Hyppää pääsisältöön

Jos ei sauna auta

Miksi sauna on meille niin rakas paikka, että ilman sitä emme voi elää? Jos ei sauna auta -ohjelmassa vuodelta 1977 pohditaan saunomisrituaalin kansallista merkityksellisyyttä ja istutaan löylyn lämmössä eri-ikäisten saunojien kanssa. Filosofisin ja tieteellisin äänepainoin puhuvat professorit ja tutkijat. Armi Ratia kertoo lauteilla käymistään neuvotteluista.

Jos ei sauna auta -ohjelmassa pohditaan niin saunomisrituaalin psyykkisiä merkityksiä kuin löylynlyönnin fysikaalisia vaikutuksiakin. Mitkä ovatkaan pohjimmaisia syitä saunan suosioon ja siihen, että joskus piinaamme itsemme uuvuksiin saakka saunan tulisissa löylyissä? Professori Veikko Tähkä analysoi, minkälaisia tuntemuksia lämmin sauna suomalaisissa aiheuttaa. Tutkija Juhani Kirkkomäki kertoo löylystä ja professori Niilo Teeri puhuu löylyn vaikutuksesta ihoon.

Marimekon toimitusjohtaja Armi Ratia puolestaan kertoo lauteilla käymistään tärkeistä neuvotteluista. Hän uskoo saunan kansainväliseen menestykseen ja ideoi suomalainen sauna -kampanjaa johonkin kansainväliseen tavarataloketjuun. Esimerkiksi sauna-shop keskellä New Yorkia voisi johtaa maailmanlaajuiseen löylyinnostukseen. Myös markkinointijohtaja Torsten Hyvärinen puhuu saunan kotimaisista ja ulkomaisista markkinoista.

Ohjelma on kuvattu pääosin Itä-Suomessa Rääkkylässä, Liperissä ja Kiteellä. Rääkkylän Niemisen kylässä päästään juhannussaunaan Jorma Nevalaisen perheen mukana ja lämmitetään Väinö Ilvosen kanssa Onni Silvennoisen vanhaa savusaunaa. Vehreässä koivumetsässä Tiina ja Johanna Saarinen taittavat oksia vihtoja varten, Liperissä vanha isäntä Antti Kurki näyttää, miten saunavihta tehdään.

Ja kesäisessä järvimaisemassa nainen kävelee saunasta ulos vastasyntyneen lapsen kanssa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto