Hyppää pääsisältöön

Massaturismi uhkasi Suomea 1973

Massaturismista koitui Suomessa monenlaista haittaa 1970-luvulla: tiet ruuhkautuivat, luontoa roskattiin ja rauha kaikkosi. Matkamuistoja Pohjolasta — massaturimi -ohjelmassa kysellään mökeillä ja leirintäalueilla ulkomaalaisten turistien ajatuksia Suomesta ja suomalaisten mietteitä ulkomaisista matkaajista.

Matkamuistoja Pohjolasta -ohjelma vuodelta 1973 alkaa dramaattisella selostuksella: "Tässä ollaan täyttämässä tyhjiötä, läntisen Euroopan viimeistä erämaa-aluetta — Suomea. Maa on joutunut yhä kasvavan turistivyöryn kohteeksi."

Matkailutulot olivat 1970-luvun alussa kasvaneet jopa 40 prosentin vuosivauhtia. Ruotsi ja Norja oli kasvuvauhdissa jo ohitettu. Turismilla olikin tärkeä kansantaloudellinen merkitys. Ohjelmassa pohditaan matkailun ja massaturismin vaikutuksia. Raha oli viemässä rauhan.

Ulkomaalaiset turistit kehuvat Suomen kaunista luontoa ja puhdasta vettä, jota voi juoda vaikka suoraan järvestä. Hinnatkin olivat Suomessa kohdallaan. Myös suomalaiset turistit saavat ohjelmassa suunvuoron, samoin kuin loma-alueiden asukkaat, joiden kotikulmille turistit tunkeutuvat.

Turismi toi rahaa, mutta niin myös rauhattomuutta, loputtomia autokaravaaneja, jätettä ja saasteita. Toimittaja Timo Jokinen analysoi turismin saastaista olemusta: "Ihmiset, jotka normaalioloissa pystyvät huolehtimaan ympäristönsä siisteydestä, menettävät kaikki pidäkkeensä ja muuttuvat erämaan hiljaisuudessa saastahirviöiksi, jotka hullun lailla linkoavat kaikki jätteensä hehtaarien alueelle ympäri majapaikkaansa."

Ohjelman mukaan luonnon koskemattomuus ja puhtaus olikin sellaista harvinaisuutta, jota voitiin myydä kiskurihintaan niille harvoille, joilla oli sitä varaa ostaa. Enemmistön oli tyytyminen roskattuun, raiskattuun ja ylikansoitettuun luontoon.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto