Hyppää pääsisältöön

Mikkelin kauppiaat viihdyttivät asiakkaitaan urheilukentällä 1962

Mikkelin yksityiskauppiaiden asiakasjuhlasta kertova värifilmi välittää hauskaa ajankuvaa 1960-luvun alusta. Miesten asuun kuuluvat kauluspaidat ja solmiot, naisille huivit ja hatut. Telinevoimistelu on vielä tärkeä vetonaula ja mopedi himoittu uutuus. Riemu nousee ylimmilleen aikakauden lavakulttuuriin viittaavassa "takataskupullon täyttökisassa".

Filmi vakuuttaa Mikkelin olevan aikaansa seuraava ja virkeä kaupunki, jossa "savolainen lupsakkuus ja yrittäjämieli lyövät leimansa kaupunkikulttuuriin".

Mikkelin vähittäiskauppiaat järjestivät 1950—1960-luvuilla kerran vuodessa asiakkailleen suuren yleisötilaisuuden kaupungin urheilukentällä. Vuoden 1962 juhlassa kerrotaan olleen yli 4000 osanottajaa. Hanketta tukivat myös isommat tukkuliikkeet ja teollisuuslaitokset sekä Etelä-Savon yrittäjät ry.

Pauligin kahvia mainostava Paula-tyttö Anja Mustamäki ja kauppatehtaitten univormuasuinen kotitalouskonsulentti toimivat tilaisuuden yliairueina, palkintotuomareina ja onnettarina. Tapahtuman juonsi tunnettu näyttelijä Tommi Rinne.

Ministeri Rainer von Fieandt puolusti juhlapuheessaan hallituksen omaksumaa talouspoliittista linjaa tähdentäen rahan arvon vakautta ja varoitti palkankorotuksista. Mikkelin Kisa-Veikot esittivät kentän reunalla voimistelunäytöksen. Sponsoroitujen arpajaisten pääpalkintona oli mopedi Mobylette AV-44 -62, joka pani arvonnan lähestyessä "monen pojan sydämen sykkyrälle".

Aviopareille suunnatun yleisökilpailun aiheena olivat viinapullot, joita janoisimmat tapasivat kanniskella tansseissa tai juhlissa housujen takataskussa. Kisassa pullot piti täyttää vedellä, ja täyttäjinä kirmasivat miesten huivi- ja hattupäiset rouvat. Oman mausteensa filmin ajankuvaan tuo selostajien hieman juhlallinen puhetyyli.

Filmin lopussa nähdään kuvaa 1960-luvun alun pienmyymälästä. Uikkanen Oy:n vähittäistavarakauppa Mikkelin Lähemäellä pursuaa tuoretavaraa. Tehtaan konsulentit opastavat myyjiä lihan käsittelyssä, ja Paula-tyttö tarjoilee asiakkaille kahvia. 1950-luvun alussa kehitetyn Pauligin mainostytön tavaramerkkinä oli perinteinen kahvipannu, mutta filmissä juodaan jo suodatettua kahvia.

Filmi on ilmeisesti tehty Uikkanen Oy:n toimeksiannosta. Mitään tietoa sen tekijöistä ei kuitenkaan ole säilynyt.

Tietolaatikko

Jos sinulla on tietoja oheisen filmin tekijöistä, ota yhteys Elävään arkistoon (elavaarkisto@yle.fi). Mikkeliläisen Uikkanen Oy:n toimeksiannosta tehty filmi on julkaistu Elävässä arkistossa perikunnan luvalla. Tietoja kuvaajasta, selostajasta, ohjaajasta ym. ei ole ollut saatavilla.

Eino Uikkasen tekemä videon sisältölista:
0:10 Mikkelin Kirkkopuisto
0:27 Pauligin myyntikonttorin johtaja Tauno Halkonen (vas.)
0:27 Kauppias Eero Uikkanen (oik.)
1:11 Kaihola Ikonen Oy:n kaupallinen johtaja ekonomi Pekka Närhinen (oik.)
1:40 Mikkelin Urheilupuisto
2:07 Kauppahuone Pauligin Paula-tyttö Anja Mustamäki (oik.)
2:07 Kauppatehtaiden kotitalouskonsulentti (vas.)
2:13 Ministeri Rainer von Fieandt
2:13 Etelä-Savon yrittäjäin aluejärjestön puheenjohtaja tuomari Sakari Mäkinen
2:35 Sanomalehti Länsi-Savon ensimmäinen valokuvaaja Aira "Pitkä-Liisa" Lång (1925-1999)
2:38 Mikkelin Kilpa-Veikkojen voimisteluryhmä
4:41 Asiakasjuhlan juontaja, näyttelijä Tommi Rinne
5:11 Asiakasjuhlan arpajaisten päävoitto, mopedi Mobylette AV-44 -62
7:20 Vähittäiskauppa Uikkanen Oy, Juvantie 41
8:30 Myyjä Salli Pohjalainen
8:40 Mäen Makkara Oy:n edustaja Veikko Itkonen
9:15 Asiakkaat Asarias Paavilainen ja herra Sikanen
9:29 Asiakas, neiti Tanninen
10:08 Myyjä Eila Puranen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto