Hyppää pääsisältöön

Henry Laasanen ja miesten tasa-arvo-ongelmat

Yhteiskuntatieteilijä Henry Laasasen mukaan miehillä on Suomessa vakavampia tasa-arvo-ongelmia kuin naisilla. Laasanen saapui Aamu-tv:n vieraaksi vuoden 2008 karkauspäivänä.

Ongelmalistansa kärkeen Laasanen nostaa Suomen asevelvollisuuden, jota voi hänen mukaansa verrata vain miehille määrättyyn pakkotyöhön. "Sitten on kurjalisto, syrjäytyneet, pitkäaikaistyöttömät, asunnottomat, alkoholistit — heistä noin yhdeksänkymmentä prosenttia on miehiä", Laasanen jatkaa.

Yhtenä esimerkkinä hän esittää lasten huoltajuuspäätökset. Huoltajuuskeskusteluissa on Laasasen mukaan esitetty puheenvuoroja, joiden mukaan miehille jää liki poikkeuksetta todistustaakka osakseen lasten huoltajuudesta päätettäessä.

Miksi aiheesta ei sitten keskustella julkisesti? Laasasen mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee "miesten valittamisen kielto" ja naisilla on niin sanottu uhrimonopoli. Naistutkimus taas perustuu aina siihen lähtökohtaan, että yhteiskunnassa kaikki valta on miehillä.

"Ja kun se (naistutkimus) samalla on tasa-arvotutkimusta, niin tuottaa se automaattisesti sellaista tutkimusta, että naiset ovat uhreja ja miehillä on valta", Laasanen sanoo. "Se ei ole sinänsä epätieteellistä, mutta jos kaikki tasa-arvotutkimus on sitä, jossa tutkitaan kuinka naiset ovat uhreja, niin ei meillä voi edes olla sellaista tietoa, kuinka miehet ovat uhreja."

Haastatteluvuonna Laasaselta oli julkaistu kirja Naisten seksuaalinen valta. Kirjassaan Laasanen purkaa seksuaalisen vallan käsitettä ja kyseenalaistaa Suomen tasa-arvokeskustelua hallinneen palkkatasa-arvon käsitteen. Hänen mukaansa suuri osa miesten ansaitsemista tuloista siirtyy erilaisten seurustelukäytäntöjen kautta naisille.

"Esim treffailussa, prostituutiossa, epäsuorassa prostituutiossa. Ja suurimpana näistä on ylöspäin pariutuminen naisilla, jolloin naisiin kohdistuvan kysynnän ylitarjonnan johdosta naisten on mahdollista hankkia partneri ylempää sosio-ekonomisesta hierarkiasta", Laasanen sanoo.

Yhteiskuntatieteilijän mukaan tämän johdosta naiselle syntyy jakamisoikeus miehen omaisuuteen ja näin ollen naisilla on käytettävissään kulutukseen enemmän varoja kuin miehillä, vaikka miehet ansaitsevatkin enemmän kuin naiset. Naisten seksuaalinen valta taas aiheuttaa Laasasen mukaan miehille kustannusten lisäksi suorituspakkoa ja alistumista.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto