Hyppää pääsisältöön

3D- ja HD-televisiot kiinnostivat Berliinissä 1987

Länsi-Berliinin radio- ja tv-messujen mielenkiintoisin tuote oli HDTV eli teräväpiirtotelevisio. Laitteen kehittämisessä käytiin kilpajuoksua Euroopan ja Japanin välillä. Messukävijät saivat kokeilla myös kolmiulotteista väritelevisiota.

"Uusi televisioaikakausi on murtautumassa esiin. Kestää silti vielä 90-luvulle ennen kuin merkittävimmät kehitteillä olevat uutuudet ovat tuotannossa", toimittaja Voitto Ahonen julistaa reportaasissaan.

Vuoden 1987 messuilla päivän sana olivat erilaiset pakettijärjestelmät, kotien audiovisuaaliset keskukset, joihin kuuluivat monikanavainen äänentoisto, satelliittikuvan vastaanotin ja tietenkin yhä suuremmaksi paisuva kuvaruutu, alati terävämmällä kuvalla. Messukävijät saivat muun muassa kokeilla kolmiulotteista väritelevisiota, jota katseltiin erikoislasien avulla. Laitteen tosin todettiin jääneen jo sivuun kehityksen valtavirrasta.

Messujen vetonaula oli teräväpiirtotelevisio, jota kehitettiin 80-luvun lopulla kilpaa Euroopassa ja Japanissa. Suomalaiset olivat mukana laitetta kehittävässä Eureka-yhteisössä. Raportissa kuitenkin todetaan japanilaisten olleen kehitystyössä ainakin toistaiseksi eurooppalaisia edellä.

Suomalaisvalmistajat esittelivät Berliinin messuilla litteän taulu-tv:n ja digitaalitelevision. Nokia Oy:n professori Matti Otala oli luottavainen, että suomalaisvalmistajat tulisivat pysymään mukana kovenevassa kilpailussa, ja lopulta jopa voittamaan sen.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto