Hyppää pääsisältöön

Häävalssin muistaa lopun elämäänsä

Häävalssin muistaa lopun elämäänsä. Kuva: stock.xchng, Scott Snyder.

Häiden järjestelyjen keskellä yksi isoimmista kysymyksistä lienee häävalssi. Tuntuuko valssaaminen kenties vaikealta tai turhalta, liian vanhalta ja liian perinteiseltä? Monet valsseista saattavat tuntua nykyään vierailta, koska valssia tanssitaan niin harvoin – onneksi lavatanssi-innostus on valtaamassa kolmikymppisiä kaupunkilaisia.

Valittu kappale kertoo jotakin naimisiin menevästä parista tai suvuista, jotka puolisoiden avioliiton johdosta ovat yhdistyneet
Hääparin tanssi on kuitenkin yksi keskeinen ohjelmanumero häissä. Valittu kappale kertoo jotakin naimisiin menevästä parista tai suvuista, jotka puolisoiden avioliiton johdosta ovat yhdistyneet. 

Osa hääpareista menee häävalssikursseille opetellakseen valssin salat ennen häitä. Toiset valitsevat häätanssin johonkin moderniin, omantyyliseen musiikkiin. Jotkut haluaa valssata perinteitä kunnioittaen, toiset taas valitsevat jonkun uuden valssin, josta muotoutuu ehkä perinne heidän jälkeensä. Ehkä kappaleen rytmi ja tanssittavuus ovat myös valintakriteeri? Akselin ja Elinan häävalssi on edelleen suosiossa valssin hitaudesta huolimatta.

Varmaa kuitenkin on, että omissa häissä tanssittu kappale muotoutuu ajan myötä tärkeäksi. Kun tuo kappale soi radiosta, aviomies pokkaa vaimonsa olohuoneen lattialle musiikin vietäväksi. Tai vaimo kiitää noutamaan miehensä juoksulenkin jälkeen yhteisiin askeliin. Kun orkesteri soittaa juhlissa teidän biisinne, saa nauttia oman hääjuhlan romanttisesta muistosta, katsoa toista silmiin ja rakastua uudelleen ja uudelleen.

Häävalssi ja -tanssi muistoja... 

Valitsimme häätanssiksemme Radioheadin biisin All I Need. Valinta oli suhteellisen helppo, sillä tykkäämme molemmat tuosta kappaleesta ja se on meidän näköisemme biisi. Biisi liittyy vahvasti erääseen tärkeään yhteiseen tapahtumaan menneisyydessämme. Häävalssia emme edes harkinneet. Naimisiin menimme vuonna 2010
- Noora ja Sampsa 

Meidän häävalssina soi Nuoruusmuistoja haitaristin säestämänä. Kappaleen valitsimme, koska se jotenkin kolahti meihin eniten eri vaihtoehtoja kuunnellessamme. Kappale on kuitenkin vanha ja perinteinen ihana valssi! Akselin ja Elinan häävalssi olisi ollut muuten hyvä vaihtoehto, mutta totesimme, että meillä molemmilla olisi varmaankin koko tanssi mennyt herkistelyitkuksi kappaletta kuunnellessa.
Häitä tanssimme kesällä 2008.
- Sini ja Riku 

Häävalssimme oli Akselin ja Elinan häävalssi. Valitsimme sen, koska kappale soi radiosta, kun morsian syntyi. Naimisiin menimme vuonna 2007.
Anna ja Sami

Halusimme tanssia jonkun aivan oman kappaleen tahdissa
Meidän häätanssina soi Dream a little dream of me ystävistämme koostuneen bändin ja solistin upeasti tulkitsemana. Halusimme tanssia jonkun aivan oman kappaleen tahdissa, erityistä merkitystä laululla ei ole meille kummallekaan. Laulu on hieno klassikko jota olin kuunnellut nuoruudessani ja sen tahdissa oli hyvä tunnelmoida. Häitä juhlittiin helmikuussa 2009.
- Heidi ja Daniel 

Meidän häävalssimme oli Maijan ja Jannen häävalssi, joka on alun perin sävelletty näytelmään Myrskyluodon Maija. Valitsimme juuri tämän valssin, sillä se on moderni, mutta samalla siinä on myös häävalssilta vaadittavaa vanhanajan tunnelmaa ja ikiaikaisen rakkaudenjulistuksen tenhoa. Valitsimme sellaisen häävalssin, jota ei suvussamme ollut ennen käytetty, sillä halusimme kappaleen edustavan jonkin uuden alkua; yhteisen elämän, avioliiton, perheen - kenties jopa uuden perinteen alkua.
Menimme naimisiin vuonna 2008.
- Elina ja Petri 

Meillä häätanssina oli Juha Tapion Vuodet vieriä saa, jonka sanat erityisesti tuntuivat koskettavan ja lisäksi kappaleeseen pystyi tekemään myös vähän "koreografiaa". Koreografiaa siksi, että olemme tavanneet kirjaimellisesti tanssimassa ja itselläni on tanssitausta. Lisäksi tykkäsimme ajatuksesta, että häätanssi on jokin muu kuin valssi. Häät olivat vuonna 2011.
- Elina ja Jere 

Meillä häävalssina soi Akselin ja Elinan häävalssi, sillä se oli kummankin vanhempien häävalssi. Halusimme kunnioittaa perinteitä. Menimme naimisiin vuonna 2005.
- Anni ja Teemu 

Häävalssia ei oltu suunniteltu mitenkään, mutta olimme rekvisiitta ostoksilla kun siellä radiosta soi Tapani Kansan laulamana Puhu hiljaa rakkaudesta ja molemmat hyräilivät sitä. Illalla se tuli puheeksi, sillä molempien yksi suosikki elokuva on Kummisetä. Kotihäissämme kuitenkin "unohdimme" koko valssin, mummoni siitä huomauttikin, ettei valssiakaan tanssittu! Häitä vietimme toukokuussa 2005.
- Anina ja Harry 

Linkit:

Kommentit
 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Kun koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.