Hyppää pääsisältöön

Kuoleman rajalta elävien kirjoihin

Millaista on kuoleminen? Mikä meitä odottaa elämän ja kuoleman rajalla? Miltä paluu elävien kirjoihin tuntuu? Kysymyksiä, joihin jotkut osaavat antaa vastauksia koettuaan kuoleman - ainakin hetkellisesti.

Tietolaatikko

Kuolemanrajakokemus (engl. near-death experience) on elämyksellinen kokemus, jonka moni kuolemaa lähellä ollut on kertonut kokeneensa. Kuolemarajakokemukseen on liitetty tuntemuksia syvästä onnesta, ruumiista irtaantumisesta ja liikkumisesta kohti alati kirkastuvaa valoa.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa tehdyssä televisio-ohjelmassa viisi suomalaista kuvasi kokemuksiaan kuolemisesta. Jokainen oli joutunut äkillisesti kuolemanvaaraan esimerkiksi sairauskohtauksen takia. Elvytysyritysten aikana heidät todettiin kliinisesti kuolleiksi. Tuona aikana he olivat niin sanotussa kuolemanrajatilassa. Lopulta potilaat onnistuttiin kuitenkin elvyttämään.

Kokemukset kuolemanrajatilasta olivat haastateltavilla hyvin samankaltaisia: kirkasta valoa, ruumiista irtaantumista, levollista oloa, kohtaamisia ihmishahmoisten olentojen kanssa. Yhteistä oli myös se, etteivät he tunteneet pelkoa tai paniikkia.

Kokemus kuolemasta väistämättä muutti näkemyksiä elämästä ja sen suhteesta kuolemaan. Kuolemanpelko oli väistynyt ja omaa elämää vaivannut tyhjyyden tunne oli pois. Kuolema ei ollutkaan enää elämän loppu vaan " kuolema on syntymä toiseen tilaan."

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto