Hyppää pääsisältöön

Otaniemen kävelevä kone

Mitä mahtaisitte ajatella jos metsässä vastaan kävelisi monitoimikone? Otaniemessä rakennettiin kuusijalkainen, täysin itsenäisesti toimiva kone: MECANT. Teknillisen korkeakoulun kolmen vuoden työn tulos esiteltiin Ylen Kotimaan katsaus -ohjelmassa vuonna 1993.

Liki 1100-kiloinen, muurahaisen tavoin hiippaileva MECANT tuo pikemminkin mieleen ajan elokuvatehosteet, kuin metsänhoitoalan uuden sukupolven työkoneen.

MECANTin voimalähteenä on polttomoottori ja sen jalat toimivat hydraulisesti. Koneen kävelyprosessista vastaavat tietokoneet. Ohjaajan tehtäväksi jää vain määrittää liikkeen suunta ja nopeus kauko-ohjaimella.

Ohjelmavuonna MECANTin kehitys oli saatu jo niin pitkälle, että kone pystyi kävelemään helpohkossa maastossa sujuvasti. Myös kävelyalustan liukkauteen oli varauduttu. Esittelyssä kerrotaan, että MECANTin suurin etu sen pyörillä kulkeviin serkkuihin nähden on sen monisuuntainen liikkuvuus. Myös koneen runko on liikkuva.

Koneen kehitystyön seuraava vaihe oli ratkaista miten MECANT kykenisi myös kiipeilemään mahdollisten esteiden yli. Teknillisen korkeakoulun automaatiotekniikan professori Aarne Halme kertoo haastattelussa, että tavoitteena on luoda prototyyppi, joka soveltuisi puunkorjuuseen.

Teksti: Ville Matilainen