Hyppää pääsisältöön

Kesäkeittiö: Kalaruokia jokilautalla

Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen lipuvat keittiölautallaan pitkin jokea, puhuvat onkimisen filosofiasta ja valmistavat savuahventa, nuotiohaukea ja siikaa avotulen loisteella. Kyläkaupan tinapaperi tuottaa kesäkokeille ongelmia.

"Se on kyllä ryöstökalastajien panettelupuheita, että onkiminen on homma, jossa toinen nälkäinen kyttää toista nälkäistä", puhisee Veijo Vanamo. "Minä sanon, että se on ihan aristokraattien ja ennen kaikkea filosofien hommaa se."

Kesäkokit ovat lähteneet vesille ja lipuvat jokilautallaan kala-apajalta toiselle. Vanamon on onnistunut onkia ahvenia, joita ryhdytään savustamaan. Savustuspönttöön laitetut katajanoksat ja kokin itse vuolemat leppälastut rikastuttavat savustusaromia. Savustuspönttö tiivistetään lopuksi märällä sanomalehdellä. Keskikokoiset ahvenet vaativat vain 15–20 minuuttia kypsyäkseen. Kaikista pienimmät kalat Vanamo lupaa syödä ruotoineen päivineen.

Myös Kolmonen päättää kokeilla kalaonneaan. Virveliin tarttuukin komea vonkale, josta valmistetaan nuotiohaukea.

Suomustettu kala saa pintaansa suolaa ja pippuria ja se täytetään tillinvarsilla, basilikalla ja laakerinlehdillä. Lisukkeina tarjoillaan kukkakaalia ja perunaa voilla. Valitettavasti kyläkaupasta ostettu foliopaperi ei sovellu nuotiolla paistamiseen. Hauen toinen kylki palaa mustaksi "kuin Jaskan sielu".

Lopuksi valmistetaan vielä siikaa nuotion loisteella. Perattu ja avattu kala naulataan perinteiseen tyyliin puutapeilla halkoon. Kalan käristyessä sitä valellaan aika ajoin suolaliemellä, joka maustaa aterian.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto