Hyppää pääsisältöön

Azerbaidžanin öljyvallalle valjastetut viisut

Kun Azerbaidžan järjesti euroviisut vuonna 2012, herätti maan ihmisoikeustilanne paljon keskustelua. Tarkoittaako euroviisuihin osallistuminen ihmisoikeusloukkauksien ja ihmisten pakkosiirtojen hiljaista hyväksymistä.

Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Liisa Lehmus lähti tutustumaan azerbaidžanilaiseen lehdistönvapauteen. Hän tapasi paikallisen toimittajan, Idrak Abbasovin, joka kertoi valtiollisen öljy-yhtiön Socarin työntekijöiden pahoinpidelleen hänet. Abbasov oli tutkinut paikallisen väestön asuintalojen purkamista öljyn tieltä.

"Pahoinpitelyyni oli vain yksi syy. Se, että azerbaidžanilaiset ja muu maailma eivät saisi tietää öljy-yhtiön tekmistä laittomuuksista. Siitä, kun se lyövät paikallisia ihmisiä ja tekevät meistä invalideja. He tuhoavat omaisuutta eivätkä korvaa meille mitään", Abbasov kertoo.

Azerbaidžan on öljyrikas maa, mutta rikkaudet hyödyttävät vain pientä osaa kansasta. Normaali väestö asuu köyhästi ja heidän elinolojaan euroviisut vielä huononsivat.

Uuden ja komean euroviisuareenan paikalta maan pääkaungista Bakusta kun häädettiin kokonainen kaupunginosallinen köyhiä kaupunkilaisia.

A-studio: Streamissä keskusteltiin euroviisujen ja Euroopan yleisradioliiton EBU:n vastuusta Azerbaidžanin tilanteesta. Amnesty International Suomen johtaja Frank Johanssonin mukaan ihmisoikeustilanne ei ainakaan parantunut euroviisujen myötä.

"Nyt euroviisujen alla on nähty, että viranomaiset tukahduttavat mielenilmauksia järjestelmällisemmin. Toimittajia hakataan, jos he yrittävät kuvata jotain, ihmisoikeusjärjestöjä suljetaan, ihmisoikeusaktivisteja häiritään ja yritetään pitää pois paikalta", hän sanoo.

Euroviisuasiantuntija Tuomas Lassinharjun ja viisutoimittaja Anna Muurisen mukaan Azerbaidžan on mukana euroviisuissa vain poliittisista syistä. Lähinnä kilpailemassa naapurimaataan Armeniaa vastaan.

Teksti: Juhana Säilynoja