Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vältä remonttiongelmat - kuusi vinkkiä remontintekoon

Remontti-info
Remontti-info Kuva: Yle/Anne Aukee remontti

Kuluttajaneuvontaan tulevien valitusten kolmen kärjestä löytyy vuosittain sama tuttu: remontit. Yleisimpiä ongelmia ovat kustannusarvion ylittyminen, aikataulun venyminen, kuluttajan ja remontin tekijän väliset kiistat sekä erilaiset viestintäkatkokset. Sudenkuoppien välttämiseksi remontti kannattaa suunnitella huolellisesti, seurata sen etenemistä tarkasti ja pitää kaikki osapuolet ajan tasalla. Tässä muutamia vinkkejä.

1. Suunnittele hyvin

Ennen remontin aloittamista kannattaa huolellisesti selvittää itselleen remontin tavoitteet ja etsiä erilaisia vaihtoehtoja. Selvitä myös ilmoitusvelvollisuudet ja luvanvaraiset työt, sillä lupien saaminen voi kestää yllättävän kauan. Samalla selviää, mihin töihin tarvitaan ammattilainen.

Remontti-info
Remontti-info Kuva: Yle/Anne Aukee remontti
Lupa-asioihin voi kysyä apua isännöitsijältä ja kunnan rakennusvalvonnasta. Maksutonta ohjausta ja neuvontaa saa myös Rakennustiedolta sekä monista rautakaupoista. Lisäksi remonttikirjallisuutta ja -videoita löytyy kirjastoista. Vuokra-, asumisoikeus- ja osaomistusasunnoissa remonteista tulee aina neuvotella vuokranantajan kanssa. Kaikkiin korjaustöihin tarvitaan asunnon omistajan lupa.

Remonttisuunnitelmaan mietitään ja kirjataan ylös koko projekti yksityiskohtaisesti. Valmiin remonttisuunnitelman voi vielä tarkastuttaa remonttisuunnittelun ammattilaisella.

2. Muista joustovara

Aikataulutukseen ja kustannusarvioon on tärkeää jättää joustonvaraa. Huolellisimmallakaan suunnittelulla ei voida välttyä kaikilta yllätyksiltä. Kannattaa myös aikatauluttaa remontin eri työvaiheet kalenteriin, jotta näkee jo etukäteen, osuuko mahdollisesti päällekkäin sellaisia vaiheita, joita ei voida yhtäaikaisesti toteuttaa.
Myös kotitalousvähennys kannattaa hyödyntää, jos käyttää ulkopuolista työvoimaa.

3. Tee remonttikansio

Alusta alkaen kaikki suunnitelmat, piirustukset ja dokumentit kannattaa säilyttää ja muodostaa niistä oma remonttikansio. Kansioon kootaan mm. tarvittavat luvat ja piirustukset, aikataulut, laskut ja kuitit, tarjoukset ja sopimukset yhteystietoineen, koodit, tuotenumerot, tavarantoimittajien yhteystiedot ja takuut, sekä kaikki käyttöohjeet.

Kansion avulla remontin kokonaisuus asiakirjoineen pysyy helpommin käsissä. Asuntoa myytäessä myöhemmin dokumentoidut remonttifaktat luovat lisäarvoa asunnolle.

Remontti-info
Remontti-info Kuva: Yle/Anne Aukee remontti

4. Tee aina kirjallinen sopimus

Kuluttajan ja urakoitsijan kiistat johtuvat usein erimielisyyksistä, jotka olisi voitu välttää kirjallisella sopimuksella. Ilman sopimusta voi olla vaikeaa hahmottaa kaikkia urakkaan liittyviä seikkoja.

Urakoitsijan valinnassa on syytä huolehtia myös siitä, että yrittäjä hoitaa veronsa ja muut maksunsa asiallisesti. Selkeintä on valita sellainen urakoitsija, jolla on Y-tunnus. Tällöin kuluttajansuojalain säännökset pätevät remontissa. Y-tunnuksen voi tarkastaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä.

5. Hanki laatua ja ole vastuullinen

Laite- ja materiaalihankinnat voivat jopa ratkaista remontin lopullisen onnistumisen, joten hankinnoissa kannattaa olla tarkkana. Ota huomioon laatu, määrä, hinta ja toimitusajat. Kannattaa käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja vastuullisesti valmistettuja tuotteita. Mieti myös, miten ylijääneet materiaalit kierrätetään tai hävitetään asianmukaisesti. Myös remonttijätteistä huolehtiminen on tärkeää, niiden poiskuljettamisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista kannattaa myös sopia tekijöiden kanssa kirjallisesti.

Remonttikansion avulla kokonaisuus pysyy helpommin käsissä

Remontissa on toimittava mahdollisimman vastuullisesti myös sosiaalisesta ja taloudellisesta näkökulmasta. Huolehdi siis kaikkien osallisten hyvinvoinnista, työturvallisuudesta ja vakuutuksista.

6. Keskustele

Kun projektissa on paljon osallisia, on roolituksen syytä olla selvää, jottei epäselvyyksiä synny. Useimmiten ongelmat syntyvät rajakohdissa, kun yksi urakoitsija lopettaa ja toinen aloittaa. Erimielisyyksiä voi tulla myös naapureiden, isännöitsijän tai taloyhtiön kanssa. Nämäkin tilanteet voi välttää keskustelemalla ihmisten kanssa ennakkoon.

Tiedot pohjautuvat Henriikka Mutikaisen Jyväskylän ammattikorkeakouluun tekemään opinnäytetyöhön.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.