Hyppää pääsisältöön

A-Studio: Stream: "Koulussa ei saa epäonnistua!"

A-Studio: Streamin erikoisjaksossa kysytään, millaisia ihmisiä kasvaa koulussa, jossa oppilaat eivät uskalla ottaa riskejä.

Suomalaisissa kouluissa pelataan varman päälle. Matematiikan tunnilla oppilas ei uskalla tulla laskemaan taululle. Musiikin tunnilla tuntematonta soitinta ei uskalleta kokeilla. Aineissakaan ei haluta käyttää erikoisia ilmaisuja, sillä tavallisella yleiskielellä pärjää paremmin. Näistä väitteistä keskustelevat opettajankouluttaja Tapio Toivanen, EVA:n johtaja Matti Apunen ja sosiaalipsykologi Leena Ehrling.

Leena Ehrlingin mukaan pahin pelko koulussa on kasvojen menettäminen. Oppilas saattaa alkaa väistellä kaikkea, jossa voi epäonnistua. Tapio Toivasen mielestä ongelman ydin on kaavamainen opetustapa; opettajien tulisi ottaa riskejä. Matti Apusen mielestä koulussa saisi olla enemmänkin kilpailua, koska se tuottaa parhaimmillaan onnistumisen kokemuksia.

Suomalaista koulua on totuttu ylistämään huipputason oppimistuloksista. Ohjelmassa kuitenkin otetaan esille koulujärjestelmän epäkohta: oppilaat eivät viihdy kouluissa. Tämä voi johtua suorituskeskeisyydestä, onnistumisen kokemusten puutteesta tai siitä, että opetettavat asiat eivät liity oppilaiden elämään.

Keskustelijat penäävät vanhempien vastuuta; kaikki eivät pidä siitä, että opettaja opettaa eri tavalla. Vuorovaikutusta oppilaiden välillä pitäisi lisätä, mutta vanhempien tulisi antaa tähän mahdollisuus.

Lähetyksen juontavat Reeta Niemonen, 18, ja Heta Lampinen, 19. Nuorten Ääni -toimitus on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen media- ja demokratiakasvatushanke. Sen tavoitteena on tuoda nuorten näkökulmia esille mediassa.

Teksti: Laura Mankinen, Helmi Rantala, Verna Virkkunen, Kim Haldin

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto