Hyppää pääsisältöön

3D- ja HD-televisiot kiinnostivat Berliinissä 1987

Länsi-Berliinin radio- ja tv-messujen mielenkiintoisin tuote oli HDTV eli teräväpiirtotelevisio. Laitteen kehittämisessä käytiin kilpajuoksua Euroopan ja Japanin välillä. Messukävijät saivat kokeilla myös kolmiulotteista väritelevisiota.

"Uusi televisioaikakausi on murtautumassa esiin. Kestää silti vielä 90-luvulle ennen kuin merkittävimmät kehitteillä olevat uutuudet ovat tuotannossa", toimittaja Voitto Ahonen julistaa reportaasissaan.

Vuoden 1987 messuilla päivän sana olivat erilaiset pakettijärjestelmät, kotien audiovisuaaliset keskukset, joihin kuuluivat monikanavainen äänentoisto, satelliittikuvan vastaanotin ja tietenkin yhä suuremmaksi paisuva kuvaruutu, alati terävämmällä kuvalla. Messukävijät saivat muun muassa kokeilla kolmiulotteista väritelevisiota, jota katseltiin erikoislasien avulla. Laitteen tosin todettiin jääneen jo sivuun kehityksen valtavirrasta.

Messujen vetonaula oli teräväpiirtotelevisio, jota kehitettiin 80-luvun lopulla kilpaa Euroopassa ja Japanissa. Suomalaiset olivat mukana laitetta kehittävässä Eureka-yhteisössä. Raportissa kuitenkin todetaan japanilaisten olleen kehitystyössä ainakin toistaiseksi eurooppalaisia edellä.

Suomalaisvalmistajat esittelivät Berliinin messuilla litteän taulu-tv:n ja digitaalitelevision. Nokia Oy:n professori Matti Otala oli luottavainen, että suomalaisvalmistajat tulisivat pysymään mukana kovenevassa kilpailussa, ja lopulta jopa voittamaan sen.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto