Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Rosvopaistia

Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen valmistavat rosvopaistia, korvasienikakkaroita ja silavaplättäreitä luonnon helmassa Kiikalassa. Ruoanlaiton lomassa kerskaillaan kilpaa hiekkakuopalla, kiipeillään leivinuunin päälle sekä jutellaan mukavia lehmille ja kanoille.

Kesäkokit ovat ryhtyneet metsärosvoiksi ja hiiviskelevät Kiikalan metsissä lapio olalla. Hiekkakuoppa valikoituu rosvokaksikon paistopaikaksi, koska se tarjoaa suojaa uteliaiden katseiden ja nenien varalle. Parikiloinen porsaanlapa on laitettu jo edellisenä päivänä likoamaan suolalaukkaan.

Nuorempi kokki tarttuu lapionvarteen ja vanhempi saa kunnian laskea peruskiven paistokuoppaan. Aiemmin haetut tervaskannon palaset nuotion sytykkeinä saavat kaksikon vuolaasti kehuskelemaan retkeilytaidoillaan. Liotettu liha maustetaan lopullisesti vasta rosvokuopan laidalla. Suolan ja pippurin lisäksi lapaan hierotaan voimakasaromista salviaa, jonka kanssa kokemattoman kokin kannattaa olla varovainen. Laakerinlehdet viimeistelevät maustamisen.

Paistamisen jälkeen jännitetään löytyykö foliopaketin sisältä yhtään mitään. Pitkä operaatio täydellistyy sikailuun kuopan reunalla, rosvomaisella röhönaureskelulla höystettynä.

Maatilalla kokit valmistavat korvasienikakkaroita perinteisellä menetelmällä. Jälkiruoaksi paistetaan luonnon helmassa silavaplättäreitä. Munat ja maito haetaan tietenkin niiden alkulähteiltä, jutustellen samalla mukavia lehmien ja kanojen kanssa.

Tietolaatikko

Eviran korvasienten käsittelyohje:
Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella. Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.
Tuoreita tai kuivattuja korvasieniä kaupan pidettäessä on varoitusmerkinnän yhteydessä oltava seuraava käsittelyohje:
Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.
Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.
Korvasienen kuljetuksessa ja käsittelyssä on otettava huomioon, että siitä haihtuu myrkyllisiä kaasuja.