Hyppää pääsisältöön

Häävalssin muistaa lopun elämäänsä

Häävalssin muistaa lopun elämäänsä. Kuva: stock.xchng, Scott Snyder.

Häiden järjestelyjen keskellä yksi isoimmista kysymyksistä lienee häävalssi. Tuntuuko valssaaminen kenties vaikealta tai turhalta, liian vanhalta ja liian perinteiseltä? Monet valsseista saattavat tuntua nykyään vierailta, koska valssia tanssitaan niin harvoin – onneksi lavatanssi-innostus on valtaamassa kolmikymppisiä kaupunkilaisia.

Valittu kappale kertoo jotakin naimisiin menevästä parista tai suvuista, jotka puolisoiden avioliiton johdosta ovat yhdistyneet
Hääparin tanssi on kuitenkin yksi keskeinen ohjelmanumero häissä. Valittu kappale kertoo jotakin naimisiin menevästä parista tai suvuista, jotka puolisoiden avioliiton johdosta ovat yhdistyneet. 

Osa hääpareista menee häävalssikursseille opetellakseen valssin salat ennen häitä. Toiset valitsevat häätanssin johonkin moderniin, omantyyliseen musiikkiin. Jotkut haluaa valssata perinteitä kunnioittaen, toiset taas valitsevat jonkun uuden valssin, josta muotoutuu ehkä perinne heidän jälkeensä. Ehkä kappaleen rytmi ja tanssittavuus ovat myös valintakriteeri? Akselin ja Elinan häävalssi on edelleen suosiossa valssin hitaudesta huolimatta.

Varmaa kuitenkin on, että omissa häissä tanssittu kappale muotoutuu ajan myötä tärkeäksi. Kun tuo kappale soi radiosta, aviomies pokkaa vaimonsa olohuoneen lattialle musiikin vietäväksi. Tai vaimo kiitää noutamaan miehensä juoksulenkin jälkeen yhteisiin askeliin. Kun orkesteri soittaa juhlissa teidän biisinne, saa nauttia oman hääjuhlan romanttisesta muistosta, katsoa toista silmiin ja rakastua uudelleen ja uudelleen.

Häävalssi ja -tanssi muistoja... 

Valitsimme häätanssiksemme Radioheadin biisin All I Need. Valinta oli suhteellisen helppo, sillä tykkäämme molemmat tuosta kappaleesta ja se on meidän näköisemme biisi. Biisi liittyy vahvasti erääseen tärkeään yhteiseen tapahtumaan menneisyydessämme. Häävalssia emme edes harkinneet. Naimisiin menimme vuonna 2010
- Noora ja Sampsa 

Meidän häävalssina soi Nuoruusmuistoja haitaristin säestämänä. Kappaleen valitsimme, koska se jotenkin kolahti meihin eniten eri vaihtoehtoja kuunnellessamme. Kappale on kuitenkin vanha ja perinteinen ihana valssi! Akselin ja Elinan häävalssi olisi ollut muuten hyvä vaihtoehto, mutta totesimme, että meillä molemmilla olisi varmaankin koko tanssi mennyt herkistelyitkuksi kappaletta kuunnellessa.
Häitä tanssimme kesällä 2008.
- Sini ja Riku 

Häävalssimme oli Akselin ja Elinan häävalssi. Valitsimme sen, koska kappale soi radiosta, kun morsian syntyi. Naimisiin menimme vuonna 2007.
Anna ja Sami

Halusimme tanssia jonkun aivan oman kappaleen tahdissa
Meidän häätanssina soi Dream a little dream of me ystävistämme koostuneen bändin ja solistin upeasti tulkitsemana. Halusimme tanssia jonkun aivan oman kappaleen tahdissa, erityistä merkitystä laululla ei ole meille kummallekaan. Laulu on hieno klassikko jota olin kuunnellut nuoruudessani ja sen tahdissa oli hyvä tunnelmoida. Häitä juhlittiin helmikuussa 2009.
- Heidi ja Daniel 

Meidän häävalssimme oli Maijan ja Jannen häävalssi, joka on alun perin sävelletty näytelmään Myrskyluodon Maija. Valitsimme juuri tämän valssin, sillä se on moderni, mutta samalla siinä on myös häävalssilta vaadittavaa vanhanajan tunnelmaa ja ikiaikaisen rakkaudenjulistuksen tenhoa. Valitsimme sellaisen häävalssin, jota ei suvussamme ollut ennen käytetty, sillä halusimme kappaleen edustavan jonkin uuden alkua; yhteisen elämän, avioliiton, perheen - kenties jopa uuden perinteen alkua.
Menimme naimisiin vuonna 2008.
- Elina ja Petri 

Meillä häätanssina oli Juha Tapion Vuodet vieriä saa, jonka sanat erityisesti tuntuivat koskettavan ja lisäksi kappaleeseen pystyi tekemään myös vähän "koreografiaa". Koreografiaa siksi, että olemme tavanneet kirjaimellisesti tanssimassa ja itselläni on tanssitausta. Lisäksi tykkäsimme ajatuksesta, että häätanssi on jokin muu kuin valssi. Häät olivat vuonna 2011.
- Elina ja Jere 

Meillä häävalssina soi Akselin ja Elinan häävalssi, sillä se oli kummankin vanhempien häävalssi. Halusimme kunnioittaa perinteitä. Menimme naimisiin vuonna 2005.
- Anni ja Teemu 

Häävalssia ei oltu suunniteltu mitenkään, mutta olimme rekvisiitta ostoksilla kun siellä radiosta soi Tapani Kansan laulamana Puhu hiljaa rakkaudesta ja molemmat hyräilivät sitä. Illalla se tuli puheeksi, sillä molempien yksi suosikki elokuva on Kummisetä. Kotihäissämme kuitenkin "unohdimme" koko valssin, mummoni siitä huomauttikin, ettei valssiakaan tanssittu! Häitä vietimme toukokuussa 2005.
- Anina ja Harry 

Linkit:

Kommentit
 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.