Hyppää pääsisältöön

Virtuaalikakkulat testissä: Google Glass ei ole kaksinen

Kuningaskuluttajan toimittaja testasi parhaillaan käynnissä olevilla E3-messuilla Los Anglelesissa kolmea eri pelisilmälasia, joissa virtuaalinen todellisuus kirjaimellisesti hyppii silmille.

Panu Vatanen testaa Oculus Rift -virtuaalilaseja // Kuva: Panu Vatanen / Yle

Los Angelesissa järjestettäviltä E3-pelimessuilta YleX:lle raportoiva Kuningaskuluttajan Panu Vatanen testasi yhdessä maailman suurimmassa pelitapahtumassa pelisilmälaseja Oculus Riftiä, cinemizer OLEDia sekä Google Glassia.

Oculus Rift

Ulkonäöltään uimarin maskia muistuttava Oculus Rift on pelien virtuaalimaailmoista puhuttaessa tämän hetken tärkein vempain. Oculusmaski päässään pelaaja tarkastelee ympäristöään pelimaailmassa kuten oikeassa elämässä, eli kääntämällä päätään. Panu testasi _Eve Online – VR:_ää, testipeliä, jossa astutaan avaruusaluksen kipparin nahkoihin.

- Kokemus oli huimaava, ihan kirjaimellisesti, sillä avaruudessa lennellessä horisontti pyöri pääni mukana niin nopeasti, että se tuntui vatsanpohjassa saakka. Vieressäni peliä hetken kokeillut nainen joutui lopettamaan kokemuksen heti alkuunsa, koska hänelle fyysinen huimaus oli liikaa, Panu kommentoi Kuningaskuluttajan sivuilla.

Oculuksesta on kehitteillä myös teräväpiirtoversio Oculus HD, jossa kuvantarkkuus on 2,5 kertaa parempi. Viime vuoden kehitysmallin voi tilata noin 300 eurolla.

cinemizer OLED

Panu Vatanen testaa cinemizer OLED -virtuaalilaseja // Kuva: Panu Vatanen / Yle

Optiikkafirma Zeissin 649 euroa kustantavat peli- ja multimediakakkulat olivat Panun mukaan Oculuksen jälkeen vaimea kokemus.

- Niiden silmien eteen heittämä pelikuva on nimittäin hyvin pitkälti samanlaista kuin perinteiseltä näytönruudulta, tosin paljon pienempänä.

Pieni kuva on Zeissin multimedialaitteista vastaavan johtajan Andreas Klavehnin mukaan tarkoituksellista.

- Haluamme tehdä parhaan päässä pidettävän pelilaitteen, jossa kuvanlaatu on huippuluokkaa. Jos suurentaisimme laitteessa näkyvää kuvaa, niin valitettavasti laatu kärsisi merkittävästi. Tulevaisuudessa saamme kuitenkin varmasti kasvatettua kuvakokoa ilman, että laadusta joudutaan tinkimään, Klavehn lupailee E3-messuilla.

Google Glass

Panu Vatanen testaa Google Glass -virtuaalilaseja

Päähän tulevista teknologialaseista varmaan eniten rummutusta mediassa on viime aikoina saanut Google Glass. Laseja viikkoja testannut Yosun Chang pitää laitetta hyvänä.

- Esimerkiksi ajo-ohjeita saa näiden avulla aika kätevästi silmän eteen. Uskon, että kun nämä vielä vähän kehittyvät, niin tämä voi olla varsin hyödyllinen vempele, esimerkiksi puhelimen korvike, Chang pohtii.

Panu kokeili laitetta noin viisi minuuttia, eikä vaikutelma ollut kaksinen.

- Kuvaruutu, joka laseista piirtyy oikean silmän yläkulmaan, oli ainakin minulle liian pieni ja hämärä. Hyvää laseissa oli se, että ne olivat päässä erittäin kevyet, eikä niihin juuri kiinnittänyt huomiota.

Google Glass ei ole vielä kauppojen hyllyissä myynnissä, mutta innokkaimmat voivat mennä jonottamaan tuotteen osto-oikeutta Googlen palveluun, josta testikappaleen saattaa hyvällä tuurilla saada ostettua noin 380 eurolla.

Lähteet: Kuningaskuluttaja