Hyppää pääsisältöön

Otaniemen kävelevä kone

Mitä mahtaisitte ajatella jos metsässä vastaan kävelisi monitoimikone? Otaniemessä rakennettiin kuusijalkainen, täysin itsenäisesti toimiva kone: MECANT. Teknillisen korkeakoulun kolmen vuoden työn tulos esiteltiin Ylen Kotimaan katsaus -ohjelmassa vuonna 1993.

Liki 1100-kiloinen, muurahaisen tavoin hiippaileva MECANT tuo pikemminkin mieleen ajan elokuvatehosteet, kuin metsänhoitoalan uuden sukupolven työkoneen.

MECANTin voimalähteenä on polttomoottori ja sen jalat toimivat hydraulisesti. Koneen kävelyprosessista vastaavat tietokoneet. Ohjaajan tehtäväksi jää vain määrittää liikkeen suunta ja nopeus kauko-ohjaimella.

Ohjelmavuonna MECANTin kehitys oli saatu jo niin pitkälle, että kone pystyi kävelemään helpohkossa maastossa sujuvasti. Myös kävelyalustan liukkauteen oli varauduttu. Esittelyssä kerrotaan, että MECANTin suurin etu sen pyörillä kulkeviin serkkuihin nähden on sen monisuuntainen liikkuvuus. Myös koneen runko on liikkuva.

Koneen kehitystyön seuraava vaihe oli ratkaista miten MECANT kykenisi myös kiipeilemään mahdollisten esteiden yli. Teknillisen korkeakoulun automaatiotekniikan professori Aarne Halme kertoo haastattelussa, että tavoitteena on luoda prototyyppi, joka soveltuisi puunkorjuuseen.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto