Hyppää pääsisältöön

Opel Kadett edusti 60-luvun tyyliä

Yhdysvalloissa suunniteltu, saksalaisvalmisteinen Opel Kadett on aivan eri vaunu kuin sotaa edeltäneet Opelit, todistetaan 60-luvun Moottoriruudussa.

Keksikokoisesta perheautosta tuli myös Suomessa suosittu. Moottoriruudun testissä Opel Kadett 1000 saikin kiitosta erityisesti ”kauniista ja asiallisesta” muotoilusta.

Auton huippunopeus oli 130 kilometriä tunnissa. Bensiiniä auto haukkasi satasella lähes 8 litraa. Moottoriruudun testissä autolla tosin ajettiin vain 90 kilometriä tunnissa, joten suurimmat nopeudet jäivät testaamatta.

Kaupunkiajossa ajo oli testin perusteella mukavaa. Huonommilla teillä auton kova jousitus oli ongelma. Auto tunnisti kaikki kolot ja nyppylät, mutta tasaisella tiellä ajo oli miellyttävää.

Suomen talvessa lämmityslaitteen teho ei riittänyt. Ikkunat olivat jäässä, eikä lämpö muutenkaan ollut riittävä, Moottoriruudun testissä moitiskellaan.

Vaikka auto on rekisteröity viidelle, takapenkille hädin tuskin mahtuu kolme aikuista. ”Lähinnä takapenkin paikat on tarkoitettu perheen jälkikasvulle, jolloin tila varmasti heille riittää mukavasti.”

Opelin vaihteisto oli synkronoitu. Lisävarusteena sai myös urheilumallisen vaihdetangon. ”Kojetaulun reunus on pehmustettu. Ja tuhkakuppi ja hansikaslokero ovat tavanomaisilla paikoilla. Oven lukot ja lasinnostolaitteet toimivat miellyttävän herkästi.”

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto