Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Grillattua piisamia ja voikukkakahvia

Jaakko Kolmonen ja Turkka Aaltonen valmistavat Kokemäenjoen rantanuotiolla nokkosmunakkaan, tekevät voikukan juurista kahvia ja grillaavat piisamia. Lisäksi Aaltonen analysoi piisamin hyötykäyttöön liittyviä ennakkoluuloja.

Liharuokakäytössä piisami on kuin mikä tahansa riistaeläin. Silti eläintä ei Suomessa juuri syödä. Turkka Aaltosen mukaan syynä on harhaluulo, jonka mukaan piisami olisi rotta. Todellisuudessa eläin on maailman suurin myyrä.

Täysikasvuisesta piisamista saa nylkemisen jälkeen noin 700 grammaa täysin syömäkelpoista lihaa. Silti kuolleita piisameita ei käytetä Suomessa edes minkin rehuksi.

"Kyllä se maukkaampaa on kuin vaikka sammakonreisi. —— Tämä on hyvä tavara, tämä piisami", Aaltonen toteaa. Yhdysvalloissa tätä kaislikkojen karvaturria myydään Aaltosen mukaan ihan lihakaupoissa. Siellä eläintä tosin kutsutaan rämejänikseksi.

Piisamin tärkeimpänä osana onkin pidetty sen karvaa. Aaltonen arvioi, että ohjelman tekoaikana Suomeen tuotiin turkiksia jopa miljoonien markkojen edestä. Kuitenkin eläimen kotimainen kanta kestäisi pyynnin myös hyvin. "Olisikohan se rotta taas siinä, mikä säikähdyttää pyyntimiestäkin."

Pääruoan kylkiäiseksi miehet kokkaavat varhaisnokkosista munakkaan. Juomapuolesta huolehditaan paahtamalla voikukan juuria, joista jauhetaan ja keitetään kahvit.

"Olen tehnyt voikukan juuresta ihan raastettakin. Ennen kukintaa juuri on makeaa, mutta kukinnan jälkeen maku muuttuu nopeasti kitkeräksi", Aaltonen valistaa. Käytettyjä voikukkaporoja voi hyödyntää kahvin keittämisen jälkeen vielä esimerkiksi sämpylätaikinan jatkeena ja lisämausteena.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit