Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ranska pääkuva

Ranskalaisia paloja osa 1

Molièren klassikkonäytelmä "Porvari aatelismiehenä" on usein ohjelmistossa Versaillesin teatterifestivaaleilla. Comédie Française on Ranskan kansallisnäyttämö, jonne on uudella tavalla sovitettu La Fontainen klassisia eläinsatuja. Roolit vaativat näyttelijöiltä paljon.

Sirkus ja sirkuskoulut kuuluvat ranskalaiseen, esittävän taiteen perinteeseen. Koreografi Jean-Claude Gallottan tanssiryhmä harjoittelee yli ikärajojen, sillä jokaisella sukupolvella on annettavaa toiselle. Tanssitaiteen huippunimet opettavat tanssia Lyonin tanssibiennalessa, jossa teemat vaihtuvat. Tällä kertaa vuorossa on katutanssi.

Näyttämöllä ja estradilla

Video on tekstitetty suomeksi.

Video on tekstitetty ranskaksi.

Le Bourgeois Gentilhomme à Versailles - Porvari aatelismiehenä

Molièren klassikkonäytelmästä Porvari aatelismiehenä on ohjaaja Jean-Daniel Laval saanut irti mahtavan parodian Versaillesin teatterifestivaaleille. Näytelmää esitettiin aikoinaan Ludvig XIV:n hovissa. Nykyään ranskalainen yleisö nauttii siitä hovin loistokasta Grand Trianonin linnaa imitoivissa  lavastuksissa, Versaillesin kaupungissa.

croiser le fer    miekkailla
ahuri typertynyt, ällistynyt
crétin    hölmö
se hisser plus haut que son derrière elää yli varojensa, kurottaa kuuseen
une pièce mal foutue surkea t. epäonnistunut näytelmä
en étrange équipage m. kummallisissa tamineissa
un péristyle m. pylväikkö
révérance f. hovikumarrus t. –niiaus
La Mamamouchi Molièren keksimä turkkilainen arvonimi
Le Grand Trianon pieni linna Versaillesin puistossa (Mansart 1687)

Les fables de La Fontaine à la Comédie Française - Eläinsatuja kansallisnäyttämöllä

Comédie Française on Ranskan kansallisnäyttämö, jonne on uudella tavalla sovitettu La Fontainen klassisia eläinsatuja. Mukana on paljon huumoria ja lämpöä. Roolit vaativat näyttelijöiltä paljon, sillä jokainen näyttelijä tulkitsee useamman eläimen roolin. Huolellinen puvustus ja loppuun hiottu replikointi antavat yleisölle todellisen nautinnon.

fable f. eläinsatu
corbeau m. korppi
vers m. säe
renard m. kettu
grenouille f, sammakko
boeuf m. härkä
loup m. susi
agneau m. karitsa
jubilation f. suuri ilo, nautinto
travers m. vika, puute, heikkous
sous la houlette de jkn johdolla
spectacle m. esitys

Le cirque, retour à la tradition - Sirkusperinteitä

Sirkus ja sirkuskoulut kuuluvat ranskalaiseen, esittävän taiteen perinteeseen. Kaikki lähtee ympyrästä, areenasta, joka on vanhan sirkuksen symboli. Sirkusammattikorkeakoulun oppilaat sisäistävät nyt ”uutta” tapaa esittää perinteistä estraditaidetta: nyt annetaan tekniikalle avoimesti sille kuuluva paikka. Loppusuoritus on huipputasoa sekä teknisesti että taiteellisesti. Sirkus on palannut alkulähteilleen.

rond m.    ympyrä
spectacle m. esitys
cirque contemporain m. nykysirkus
retour aux sources f. paluu alkulähteille
étonnement m. hämmästyttäminen, hämmästys
corps m. vartalo, keho
performance f. esitys, suoritus
d’avant-garde m. kärkijoukkoon kuuluva, uusia virtauksia edustava   
technique f. tekniikka
salto m. sirkushyppy
vrille f. voltti

Les Ballets de Tahiti - Tanssia Tahitilta

Ranskan Polynesiaan kuuluva saari Tahiti tunnetaan tanssitaiteestaan, joka on saaren vahvimpia perinteitä. Ranskassa vierailevat tahitilaistanssijat kertovat, että tanssilla ei enää saarella suinkaan elä, vaan kaikilla on toinen ammatti. Ranskan talvi-ilmasto on vieraileville tahitilaisille todellinen shokki.

vahiné  f. nainen (tahitin kielellä)
ori m. tahitilainen tanssi
danse f. tanssi
tahitien, -ne    tahitilainen
sensualité f. aistillisuus
turquois, -e turkoosi
vêtement d’hiver m. talvivaate
climat m. ilmasto
tatouage m. tatuointi
arbre généalogique m. sukupuu
métier en parallèle m. toinen työ

Trois générations, Ballet de Jean-Claude Gallotta - Tanssin kolme sukupolvea

Koreografi Jean-Claude Gallottan tanssiryhmä harjoittelee yli ikärajojen, sillä jokaisella sukupolvella on annettavaa toiselle: lapset tarkkailevat ikäihmisiä ja päinvastoin.  Kolmikymppiset tarkkailevat kumpaakin ikäryhmää. Näin kunkin ikäpolven parhaat ominaisuudet keveys, hienostuneisuus ja teknisyys pääsevät samaan esitykseen. Tanssi ei ihmisessä pysähdy, vaikka vuodet kuluvat.

jeune    nuori
vieux    iäkäs, vanha
danser tanssia
transmettre viestittää
exprimer ilmaista
corps humain m. ihmiskeho
partage m. jaettu kokemus
regard m. katse
légèreté f. keveys
technique f. tekniikka
jeunisme m. nuoruuden ihannointi

Hip Hop à la Biennale de la danse à Lyon - Hip Hoppia Lyonissa

Tanssitaiteen huippunimet opettavat tanssia Lyonin tanssibiennalessa, jossa teemat vaihtuvat.  Tällä kertaa vuorossa on katutanssi.  Biennale on kansainvälinen tapahtuma, johon osallistuu 21 maata, 40 ryhmää ja 700 esiintyjää. Hip Hop yhdistää Euroopan nuorisoa.  Esim. Itävaltaan ei saada samanveroisia ja niin monien lajien opettajia kuin Ranskaan.

biennale f.    biennale, festivaali
salle de danse f. tanssisali
cours particulier m. yksityistunti
leçon f. oppitunti
début des années 80 m. 80-luvun alku
castagne f. (sl) tappelu
guerre des gangs f. jengisota
issu, -e de la rue peräisin kadulta
bataille sans violence f. taistelu ilman väkivaltaa
compagnie f. tanssiryhmä

Videot: France Télévisions, 2004-2005

 • 2020 syksy: ranska pitkä oppimäärä

  Ranskan pitkän oppimäärän yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 syksy: ranska lyhyt oppimäärä

  Ranskan yo-kokeen tehtävät ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: ranska pitkä oppimäärä

  Ranskan pitkän oppimäärän yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: ranska lyhyt oppimäärä

  Ranskan yo-kokeen tehtävät ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.