Hyppää pääsisältöön

Opel Kadett edusti 60-luvun tyyliä

Yhdysvalloissa suunniteltu, saksalaisvalmisteinen Opel Kadett on aivan eri vaunu kuin sotaa edeltäneet Opelit, todistetaan 60-luvun Moottoriruudussa.

Keksikokoisesta perheautosta tuli myös Suomessa suosittu. Moottoriruudun testissä Opel Kadett 1000 saikin kiitosta erityisesti ”kauniista ja asiallisesta” muotoilusta.

Auton huippunopeus oli 130 kilometriä tunnissa. Bensiiniä auto haukkasi satasella lähes 8 litraa. Moottoriruudun testissä autolla tosin ajettiin vain 90 kilometriä tunnissa, joten suurimmat nopeudet jäivät testaamatta.

Kaupunkiajossa ajo oli testin perusteella mukavaa. Huonommilla teillä auton kova jousitus oli ongelma. Auto tunnisti kaikki kolot ja nyppylät, mutta tasaisella tiellä ajo oli miellyttävää.

Suomen talvessa lämmityslaitteen teho ei riittänyt. Ikkunat olivat jäässä, eikä lämpö muutenkaan ollut riittävä, Moottoriruudun testissä moitiskellaan.

Vaikka auto on rekisteröity viidelle, takapenkille hädin tuskin mahtuu kolme aikuista. ”Lähinnä takapenkin paikat on tarkoitettu perheen jälkikasvulle, jolloin tila varmasti heille riittää mukavasti.”

Opelin vaihteisto oli synkronoitu. Lisävarusteena sai myös urheilumallisen vaihdetangon. ”Kojetaulun reunus on pehmustettu. Ja tuhkakuppi ja hansikaslokero ovat tavanomaisilla paikoilla. Oven lukot ja lasinnostolaitteet toimivat miellyttävän herkästi.”

Teksti: Reijo Perälä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto