
Remontissa on toimittava mahdollisimman vastuullisesti myös sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta. Huolehdi siis kaikkien osallisten hyvinvoinnista, työturvallisuudesta ja vakuutuksista.
6. Keskustele
Kun projektissa on paljon osallisia, on roolituksen syytä olla selvää, jottei epäselvyyksiä synny. Useimmiten ongelmat syntyvät rajakohdissa, kun yksi urakoitsija lopettaa ja toinen aloittaa. Erimielisyyksiä voi tulla myös naapureiden, isännöitsijän tai taloyhtiön kanssa. Nämäkin tilanteet voi välttää keskustelemalla ihmisten kanssa ennakkoon.
Tiedot pohjautuvat Henriikka Mutikaisen Jyväskylän ammattikorkeakouluun tekemään opinnäytetyöhön.