Hyppää pääsisältöön

Kuoleman rajalta elävien kirjoihin

Millaista on kuoleminen? Mikä meitä odottaa elämän ja kuoleman rajalla? Miltä paluu elävien kirjoihin tuntuu? Kysymyksiä, joihin jotkut osaavat antaa vastauksia koettuaan kuoleman - ainakin hetkellisesti.

Tietolaatikko

Kuolemanrajakokemus (engl. near-death experience) on elämyksellinen kokemus, jonka moni kuolemaa lähellä ollut on kertonut kokeneensa. Kuolemarajakokemukseen on liitetty tuntemuksia syvästä onnesta, ruumiista irtaantumisesta ja liikkumisesta kohti alati kirkastuvaa valoa.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa tehdyssä televisio-ohjelmassa viisi suomalaista kuvasi kokemuksiaan kuolemisesta. Jokainen oli joutunut äkillisesti kuolemanvaaraan esimerkiksi sairauskohtauksen takia. Elvytysyritysten aikana heidät todettiin kliinisesti kuolleiksi. Tuona aikana he olivat niin sanotussa kuolemanrajatilassa. Lopulta potilaat onnistuttiin kuitenkin elvyttämään.

Kokemukset kuolemanrajatilasta olivat haastateltavilla hyvin samankaltaisia: kirkasta valoa, ruumiista irtaantumista, levollista oloa, kohtaamisia ihmishahmoisten olentojen kanssa. Yhteistä oli myös se, etteivät he tunteneet pelkoa tai paniikkia.

Kokemus kuolemasta väistämättä muutti näkemyksiä elämästä ja sen suhteesta kuolemaan. Kuolemanpelko oli väistynyt ja omaa elämää vaivannut tyhjyyden tunne oli pois. Kuolema ei ollutkaan enää elämän loppu vaan " kuolema on syntymä toiseen tilaan."

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto