Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Kesäkaljaa, simaa, rieppoa ja kaalivarkaan soppaa

Eksoottiselta kalskahtavaa naurisrieppoa valmistettaessa on tärkeää, että juurekset kuivatetaan, jotta ne käpertyvät kuin intiaaniakan nenä. Kesäjuomien painikkeeksi keitetään vielä kaalivarkaan juuressoppa metsän siimessä. Keittoa kehutaan erityisesti vatsavaivaisten helpotusruoaksi.

Raikas kesäkalja syntyy perusaineista: vedestä, maltaista ja varovaisesta ripauksesta humalaa. Sokerissa tosin pihtaillaan, koska jo maltaat makeuttavat juoman hyvin. Vanhan sanonnan mukaan turhan makea kalja ei janoa vie, vaan pikemminkin vain lisää sitä. Tärkein ainesosa on tietenkin hiiva, joka lisätään viimeisenä. Perinnetarinan mukaan saman asian ajaisi myös karhunsylki, mutta tällä kertaa kesäkokit eivät ole saaneet sitä haltuunsa.

Seuraavaksi tehdään simaa, mutta kesäisesti viinimarjapensaan lehdillä maustettuna. Tavallinen sokeri on tälläkin kertaa julistettu pannaan. Fariinisokerin lisäksi makeutusaineena hyödynnetään toista kesäherkkua: hunajaa. Hiivan lisäämisen ja siivilöinnin jälkeen juoma vielä pullotetaan, mutta korkit on parasta jättää riittävän höllälle.

Eksoottisin juomista on rieppo, yksinkertainen juoma, joka valmistetaan ajan kanssa. Aineksiksi vaaditaan vain lanttuja, nauriita ja vettä. Edes hiivaa ei käytetä. Temppu on siinä, että juureksia kuivatetaan uunin jälkilämmössä monta tuntia. "Jotta ne käpertyvät kuin intiaaniakan nenä 90-vuotiaana", Vanamo veistelee.

Juomien käydessä ja maustuessa kokit pyöräyttävät vielä kaalivarkaan sopan todellisella seitatakalla metsän siimessä. Kattilaan päätyy silavaa, ohraa, kaalia, sipulia porkkanaa, selleriä, palsternakkaa ja purjoa. Lisäksi potut pilkotaan pottuina ja lantut lanttuina. Soppaa suositellaan erityisesti ummetuksesta kärsivien helpotukseksi.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto