Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ranska pääkuva

Ranskalaisia paloja osa 2

Viehättävä merenrantakylä Mer les Bains on onnistunut säilyttämään suuren osan kuuluisista merenrantahuviloistaan, mutta ne vaativat ehdottomasti entisöintiä. Etelä-Ranskassa sijaitseva keskiaikainen Mur de Barez on valittu Ranskan kauneimmaksi kyläksi.

Pariisin kaunein katedraali Notre Dame vaatii silloin tällöin huoltoa, esimerkiksi vuoden 1999 myrskyn jälkeen. Kirjailija Marcel Proust oleskeli ihastuttavassa Grand Hôtel de Cabourgissa vuosina 1907 – 1914 yhteensä 18 kuukautta. Amiensin katedraali on kuuluisa nähtävyys ja intiimi rukouspaikka. Ennen kaikkea se on rakennustekniikan ihme.

Arkkitehtuurin kasvot

Video on tekstitetty suomeksi.

Video on tekstitetty ranskaksi.

Les villas du front de mer à Mer les Bains - Ranskalaisia rantahuviloita

Mer les Bains Picardian maakunnassa oli aikoinaan Ranskan tunnetuimpia kylpyläkohteita. Tunnetuin nähtävyys ovat pikkukaupungin rantahuvilat. Nämä kuvankauniit, 1800-luvun lopussa puusepäntyönä rakennetut huvilat ovat olleet usein purku-uhan alla, mutta uudet tuulet puhaltavat ja kaikki 600 säilynyttä puurakennusta halutaan nyt pelastaa ja entisöidä.

villa f. puuhuvila
front de mer m. merenranta
bow window m. erkkeri-ikkuna
boiserie f. puukoristeet
résidence secondaire f vapaa-ajan asunto
transmettre siirtää (tuleville polville)
les matériaux m. rakennusmateriaalit
volet m. ikkunaluukku
sauvegarder suojella
volets roulants m. rullakaihtimet
plastique f. muovi
béton m. betoni
rivaliser d’originalité kilpailla omaperäisyydestä

Mur de Barez – plus beau village de France - Ranskan kaunein kylä

Etelä-Ranskan Midi-Pyrenées’n maakunnassa sijaitseva keskiaikainen Mur de Barez on valittu Ranskan kauneimmaksi kyläksi arkkitehtuurinsa ja maisemien kauneuden vuoksi. Ranskan vallankumoukseen asti kylä kuului Monacon ruhtinaille. Liuskekivikatoillaan ylpeilevä Mur de Barez on nykyään 800 aktiivisen asukkaan yhteisö, jossa nuoretkin viihtyvät.

fiers de leurs traditions ylpeitä perinteistään
bourg m. kylä
déserter hylätä, jättää
environnement m. ympäristö
tranquillité f rauha, rauhallisuus
paysage m. maisema
prince m. ruhtinas, prinssi
principauté    f. ruhtinaskunta
mystère m. mysteeri
gisant m. makaava patsas
clef de voûte f. holvin lakikivi, päätekivi
lauze (lause, lose) f. liuskekivestä tehty kattotiili
schiste m. liuskekivi

La restauration de Notre Dame de Paris - Notre Damen entisöintiä

Pariisin kaunein katedraali Notre Dame vaatii silloin tällöin huoltoa kuten vuoden 1999 myrskyn jälkeen tai saasteiden takia. Asiantuntevat käsityöläiset käyttävät hitaita, perinteisiä menetelmiä entisöintiin, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen ja katsojan silmään huomaamaton toimenpide. Säännöllistä entisöintiä on suoritettu jo 150 vuotta.

restauration f. entisöinti
peaufiner hioa, viimeistellä
églantine f. villiruusu
sculpter veistää (kiveä)
ciseau m. taltta
massette f. vasara
endommager vahingoittaa
pinacle m. huippu, harja, pinaakkeli
dégât m. vahinko, vaurio
usure du temps f. ajan aiheuttama kuluminen
chimère f. khimaira, hirviö (mytologian hahmoa esittävä patsas)
patiner patinoida
estomper häivyttää, pehmentää (rajaa)
chantier permanent m. pysyvä työmaa

Le Grand Hôtel de Cabourg et Marcel Proust - Marcel Proustin lempihotelli

Kirjailija Marcel Proust oleskeli ihastuttavassa Le Grand Hôtel de Cabourgissa vuosina 1907 – 1914 yhteensä 18 kuukautta. Kirjailijan lempihotelli sijaitsee Côte Fleurien kauniissa merenrantamaisemassa Normandiassa, jonne Proust vetäytyi Pariisin vilskeestä kirjoittamaan Kadonnutta aikaa etsimässä -romaaniaan. Hotellin porvaristoa ja aatelistoa parhaimmillaan edustava asiakaskunta antoi oivat ainekset tarkkasilmäiselle kirjailijalle.

écriture f. kirjoittaminen, kirjoitus
centenaire satavuotias
séjourner oleskella
se recueillir sur viettää hartaushetki jnk äärellä
lieu de pèlerinage m. pyhiinvaelluspaikka
livrer des secrets paljastaa salaisuuksia
A la recherce du temps perdu Kadonnutta aikaa etsimässä
oeuvre f. työ, toimi, teos
résonner kaikua, kulua
volume m. (teoksen) osa
chapitre m. (kirjan) luku
cercle littéraire m. kirjallisuusseura , -piiri
adepte m. f. harrastaja; opetuslapsi

Visite de la Cathédrale d’Amiens - Amiensin katedraali
Keskiaikainen Amiensin katedraali Picardian maakunnassa on matkailijoille kuuluisa nähtävyys ja monelle intiimi rukouspaikka. Lisäksi se on rakennustekniikan ihme. Upeat lasimaalaukset ovat 1200-luvulta ja ne näkyvät parhaiten, kun kiipeää 250 rappusta rakennuksen puolessa välissä sijaitsevalle keskikäytävälle. Laivan ylintä osaa tukee 1300-luvulta peräisin oleva taidokas tammipuinen tukirakenne (kattovasat). 

luminosité f.    valoisuus
trappe f. luukku(ovi)
nef  f.    (rak) kirkon laiva
les combles m. runko- ja kattorakenne, -rakenteet
escalier à vis m. kierreportaat
charpente f. (rak) kattovasa, tukirakenne
chèvre f. vinssi, väkipyörä
enchevêtrement m. vyyhti, kudelma, sotku
poutre f. hirsi, puupylväs
coque f. kurkihirsi
corniche f. katon koristereuna
vitrail (mon. vitraux) m. lasimaalaus
flèche f. katedraalin torni
couvreur m. katonlaittaja, kattomies
prendre des allures de näyttää jltak, olla kuin
gargouille f. räystäspatsas
chauve-souris f. lepakko

Videot: France Télévisions, 2004-2005

 • 2021 syksy: ranska lyhyt oppimäärä

  Ranskan yo-kokeen tehtävät ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 syksy: ranska pitkä oppimäärä

  Ranskan pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: ranska pitkä oppimäärä

  Ranskan pitkän oppimäärän yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: ranska lyhyt oppimäärä

  Ranskan yo-kokeen tehtävät ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.