Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uudet konsolit tarjoavat paljon, mutta käyvät kukkarolle

Kuva: YLE/ Panu Vatanen pelikonsolit

Microsoft ja Sony esittelivät maanantaina seuraavan sukupolven konsoleitaan Los Angelesissa. Uutta tietoa olivat pelikoneiden hinnat, joiden kerrotaan asettuvan Euroopassa noin 400-530 euron tuntumaan. Julkistustilaisuuksissa valotettiin erityisesti tulevia pelejä.

Maanantain ensimmäisestä isosta julkaisutilaisuudesta vastasi Microsoft, joka oli pyhittänyt lähes koko tapahtumansa marraskuussa kauppoihin tulevan Xbox Onen pelien markkinointiin. Tilaisuudessa näytettiin yli kymmenen peliä, joiden joukossa muun muassa suomalaisen Remedy Entertainmentin Quantum Break, josta oli paikan päällä kertomassa yhtiön perustajajäseniin kuuluva Sami Järvi.

Omalta kohdaltani eniten kiinnostusta herättäneitä pelejä olivat tappelupeli Killer Instinct ja zombielahtaus Dead Rising 3. Yksinoikeudella Xbox Onelle tuleva toimintapeli Ryse: Son of Rome vaikutti myös potentiaaliselta tapaukselta.

Xbox One tutun tuntuinen ja tehokas

Ensivaikutelmani Xbox Onesta on varovaisen positiivinen. Se näyttää tutulta ja turvalliselta Xboxilta, eikä sen ohjaimeenkaan ole liiemmin kajottu, mitä nyt pieniä viilauksia tehty muotoiluseikkoihin, kuten ohjaimen tatteihin ja nappeihin.

Kädessä uusi ohjain tuntuu jämäkältä, eikä lainkaan muoviselta kapistukselta.

Xbox Onessa saa ”kaupan päälle” liiketunnistusjärjestelmä Kinectin. Ratkaisua on kritisoitu, sillä monia pelaajia liiketunnistukseen perustuva ohjaus ei juuri kiinnosta. Uusi Kinect on kuitenkin huomattavasti tarkempi laite kuin edeltäjänsä. Laite kykenee muun muassa tunnistamaan jopa sormien liikkeitä ja pelaajan kasvojen ilmeitä. Saadaanko näitä ominaisuuksia järkevästi naitettua peleihin, jäi lyhyen testailuni jälkeen kysymysmerkiksi, sillä Microsoftkaan ei vielä esitellyt uusia liiketunnistukseen perustuvia pelejä.

Parasta uudessa Xbox Onessa on ehdottomasti sen tarjoama vääntövoima ja teho. Julkaisutilaisuudessa esitellyt pelit näyttivät kaikki grafiikoiltaan huomattavan hyvältä.

Pääsin myös testaamaan konsolia tositoimissa, ja pelien ulkonäkö vakuutti myös pienemmältä ruudulta, joskaan aivan yhtä huikeaa se ei ollut kuin esittelyvideoissa. Parannuksen vanhaan kuitenkin huomasi selvästi. Pelien graafinen puoli kehittyy uusilla konsoleilla seuraavina vuosina merkittävästi, kun pelinkehittäjät oppivat ottamaan konsoleiden tehosta kaiken irti.

Kuva: YLE/ Panu Vatanen playstation 4

Playstation 4 haluaa pelaajat taakseen

Sonyn PS4-tapahtumaan oli rahdattu yhtiön johtajien kerma kertomaan hyviä asioita loppuvuoden aikana kauppoihin ilmestyvästä PlayStation 4 -konsolista. Sony Computer Entertainmentin toimitusjohtaja Andrew House hehkutti tapahtuman kärkeen, että PlayStation 4 on pelaajien konsoli. Tätä sanomaa korostettiin koko illan ajan.

Ulkonäkönsä puolesta PlayStation 4 toi mieleen PlayStation 2:n. Muotoilultaan PS4 on ottanut tutun ja turvallisen linjan, mikä varmasti miellyttää faneja. Minun mielestäni konsoli näytti tylsältä.

Sisältö kuitenkin ratkaisee. Sony esitteli noin kahden tunnin tapahtumansa aikana liudan erilaisia PS4:lle tulevia pelejä. Mielenkiintoisimmilta vaikuttivat Sonyn yksinoikeuspeli The Order 1886, fantasiaseikkailupelisarjan tuorein osa Final Fantasy XV ja klassikkoelokuva Mad Maxistä tekeillä oleva peliversio.

Valitettavasti en (ainakan vielä) päässyt uutta PS4:sta henkilökohtaisesti testaamaan, joten ensikosketus tapahtunee vasta messuilla myöhemmin tällä viikolla.

Hinnoissa yli 100 euroa eroa

Kuluttajan kannalta merkittävintä uutta tietoa olivat hinnat. Uuden Xbox One kerrottiin Euroopassa maksavan 499 euroa, mutta Xboxin edustajan mukaan Suomessa konsolin suositushinnaksi tulee 529 euroa.

Sony kertoi tulevan konsolinsa maksavan Euroopassa 399 euroa. Hintavertailussa Sony vetää siis pitemmän korren 130 euron erolla. Suomalaisen pitkän linjan pelivaikuttajan ja nykyään Umbra Softwaren leivissä olevan Thomas Puhan mukaan Xboxin hintaa nostaa erityisesti mukana tuleva liiketunnistusjärjestelmä.

- Kinectin lisääminen Xbox Onen vakiovarusteluun lisää konsolin hintaa ainakin 100 eurolla, Puha veikkasi.

Mistään halvoista aparaateista ei siis voida puhua. Hintojen suhteen kannattaa kuitenkin muistaa, että pelikonsolien elinkaari on pitkä, ja varsinaiset rahat tehdään pelien myynnillä. Microsoftin ja Sonyn edellisen sukupolven pelikonsolit tulivat markkinoille 2000-luvun puolivälissä ja vasta nyt, noin kahdeksan vuotta myöhemmin, seuraajat tekevät tuloaan.

Nokittelu konsolivalmistajien välillä käynnissä

Konsolivalmistajien kamppailu ei rajoitu pelkkiin hintalappuihin, vaan sitä käydään kaikilla rintamilla. Tämä näkyi myös Los Angelesissa, missä Sony kuittaili avoimesti tilaisuutensa lopussa Microsoftille sen ynseästä suhtautumisesta käytettyihin peleihin.

Samaan hengenvetoon Sonyn toimitusjohtaja lupasi, että PlayStation 4:ssä voi pelata käytettyä pelejä ilman lisämaksua tai rekisteröitymistä ja että PS4 ei vaadi nettiyhteyttä, jotta sen pelejä voi pelata. Kaikki nämä olivat piikkejä Microsoftin Xbox Onea kohtaa, jota on kritisoitu juuri edellä mainituista asioista. Sonyn johtaja keräsikin huikeat aplodit kommenttiensa jälkeen.

On mielenkiintoista nähdä kuinka nokittelu jatkuu messujen ajan, ja jonkinlaista Microsoftin vastinetta voi hyvin olla tiedossa.

Konsolivalmistajien kamppailu ei rajoitu pelkkiin hintalappuihin, vaan sitä käydään kaikilla rintamilla.

Kuluttajan kannalta tällainen nokittelu ja kilpailu on tietysti hyvä asia, sillä valmistajien keskinäinen kinastelu johtaa yleensä parempiin tarjouksiin ja etuihin konsoli- ja pelikaupoissa.

Twitterissä raportointiani E3-pelimessuilta voi seurata hashtagilla: #E3expoFi. Yle Uutisten juttua messuilta voi lukea tästä ja tästä. YleX Aamun haastattelun pohjalta tehty juttu taas löytyy tästä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.