Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ensituntumassa iPhonen käyttöjärjestelmä iOS 7

iOs7
iOs7 Kuva: Apple matkapuhelin

Apple erotti iOS:stä vastanneen johtajan Scott Forstallin loppuvuodesta 2012. Forstallin irtisanomisen jälkeen käyttöliittymän suunnittelusta on vastannut yhtiön design-pomo Jony Ive. Vauhtia kehitykseen onkin laitettu, sillä uutta on syntynyt arviolta 7-8 kuukaudessa. Kiire on kyllä tullut, koska ensimmäinen beta-versio oli tarjolla vain iPhonelle, ei lainkaan iPadille. Toisessa betassa iPad-tukikin ehti mukaan.

iOS 7 on, kuten yhtiö on itsekin todennut, suurin uudistus Applen mobiilikäyttöjärjestelmään sitten sen ensiesittelyn vuonna 2007. Tätä ennen iOS:n perusominaisuuksia on jatkokehitetty ja kokonaan uusia ominaisuuksia on lisätty, mutta perusilmeeltään ja käytettävyydeltään iLaitteiden käyttöjärjestelmä on ollut pitkälti samanlainen aina nykyiseen iOS 6:een asti.

Mitä uutta iOS 7 sitten tarjoaa?

Tyyli vielä epäselvä?

Kuva: Apple mobiilikäyttöjärjestelmä
Myöhemmin syksyllä julkaistavassa iOS 7:n käyttöliittymän graafinen ilme, toiminnallisuus, typografia ja väripaletti on uusittu suurelta osin. Sitä on pyritty selkeyttämään ja yksinkertaistamaan, mutta samalla siihen halutaan tuoda elävyyttä muun muassa läpikuultavuudella, liikkeen käytöllä ja erillisten toimintakerrosten avulla.

Uudistus on Applen mittakaavassa suuri ja ainakin oma ensituntumani on, että iOS 7:n tyyli ei ole ihan Applellakaan kristallisoitunut. Uudistetut ikonit ovat kirkkaita ja värikkäitä, joidenkin mielestä jopa lapsekkaita, kun taas monet perusohjelmat luottavat yksinkertaisuuteen ja perusväreihin, kuten valkoiseen, harmaaseen ja mustaan. Itse pidän ensimmäisen beta-version tuomista muutoksista perusohjelmiin, mutta en niinkään muutoksista ikonien ulkoasuun.

Oman leimansa uudistettuun käyttöjärjestelmään tuo läpinäkyvyys, mikä tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että valikoiden ja painikkeiden värimaailma ja -kylläisyys muuttuvat jossain määrin suhteessa taustaansa. Tämä kotimaisen Jollan Sailfish-käyttöjärjestelmästä tuttu ominaisuus sekoittaa vielä osaltaan pakkaa. Eikä siinäkään vielä kaikki. Käyttöliittymä nimittäin reagoi puhelimen liikkeisiin heilauttaen esim. taustakuvan palloja tai vierittämällä panoraamataustakuvaa heilautuksen suuntaan.

Ilmeeltään iOS 7 on lähempänä Windowsin mobiiliversiota kuin Androidia. Monet ovatkin arvostelleet Applea Microsoft ilmeen kopioimisesta.

Syksyllä näemme millaiselta lopullinen ilme tulee näyttämään. On vaikea sanoa, miten paljon muutoksia iOS 7:ään voi vielä tulla, koska moista uudistusta ei ole aikaisemmin yhtiön mobiililaitteisiin tehty. Tekniset ominaisuudet muuttuvat Applen kehitystyön aikana perinteisesti paljon.

Monia lainattuja ominaisuuksia

Kuva: Apple mobiilikäyttöjärjestelmä
Käyttöliittymäuudistusten lisäksi iOS 7:ssä on runsaasti uusia toimintoja, jotka laajentavat iPhonen hyötykäyttöä. Osa näistä on tuttuja jo muista mobiilikäyttöjärjestelmistä, kuten Androidista, Windows Phonesta ja PalmOS:stä, osa on tuttuja Mac OS X:stä. Apple on siis jatkanut tuttua filosofiaansa, jossa se pyrkii jalostamaan hyvistä ajatuksista vieläkin parempia. On muiden tehtävä linjata onko kyseessä ominaisuuksien kopiointi vai sallittavampi jatkokehittely.

Keskeisimpinä uusina ominaisuuksina voi pitää Ohjauskeskusta, täysin uudistettua Ilmoituskeskusta, parannettua moniajoa, AirDrop-jako-ominaisuutta sekä parannettua Kuvat-sovellusta, Safaria ja Siriä. Suuri uudistus on myös Musiikki-sovellukseen lisätty Pandoran kaltainen iTunes Radio -musiikkipalvelu, mutta tätä kirjoitettaessa se on käytettävissä ainoastaan Yhdysvalloissa.

Ohjauskeskus on mainio ja pitkään toivottu uudistus. Missä tahansa ruudussa alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä pääsee nopeasti käsiksi moniin asetuksiin ja perusohjelmiin, kuten bluetoothiin, wlaniin, taskulamppuun, laskimeen ja musiikkitoimintoihin. Se vähentää valikoissa juoksemista ja parantaa käytettävyyttä. Lainaukset Androidista ovat ilmeiset.

Ilmoituskeskus on imenyt vaikutteita Windows Phonesta ja näyttää nyt yhdellä välilehdellään kokooman päivän tärkeimmistä asioista, kuten kalenterimerkinnöistä, sääennusteesta ja vaikkapa kaverien synttäreistä. Tärkeää on, että sen saa esiin myös lukitusruudussa, mikä nopeuttaa erilaisten ilmoitusten kuittaamista.

AirDrop on tuttu Macin käyttäjille ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että tiedostoja voi siirtää suoraan laitteesta toiseen, kunhan kummassakin on wlan päällä - samassa verkossa ei tarvitse olla. Muun muassa kuvien siirtäminen kaverin puhelimeen on parin painalluksen päässä ilman säätämistä pilvipalvelujen tai bluetoothin kanssa.

Ei enää parinkymmenen sovelluksen päivittämistä käsin

Esiin täytyy nostaa myös parannettu moniajo, sillä tämä on ollut yksi keskeisimmistä arvostelun kohteista iOS:ssä. Käyttöjärjestelmän seitsemäs versio vastaa toiveisiin ainakin jossain määrin. Uusi moniajonäkymä on kuin hybridi PalmOS:stä ja Windows Phonesta. Kotinäppäimen kaksoispainalluksella ilmestyvässä näkymässä on nyt selkeät esikatselukuvat kustakin sovelluksesta ja niiden sulkeminen tapahtuu pyyhkäisemällä ylöspäin.

Myös sovellusten taustalla toimiminen saa uusia muotoja. iOS 7 osaa priorisoida sovellusten toimintaa käyttötottumusten mukaan, eli jos Facebook tulee luettua aina kello 7 aamulla, antaa käyttöjärjestelmä Facebookin ladata sisältöä taustalla valmiiksi. Tämä ominaisuus pääsee loistoonsa vasta myöhemmin, kun sovelluskehittäjät pääsevät integroimaan sen kunnolla, mutta jo pelkkä ajatus tästä on mainio. Täysin vapaata, aina ja kaikkialla toimivaa moniajoa ei ole vieläkään tulossa, mutta toisaalta ainakin itse arvostan akkukestoa aina moniajoa enemmän.

Ehdottoman hieno uudistus on myös sovellusten automaattinen päivittyminen taustalla. Ei enää parinkymmenen sovelluksen päivittämistä käsin!

Paljon on siis tulossa, mutta iOS:n nykyisestä ilmeestä pitäville voisi sanoa, että paljon on myös menossa. Syksyllä nähdään millainen lopullinen iOS 7 on.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.