Hyppää pääsisältöön

Juhannuksen juhlintaa Yle Radio 1:ssä

KUVA Tuula Nyberg.

Juhannuksen kunniaksi Radio 1 virittäytyy kesätunnelmiin. Juhannusaattona kuullaan mm. pohjoismaisia konserttiklassikkoja suomalaisten kapellimestarien johtamana, sekä taiteilijavieraana tapaamme Aulis Sallisen. Illan päättävät ruotsalaistenorit Nicolai Gedda ja Jussi Björling juhannustervehdyksellään. Juhannuspäivänä tarjolla on laaja kattaus kesämusiikkia alkaen aamuisella Juhannuskonsertilla. Keskikesän tunnelmissa ollaan myös Kare Eskolan toimittamassa Välilevyjä-ohjelmassa, jossa järven yli kantautuu kaihoisa haitarimusiikki.

Juhannusaatto pe 21.6.

klo 11.00 Musiikin voima: Leif Gustafsson
Mies ja haitari. Toimittajana Timo Asikainen.
Lue lisää Radio 1:n sivulta.

klo 15.00 Taiteilijavieraana Aulis Sallinen
Säveltäjä Aulis Sallinen on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen oopperasäveltäjä. Toimittajana on Helena Hannikainen tapasi Aulis Sallisen kesäkuun alussa Helsingissä.
Lue lisää Radio 1:n sivulta.

klo 18.10 Juhannusaaton musiikkihetki
Kuula: Suutelo (Göta Blomberg, mezzosopraano, ja Pentti Koskimies, piano). O. Merikanto: Marjatan tanssi op.97/2 pianolle (Ritva Viitala).

klo 19.03 Pohjoismaisia orkesteriklassikkoja
Pohjoismaisia orkesteriklassikkoja suomalaisten kapellimestarien johtamina esityksinä. Wirén: Marssi serenadista jousiorkesterille (Helsingborgin SO/Okko Kamu). Svendsen: Romanssi G-duuri viululle ja orkesterille (Atle Sponberg ja Norjan RO/Ari Rasilainen). Grieg: Sinfoninen tanssi nro 2 A-duuri (Birminghamin SO/Sakari Oramo). Nielsen: Pieni sarja a-molli (Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Rautavaara: Joutsenet muuttavat, konsertosta linnuille ja orkesterille Cantus arcticus (Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä). Alfvén: Juhannusyön valvojaiset (Ruotsin RSO/Esa-Pekka Salonen).

20.05 Lauluja Suomen suvesta
Palmgren (sov.): Järven rannalla (Martti Talvela ja YL/Heikki Peltola). Kappel: Kallavesj (Matti Lehtinen ja Ulla Katajavuori). Gothóni (sov.): Tule, tule kultani (Karita Mattila ja Ilmo Ranta). Kaski: Taas kaukaa laulavat lauluaan (Topi Lehtipuu ja Ilmo Ranta). Madetoja: Suvi-illan vieno tuuli (Polyteknikkojen Kuoro/Juha Kuivanen). Madetoja: Tule kanssani (Helena Juntunen ja Gustav Djupsjöbacka). O. Merikanto: Reppurin laulu (Kim Borg ja Pentti Koskimies). Melartin: Oravan jäljillä (Lilli Paasikivi ja Pentti Kotiranta). Hakola: Sunnuntai (Jorma Hynninen ja Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Rautavaara: Legenda (Lauluyhtye Talla/Pasi Hyökki). Kilpinen: Kesäyö (Soile Isokoski ja Marita Viitasalo). O. Merikanto: Onnelliset (Irma Urrila ja Usko Viitanen sekä ork./Ilkka Kuusisto).

20.40 Musiikkia kotimaisiin näytelmiin
Klami: Nummisuutarit-alkusoitto (RSO/Jukka-Pekka Saraste). I. Hannikainen: Orkesterisarja laulunäyt. Talkootanssit (RSO/Petri Sakari).

21.05 Kesäisiä tunnelmakuvia pianolla
O. Merikanto: Mä oksalla ylimmällä; Romanssi. (Eero Heinonen). Kaski: Pankakoski; Yö merenrannalla. (Juhani Lagerspetz). Melartin: Perhosvalssi ja juhlamarssi näyt. Prinsessa Ruusunen (Arto Satukangas).

21.30 Ruotsalaistenorien juhannustervehdys
Nicolai Gedda ja Jussi Björling esittävät kesäisiä lauluja.
O. Merikanto: Folkvisa. Peterson-Berger: Som stjärnorna på himmelen; Jungfrun under lind. Norlen: Visa vid midsommartid. (Nicolai Gedda ja Tukholman FO/Nils Grevillius). - Nordqvist: Till havs. Kansansäv.: Allt under himmelens fäste. Sjöberg: Tonerna. Schrader: Sommarnatt (Jussi Björling ja ork./Bertil Bokstedt ja Nils Grevillius).

Juhannuspäivä la 22.6.

9.05 Juhannuskonsertti
Palmgren: Juhannus (Kamarikuoro Kaamos/Dani Juris). Linsén: Väinämöisen laulu auringolle (Matti Lehtinen ja Tapani Valsta). Kaski: Preludi Ges-duuri (RSO/Okko Kamu). Bach: Kommt, ihr angeflochtnen Süender (Anne Sofie von Otter ja Concerto Copenhagen/Lars Ulrik Mortensen). Schumann: Sommerruh (Peter Schreier, Dietrich Fischer-Dieskau ja Christoph Eschenbach). Mendelssohn: Scherzo, näytelmämusiikista Kesäyön unelma (Boston Pops Orchestra/Arthur Fiedler). Madetoja: Onnelliset (RKK/Timo Nuoranne). Koraalitoisinto (sov. Rechberger): Taas kukkasilla kukkulat (Lahden KO/Osmo Vänskä). Wolf: Wiegenlied im Sommer (Kesäinen kehtolaulu) (Elisabeth Schwarzkopf ja Wilhelm Furtwängler). Sibelius: Sarja viululle ja jousiorkesterille(Pekka Kuusisto ja Tapiola Sinfonietta). A. Merikanto: Juhannus (Laulu-Miehet/Matti Hyökki).

11.00 M-studio
Yleisradion musiikkituotantoa. Kolme kansanlaulua sekakuorolle (RKK/Timo Nuoranne). Gabriel Fauré: Elegia; Romanssi; Serenadi; Sicilienne. (Susanna Mälkki, sello, ja Eero Heinonen, piano). Aarre Merikanto: Veräjäpuu; Kesäyö; Askeleita; Valvotko kaukana siellä (Jaakko Kortekangas, baritoni, ja Ilkka Paananen, piano). Ilmari Hannikainen: Talkootanssit, sarja orkesterille (RSO/Petri Sakari). - Toimittajana Riikka Holopainen.

14.00 Juhannusvälilevyjä
Toimittajana Kare Eskola.

15.30 Kesämusiikkia
Merikanto: Kesäillan valssi (HKO/Leif Segerstam). Karjalainen: Niitty lepää ja Sirkkojen tanssi (Asser Sipilä, oboe, ja Marja Oja, piano). Vaughan Williams: Leivo nousee korkeuksiin (Julia Fischer, viulu, ja Monte Carlon FO/Yakov Kreizberg).

19.03 Juhannusillan musiikkikattaus
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 6 F-duuri Pastoraalisinfonia (Minnesotan ork./Osmo Vänskä). Edvard Grieg: Haugtussa, laulusarja (Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Bengt Forsberg, piano). Antonín Dvorák: Pianotrio nro 4 e-molli Dumky (Emanuel Ax, piano, Young Uck Kim, viulu, ja Yo-Yo Ma, sello). Antonio Vivaldi: Viulukonsertto A-duuri Kaiku (Andrew Manze ja The Academy of Ancient Music). Franz Schubert: Der Schiffer; Meeres Stille; Auf dem Wasser zu singen; Das Fischermädchen; Die Forelle; Fischerweise; Des Fischers Liebesglück (Dietrich Fischer-Dieskau, baritoni, ja Gerald Moore, piano). Claude Debussy: La mer (Berliinin filharmonikot/Simon Rattle).

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.