Hyppää pääsisältöön

Otaniemen kävelevä kone

Mitä mahtaisitte ajatella jos metsässä vastaan kävelisi monitoimikone? Otaniemessä rakennettiin kuusijalkainen, täysin itsenäisesti toimiva kone: MECANT. Teknillisen korkeakoulun kolmen vuoden työn tulos esiteltiin Ylen Kotimaan katsaus -ohjelmassa vuonna 1993.

Liki 1100-kiloinen, muurahaisen tavoin hiippaileva MECANT tuo pikemminkin mieleen ajan elokuvatehosteet, kuin metsänhoitoalan uuden sukupolven työkoneen.

MECANTin voimalähteenä on polttomoottori ja sen jalat toimivat hydraulisesti. Koneen kävelyprosessista vastaavat tietokoneet. Ohjaajan tehtäväksi jää vain määrittää liikkeen suunta ja nopeus kauko-ohjaimella.

Ohjelmavuonna MECANTin kehitys oli saatu jo niin pitkälle, että kone pystyi kävelemään helpohkossa maastossa sujuvasti. Myös kävelyalustan liukkauteen oli varauduttu. Esittelyssä kerrotaan, että MECANTin suurin etu sen pyörillä kulkeviin serkkuihin nähden on sen monisuuntainen liikkuvuus. Myös koneen runko on liikkuva.

Koneen kehitystyön seuraava vaihe oli ratkaista miten MECANT kykenisi myös kiipeilemään mahdollisten esteiden yli. Teknillisen korkeakoulun automaatiotekniikan professori Aarne Halme kertoo haastattelussa, että tavoitteena on luoda prototyyppi, joka soveltuisi puunkorjuuseen.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto