Hyppää pääsisältöön

Henry Laasanen ja miesten tasa-arvo-ongelmat

Yhteiskuntatieteilijä Henry Laasasen mukaan miehillä on Suomessa vakavampia tasa-arvo-ongelmia kuin naisilla. Laasanen saapui Aamu-tv:n vieraaksi vuoden 2008 karkauspäivänä.

Ongelmalistansa kärkeen Laasanen nostaa Suomen asevelvollisuuden, jota voi hänen mukaansa verrata vain miehille määrättyyn pakkotyöhön. "Sitten on kurjalisto, syrjäytyneet, pitkäaikaistyöttömät, asunnottomat, alkoholistit — heistä noin yhdeksänkymmentä prosenttia on miehiä", Laasanen jatkaa.

Yhtenä esimerkkinä hän esittää lasten huoltajuuspäätökset. Huoltajuuskeskusteluissa on Laasasen mukaan esitetty puheenvuoroja, joiden mukaan miehille jää liki poikkeuksetta todistustaakka osakseen lasten huoltajuudesta päätettäessä.

Miksi aiheesta ei sitten keskustella julkisesti? Laasasen mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee "miesten valittamisen kielto" ja naisilla on niin sanottu uhrimonopoli. Naistutkimus taas perustuu aina siihen lähtökohtaan, että yhteiskunnassa kaikki valta on miehillä.

"Ja kun se (naistutkimus) samalla on tasa-arvotutkimusta, niin tuottaa se automaattisesti sellaista tutkimusta, että naiset ovat uhreja ja miehillä on valta", Laasanen sanoo. "Se ei ole sinänsä epätieteellistä, mutta jos kaikki tasa-arvotutkimus on sitä, jossa tutkitaan kuinka naiset ovat uhreja, niin ei meillä voi edes olla sellaista tietoa, kuinka miehet ovat uhreja."

Haastatteluvuonna Laasaselta oli julkaistu kirja Naisten seksuaalinen valta. Kirjassaan Laasanen purkaa seksuaalisen vallan käsitettä ja kyseenalaistaa Suomen tasa-arvokeskustelua hallinneen palkkatasa-arvon käsitteen. Hänen mukaansa suuri osa miesten ansaitsemista tuloista siirtyy erilaisten seurustelukäytäntöjen kautta naisille.

"Esim treffailussa, prostituutiossa, epäsuorassa prostituutiossa. Ja suurimpana näistä on ylöspäin pariutuminen naisilla, jolloin naisiin kohdistuvan kysynnän ylitarjonnan johdosta naisten on mahdollista hankkia partneri ylempää sosio-ekonomisesta hierarkiasta", Laasanen sanoo.

Yhteiskuntatieteilijän mukaan tämän johdosta naiselle syntyy jakamisoikeus miehen omaisuuteen ja näin ollen naisilla on käytettävissään kulutukseen enemmän varoja kuin miehillä, vaikka miehet ansaitsevatkin enemmän kuin naiset. Naisten seksuaalinen valta taas aiheuttaa Laasasen mukaan miehille kustannusten lisäksi suorituspakkoa ja alistumista.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto