Apple erotti iOS:stä vastanneen johtajan Scott Forstallin loppuvuodesta 2012. Forstallin irtisanomisen jälkeen käyttöliittymän suunnittelusta on vastannut yhtiön design-pomo Jony Ive. Vauhtia kehitykseen onkin laitettu, sillä uutta on syntynyt arviolta 7-8 kuukaudessa. Kiire on kyllä tullut, koska ensimmäinen beta-versio oli tarjolla vain iPhonelle, ei lainkaan iPadille. Toisessa betassa iPad-tukikin ehti mukaan.
iOS 7 on, kuten yhtiö on itsekin todennut, suurin uudistus Applen mobiilikäyttöjärjestelmään sitten sen ensiesittelyn vuonna 2007. Tätä ennen iOS:n perusominaisuuksia on jatkokehitetty ja kokonaan uusia ominaisuuksia on lisätty, mutta perusilmeeltään ja käytettävyydeltään iLaitteiden käyttöjärjestelmä on ollut pitkälti samanlainen aina nykyiseen iOS 6:een asti.
Mitä uutta iOS 7 sitten tarjoaa?
Tyyli vielä epäselvä?
Myöhemmin syksyllä julkaistavassa iOS 7:n käyttöliittymän graafinen ilme, toiminnallisuus, typografia ja väripaletti on uusittu suurelta osin. Sitä on pyritty selkeyttämään ja yksinkertaistamaan, mutta samalla siihen halutaan tuoda elävyyttä muun muassa läpikuultavuudella, liikkeen käytöllä ja erillisten toimintakerrosten avulla.Uudistus on Applen mittakaavassa suuri ja ainakin oma ensituntumani on, että iOS 7:n tyyli ei ole ihan Applellakaan kristallisoitunut. Uudistetut ikonit ovat kirkkaita ja värikkäitä, joidenkin mielestä jopa lapsekkaita, kun taas monet perusohjelmat luottavat yksinkertaisuuteen ja perusväreihin, kuten valkoiseen, harmaaseen ja mustaan. Itse pidän ensimmäisen beta-version tuomista muutoksista perusohjelmiin, mutta en niinkään muutoksista ikonien ulkoasuun.
Oman leimansa uudistettuun käyttöjärjestelmään tuo läpinäkyvyys, mikä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että valikoiden ja painikkeiden värimaailma ja -kylläisyys muuttuvat jossain määrin suhteessa taustaansa. Tämä kotimaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmästä tuttu ominaisuus sekoittaa vielä osaltaan pakkaa. Eikä siinäkään vielä kaikki. Käyttöliittymä nimittäin reagoi puhelimen liikkeisiin heilauttaen esim. taustakuvan palloja tai vierittämällä panoraamataustakuvaa heilautuksen suuntaan.
Ilmeeltään iOS 7 on lähempänä Windowsin mobiiliversiota kuin Androidia. Monet ovatkin arvostelleet Applea Microsoft ilmeen kopioimisesta.
Syksyllä näemme millaiselta lopullinen ilme tulee näyttämään. On vaikea sanoa, miten paljon muutoksia iOS 7:ään voi vielä tulla, koska moista uudistusta ei ole aikaisemmin yhtiön mobiililaitteisiin tehty. Tekniset ominaisuudet muuttuvat Applen kehitystyön aikana perinteisesti paljon.
Monia lainattuja ominaisuuksia
Käyttöliittymäuudistusten lisäksi iOS 7:ssä on runsaasti uusia toimintoja, jotka laajentavat iPhonen hyötykäyttöä. Osa näistä on tuttuja jo muista mobiilikäyttöjärjestelmistä, kuten Androidista, Windows Phonesta ja PalmOS:stä, osa on tuttuja Mac OS X:stä. Apple on siis jatkanut tuttua filosofiaansa, jossa se pyrkii jalostamaan hyvistä ajatuksista vieläkin parempia. On muiden tehtävä linjata onko kyseessä ominaisuuksien kopiointi vai sallittavampi jatkokehittely.Keskeisimpinä uusina ominaisuuksina voi pitää Ohjauskeskusta, täysin uudistettua Ilmoituskeskusta, parannettua moniajoa, AirDrop-jako-ominaisuutta sekä parannettua Kuvat-sovellusta, Safaria ja Siriä. Suuri uudistus on myös Musiikki-sovellukseen lisätty Pandoran kaltainen iTunes Radio -musiikkipalvelu, mutta tätä kirjoitettaessa se on käytettävissä ainoastaan Yhdysvalloissa.
Ohjauskeskus on mainio ja pitkään toivottu uudistus. Missä tahansa ruudussa alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä pääsee nopeasti käsiksi moniin asetuksiin ja perusohjelmiin, kuten bluetoothiin, wlaniin, taskulamppuun, laskimeen ja musiikkitoimintoihin. Se vähentää valikoissa juoksemista ja parantaa käytettävyyttä. Lainaukset Androidista ovat ilmeiset.
Ilmoituskeskus on imenyt vaikutteita Windows Phonesta ja näyttää nyt yhdellä välilehdellään kokooman päivän tärkeimmistä asioista, kuten kalenterimerkinnöistä, sääennusteesta ja vaikkapa kaverien synttäreistä. Tärkeää on, että sen saa esiin myös lukitusruudussa, mikä nopeuttaa erilaisten ilmoitusten kuittaamista.
AirDrop on tuttu Macin käyttäjille ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että tiedostoja voi siirtää suoraan laitteesta toiseen, kunhan kummassakin on wlan päällä - samassa verkossa ei tarvitse olla. Muun muassa kuvien siirtäminen kaverin puhelimeen on parin painalluksen päässä ilman säätämistä pilvipalvelujen tai bluetoothin kanssa.
Ei enää parinkymmenen sovelluksen päivittämistä käsin
Esiin täytyy nostaa myös parannettu moniajo, sillä tämä on ollut yksi keskeisimmistä arvostelun kohteista iOS:ssä. Käyttöjärjestelmän seitsemäs versio vastaa toiveisiin ainakin jossain määrin. Uusi moniajonäkymä on kuin hybridi PalmOS:stä ja Windows Phonesta. Kotinäppäimen kaksoispainalluksella ilmestyvässä näkymässä on nyt selkeät esikatselukuvat kustakin sovelluksesta ja niiden sulkeminen tapahtuu pyyhkäisemällä ylöspäin.
Myös sovellusten taustalla toimiminen saa uusia muotoja. iOS 7 osaa priorisoida sovellusten toimintaa käyttötottumusten mukaan, eli jos Facebook tulee luettua aina kello 7 aamulla, antaa käyttöjärjestelmä Facebookin ladata sisältöä taustalla valmiiksi. Tämä ominaisuus pääsee loistoonsa vasta myöhemmin, kun sovelluskehittäjät pääsevät integroimaan sen kunnolla, mutta jo pelkkä ajatus tästä on mainio. Täysin vapaata, aina ja kaikkialla toimivaa moniajoa ei ole vieläkään tulossa, mutta toisaalta ainakin itse arvostan akkukestoa aina moniajoa enemmän.
Ehdottoman hieno uudistus on myös sovellusten automaattinen päivittyminen taustalla. Ei enää parinkymmenen sovelluksen päivittämistä käsin!
Paljon on siis tulossa, mutta iOS:n nykyisestä ilmeestä pitäville voisi sanoa, että paljon on myös menossa. Syksyllä nähdään millainen lopullinen iOS 7 on.