Hyppää pääsisältöön

Jos ei sauna auta

Miksi sauna on meille niin rakas paikka, että ilman sitä emme voi elää? Jos ei sauna auta -ohjelmassa vuodelta 1977 pohditaan saunomisrituaalin kansallista merkityksellisyyttä ja istutaan löylyn lämmössä eri-ikäisten saunojien kanssa. Filosofisin ja tieteellisin äänepainoin puhuvat professorit ja tutkijat. Armi Ratia kertoo lauteilla käymistään neuvotteluista.

Jos ei sauna auta -ohjelmassa pohditaan niin saunomisrituaalin psyykkisiä merkityksiä kuin löylynlyönnin fysikaalisia vaikutuksiakin. Mitkä ovatkaan pohjimmaisia syitä saunan suosioon ja siihen, että joskus piinaamme itsemme uuvuksiin saakka saunan tulisissa löylyissä? Professori Veikko Tähkä analysoi, minkälaisia tuntemuksia lämmin sauna suomalaisissa aiheuttaa. Tutkija Juhani Kirkkomäki kertoo löylystä ja professori Niilo Teeri puhuu löylyn vaikutuksesta ihoon.

Marimekon toimitusjohtaja Armi Ratia puolestaan kertoo lauteilla käymistään tärkeistä neuvotteluista. Hän uskoo saunan kansainväliseen menestykseen ja ideoi suomalainen sauna -kampanjaa johonkin kansainväliseen tavarataloketjuun. Esimerkiksi sauna-shop keskellä New Yorkia voisi johtaa maailmanlaajuiseen löylyinnostukseen. Myös markkinointijohtaja Torsten Hyvärinen puhuu saunan kotimaisista ja ulkomaisista markkinoista.

Ohjelma on kuvattu pääosin Itä-Suomessa Rääkkylässä, Liperissä ja Kiteellä. Rääkkylän Niemisen kylässä päästään juhannussaunaan Jorma Nevalaisen perheen mukana ja lämmitetään Väinö Ilvosen kanssa Onni Silvennoisen vanhaa savusaunaa. Vehreässä koivumetsässä Tiina ja Johanna Saarinen taittavat oksia vihtoja varten, Liperissä vanha isäntä Antti Kurki näyttää, miten saunavihta tehdään.

Ja kesäisessä järvimaisemassa nainen kävelee saunasta ulos vastasyntyneen lapsen kanssa.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit