Hyppää pääsisältöön

Sohvasurffaten ympäri Mustanmeren

Kuvassa Lotta Kaihua ja Pia Asikainen hyppäävät ilmaan. Naiset kuvaavat Turkissa ohjelmaa Sohvasurffaajat.
Lotta Kaihua ja Pia Asikainen seikkailevat sarjan kuudennessa osassa Turkissa. Kuvassa Lotta Kaihua ja Pia Asikainen hyppäävät ilmaan. Naiset kuvaavat Turkissa ohjelmaa Sohvasurffaajat. Kuva: Joona Pettersson Lotta Kaihua,Sohvasurffaajat,Pia Asikainen

Lotta Kaihua ja Pia Asikainen eivät olleet koskaan matkustaneet saati tehneet tv-ohjelmaa yhdessä. Naiset päättivät kuitenkin reissata ympäri Mustanmeren, maksullinen majoitus pannassa. Pia ja Lotta aikoivat siis sohvasurffata koko reissun.

Sohvasurffaajat etsivät ihmisiä netistä, jotka voisivat majoittaa matkalaiset luokseen ilmaiseksi. Sohvasurffaamisen suosio kasvaa koko ajan. Surffaajia kiehtoo erityisesti se, kuinka lähelle tavallista elämää matkakohteessa pääsee ihmisten kodeissa.

Jakso 1: Junalla halki Bulgarian

Matka alkaa Bulgarian pääkaupungista Sofiasta. Ensimmäinen sohvasurffaushousti Nikolay on kovasti huolissaan kuullessaan naisten suunnitelmasta. Hänen mielestään ehdottomasti kannattaisi hommata makuupussit ja teltta, ihan kaiken varalta. Pian ja Lotan mieltä enemmän huolettaa se, että kukaan sofialainen ei ole koskaan kuullutkaan heidän seuraavasta kohteestaan, Polsko Kosovosta. Perillä heitä odottaa kuitenkin maalaisidylli.

Jakso 2: Karu ja kaunis Romania

Matkan toinen kohde on Romania. Pääkaupungissa Pian ja Lotan housti Raluca vie naiset järjestämilleen tangofestivaaleille. Mustanmeren rannalla surffaajat joutuvat luopumaan uhostaan olla maksamatta majoituksestaan. Pienestä kylästä kun ei houstia löydy. Onneksi paikallisen Michaellan luota löytyy edullinen majoitus ja runsaasti maittavaa ruokaa.

Jakso 3: Kolmen miehen Moldova

Moldovan maaseudulla Lotta ja Pia haastavat kyläläiset jalkapallo-otteluun. Chisinaussa hipit juottavat reissaajille mateeta, ja hetken kaikki näyttää selkeältä. Matka jatkuu Transnistriaan, maahan jota ei ole olemassa ja jonka asukkaat tahtoisivat olla osa Venäjää.

Jakso 4: Nousu ja tuho

Ukrainassa tytöt pääsevät irrottelemaan. Odessassa heidän houstinsa Maksim vie Pian ja Lotan yöelämään ja katsomaan drag-show'ta, jossa hän itsekin esiintyy. Maksim myös kertoo millaista on elää homona Ukrainassa.

Odessasta matka vie Jaltalle, jossa useiden käänteiden jälkeen surffarit päätyvät hotelliin viettämään lomaelämää ja omaa sänkyäkin on jo ikävä.

Jakso 5: Kupliva Georgia

Lotta ja Pia tutustuvat Stalinin lapsuudensänkyyn Gorissa. Presidentti Saakašvili haluaa lumota maailman ja pääkaupungissa Tbilisissä onkin hieno yövalaistus. Ensimmäisen houstin Giorgin sohva on kasteltu kissanpissalla ja talo täytetty sohvasurffaajilla.

Toinen majoittaja, 26-vuotias Ekaterina, on kokenut jo viisi sotaa elämänsä aikana.

Jakso 6: Kotiin päin

Viimeisessä jaksossa surffaajat valloittavat Turkin. Matka käy Kappadokian kuumaisemista Istanbulin sykkeeseen. Tarkoituksena olisi järjestää viimeisessä kohteessa jalkapallo-ottelu Pian ja Lotan joukkueen Kampin piirin ja paikallisen naisjoukkueen välillä, mutta kuinkas käykään?

Vuonna 2013 Pia ja Lotta kävivät aamu-tv:ssä kertomassa Sohvasurffaajien toisesta kaudesta ja Italiasta Egyptiin suunnanneesta matkastaan. Haastattelussa he kertoivat muun muassa miksi valikoivat juuri kyseiset maat kohteiksiin ja miksi heitä pelotti Kuolleenmeren uimakopissa Jordaniassa.

Tietolaatikko

Jaksosta 4 on jouduttu poistamaan lyhyitä pätkiä tekijänoikeudellisista syistä. Housti (engl. host) on termi, jota käytetään sohvasurffauksen yhteydessä majoittajasta.

Kommentit