Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ranska pääkuva

Ranskalaisia paloja osa 4

Perinteinen, lyonilainen aamiainen on peräisin kaupungin työläiskulttuurista. Tukevan aamuaterian voi edelleen nauttia kaupungin ravintoloissa ja baareissa. Pieniä leipomoita pitävät pystyssä vaativat asiakkaat, joille ei enää kelpaa massatuotantona tehty tehdasleipä.

Bordeaux’n huippuviinien esittely on kuin muotinäytös. Esillä ovat vain parhaat, asiantuntemuksella valmistetut tuotteet. Philippe Legendre toimii keittiömestarina Pariisin tähtiravintoloihin kuuluvassa Georges V -ravintolassa. Ravintolalla on monta Michelin-tähteä, joten se on täynnä joka ilta. Jean-Philippe Viallet’n luomulehmien maidosta valmistetaan herkullisia Savoien juustoja. Lisätienestinä ahkera yrittäjä opettaa alppihiihtoa kotirinteillään.

Herkkua monenlaista

Video on tekstitetty suomeksi.

Video on tekstitetty ranskaksi.

Les mâchons Lyonnais - Aamiainen Lyonissa

Perinteiseen, lyonilaiseen aamiaiseen kuuluu mm. haudutettua kaalia, sipulia ja runsas lihavalikoima, viinistä puhumattakaan. Silkki- ja rakennustyöläiset tarvitsivat aikoinaan tukevan aterian heti aamulla jaksaakseen raataa pitkän päivän. Perinne on jäänyt ja muhkea aamiainen nautitaan ravintoloissa ja baareissa klo 9.00 aamulla.

mâchon m. lyonilainen perinneaamiainen
chou braisé m. haudutettu kaali
papille f. (maku)nystyrä
mâchonner syödä lyonilaista perinneaamiaista
remonter à olla (ajallisesti) peräisin jstak
soyeux  m. silkkityöläinen
ouvrier du bâtiment  m. rakennustyöläinen
repas chaud m. lämmin ateria
au menu    ruokalistalla
saucisse mitonnée f. haudutettu makkara
lard confit m säilötty laardi, silava
resusciter herättää henkiin, elvyttää
nourissant, e ravitseva

La mode des nouveaux pains à l’ancienne -  Perinneleipien uusi elämä

Pieniä leipomoita pitävät pystyssä vaativat asiakkaat, joille ei enää kelpaa massatuotantona tehty tehdasleipä. Leipurinliikkeet ammentavat ideat erikoistuotteisiinsa perinneleivistä. Nyt suositaan täysjyväjauhoja, joilla on suuri ravintoarvo. Viljalajeista ja sekoituksista puhutaan kuin viininviljelystä.

alimentation f. ravinto, ruoka
pain m. leipä
baguette f. patonki
consommateur, -rice kuluttaja
boulangerie f. leipomo
goûter maistaa
farine complète f. täysjyväjauho
pain complet m. täysjyväleipä
céréale f. viljalaji
mélanger sekoittaa
cépage m. lajike
orge f. ohra
avoine f. kaura
seigle m. ruis
grain m    siemen
moelIeux, euse pehmeä
croustillant rapea
fermentation f. käyminen, kohoaminen
aliment de base m. perusruoka-aine
maïz m. maissi

La vinification du vin de Bordeaux - Bordeaux’n viinien valmistus

Bordeaux’n huippuviinien esittely on kuin muotinäytös. Viininvalmistus on pitkä ja tarkka prosessi. Tärkeintä rypäleissä ovat kuoret. Niistä syntyvät viinin väri ja tanniinit sekä maku- ja tuoksuvivahteet.  Joka vuosi etsitään parasta mahdollista sekoitusta parhaisiin viineihin. Onnistumiseen tarvitaan luonnon, ihmisen ja ajan välistä alkemiaa.

vinification f. viininvalmistus
millésime m. vuosikerta
raisin m. rypäle
presser puristaa
jus m. mehu
taux de sucre m. sokeripitoisuus
degré d’alcool m. alkoholipitoisuus
cuve f. säiliö
fermentation f. käyminen
macérer liottaa, uuttaa
piger sekoittaa
pellicule f, peau f. kuori
tannin m. tanniini
vendanges f. viininkorjuu
barrique f. tynnyri
fût de chêne m. tammitynnyri
assemblage m. yhdistäminen
cépage m. (rypäle)laji

Philippe Legendre, chef du restaurant Georges V à Paris - Keittiömestari parhaasta päästä

Philippe Legendre toimii keittiömestarina Pariisin tähtiravintoloihin kuuluvassa Georges V -ravintolassa. Ravintolalla on monta Michelin-tähteä, joten se on täynnä joka ilta. Isäntä viettää luksuskeittiössään 14 tuntia päivittäin johtamalla kokkien ja tarjoilijoiden apujoukkoa. Philippe Legendre on alun perin Bretagnesta, millä hän selittää jukuripäisen luonteensa.

tablier m. esiliina, essu
toque f. kokinhattu
débordé,e (yli)kiireinen
étoile f. tähti
complet täynnä
tarte d’artichauts f. artisokkapiirakka
coquille Saint-Jacques f kampasimpukka
cuisinier, ère m. f. kokki
serveur, -euse tarjoilija
servir tarjoilla
repas m. ateria, annos
luxueux, -euse    ylellinen
cuisine f. keittiö; ruoka
truffe f. tryffeli, multasieni
travail d’équipe m. tiimityö
sole f. meriantura
obstination f. itsepäisyys
en vogue muodikas, muodissa

Un agriculteur moniteur de ski - Luomuviljelyä ja alppihiihtoa

Jean-Philippe Viallet herää aikaisin lypsämään. Osuuskunnan auto käy joka aamu hakemassa maidon eri tuottajilta. Luomutilan omien lehmien maidosta valmistetaan herkullisia Savoien juustoja. Jo 70-luvulla Viallet’n perheen äiti aloitti pienimuotoisen maidontuotannon tehokasvatuksen vastustamiseksi. Luomutila ei kuitenkaan sellaisenaan kannata, joten lisätienestinä Jean-Philippe opettaa alppihiihtoa kotirinteillään.

agriculteur m.     viljelijä
moniteur de ski m. hiihdonopettaja
s’éveiller herätä
traire lypsää
vache f. lehmä
ramasser le lait kerätä maito tuottajilta/tiloilta
faire la mène kerätä maito tuottajilta/tiloilta
coopérative f. osuuskunta
élévage intensif m. tehotuotanto
exploitation f. viljely, viljelys, tila
troupeau m. (karja)lauma
bête f. eläin
brouter    syödä
herbe pâturée f. laidun, tuore ruoho
foin m. heinä
production laitière f. maidontuotanto
agriculture f. viljely, maatalous
enneigé,e lumen peitossa
fondre sulaa
paître laiduntaa
activité f. toimi, elinkeino
complémentaire toisiaan täydentävä
viable    kannattava

Videot: France Télévisions, 2004-2005

 • 2020 syksy: ranska pitkä oppimäärä

  Ranskan pitkän oppimäärän yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 syksy: ranska lyhyt oppimäärä

  Ranskan yo-kokeen tehtävät ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: ranska pitkä oppimäärä

  Ranskan pitkän oppimäärän yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: ranska lyhyt oppimäärä

  Ranskan yo-kokeen tehtävät ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.