Hyppää pääsisältöön

Vauvakin sai tupakan huulilleen Kuntotoimiston tietoiskussa

Tietoiskussa pohditaan, miten ihmisestä tulee tupakoija. Olisiko syynä sikiön altistuminen raskausajan tupakoinnille? Entäpä sitten teini-ikäisen nuoren kapina tai savuisen yhteiskunnan vertaispaine?

"Olipa kerran pieni ihmistaimi. Se potki äitinsä kohdussa ja sai äidiltään kaiken muun mitä se tarvitsi, mutta ei tarpeeksi happea." Näin alkaa Ylen ja Kuntotoimiston yhteistyössä tuottama tietoisku Tehdäänkö sinusta tupakoija?

Tietoiskun alussa raskaana oleva nainen tupakoi ikkunalaudalla. Äidin tupakoinnin syynä ei ole ilkeys, vaan tämän tietämättömyys sen haitasta sikiölle. Lapsen hapenottokyky kun riippuu siitä, miten hyvin tämä on saanut happea jo kohdussa kasvaessaan.

Raskaudesta siirrytään syntymän jälkeiseen aikaan jolloin sylivauvalle asetetaan tupakka huulille. Demonstraation tarkoituksena on esittää, että kun vanhemmat tupakoivat, oppii lapsi tupakan olevan osa jokapäiväistä elämää. Näin lapsesta kasvaa tupakkamyönteinen ja kynnys oman tupakoinnin aloittamiselle madaltuu.

Tietoisku esittelee elämän ikäkausilta riskaabeleita tilanteita, jolloin ihminen saattaa ajautua tupakan uhriksi.

Tietolaatikko

Kuntotoimisto oli Kansanurheilun Keskusliiton, Konditionsfrämjandetin, Kuntoliikunnan Keskusliiton, Suomen Ladun ja Suomen Kuntourheiluliiton vuonna 1973 perustama, kuntoliikunnan ja terveysvalistuksen levittämiseen ja edistämiseen keskittynyt palvelutoimisto. Kuntotoimisto toimi vuosina 1973–1982 ja se teki 70-luvulla Yle TV1:n kanssa yhteistyössä lyhyitä tietoiskuja, jotka käsittelivät tupakkaa, ravintoa sekä kuntoa yleisesti.
Lähteet: Ulla Peso, pro gradu -tutkielma "KUNTOTOIMISTO
1970-luvun hallinnollisen suunnittelun ilmentymä", v.2004

Keskustele