Hyppää pääsisältöön

Sohvasurffaten ympäri Mustanmeren

Lotta Kaihua ja Pia Asikainen eivät olleet koskaan matkustaneet saati tehneet tv-ohjelmaa yhdessä. Naiset päättivät kuitenkin reissata ympäri Mustanmeren, maksullinen majoitus pannassa. Pia ja Lotta aikoivat siis sohvasurffata koko reissun.

Tietolaatikko

Jaksoista 1, 2 ja 4 on jouduttu poistamaan lyhyitä pätkiä tekijänoikeudellisista syistä. Housti (engl. host) on termi, jota käytetään sohvasurffauksen yhteydessä majoittajasta.

Sohvasurffaussivustoja ovat muun muassa couchsurfing.com
ja Hospitality Club.

Sohvasurffaajat etsivät ihmisiä netistä, jotka voisivat majoittaa matkalaiset luokseen ilmaiseksi. Sohvasurffaamisen suosio kasvaa koko ajan. Surffaajia kiehtoo erityisesti se, kuinka lähelle tavallista elämää matkakohteessa pääsee ihmisten kodeissa.

Jakso 1: Junalla halki Bulgarian

Matka alkaa Bulgarian pääkaupungista Sofiasta. Ensimmäinen sohvasurffaushousti Nikolay on kovasti huolissaan kuullessaan naisten suunnitelmasta. Hänen mielestään ehdottomasti kannattaisi hommata makuupussit ja teltta, ihan kaiken varalta. Pian ja Lotan mieltä enemmän huolettaa se, että kukaan sofialainen ei ole koskaan kuullutkaan heidän seuraavasta kohteestaan, Polsko Kosovosta. Perillä heitä odottaa kuitenkin maalaisidylli.

Jakso 2: Karu ja kaunis Romania

Matkan toinen kohde on Romania. Pääkaupungissa Pian ja Lotan housti Raluca vie naiset järjestämilleen tangofestivaaleille. Mustanmeren rannalla surffaajat joutuvat luopumaan uhostaan olla maksamatta majoituksestaan. Pienestä kylästä kun ei houstia löydy. Onneksi paikallisen Michaellan luota löytyy edullinen majoitus ja runsaasti maittavaa ruokaa.

Jakso 3: Kolmen miehen moldova

Moldovan maaseudulla Lotta ja Pia haastavat kyläläiset jalkapallo-otteluun. Chisinaussa hipit juottavat reissaajille mateeta, ja hetken kaikki näyttää selkeältä. Matka jatkuu Transnistriaan, maahan jota ei ole olemassa ja jonka asukkaat tahtoisivat olla osa Venäjää.

Jakso 4: Nousu ja tuho

Ukrainassa tytöt pääsevät irrottelemaan. Odessassa heidän houstinsa Maksim vie Pian ja Lotan yöelämään ja katsomaan drag-show'ta, jossa hän itsekin esiintyy. Maksim myös kertoo millaista on elää homona Ukrainassa.

Odessasta matka vie Jaltalle, jossa useiden käänteiden jälkeen surffarit päätyvät hotelliin viettämään lomaelämää ja omaa sänkyäkin on jo ikävä.

Jakso 5: Kupliva Georgia

Lotta ja Pia tutustuvat Stalinin lapsuudensänkyyn Gorissa. Presidentti Saakašvili haluaa lumota maailman ja pääkaupungissa Tbilisissä onkin hieno yövalaistus. Ensimmäisen houstin Giorgin sohva on kasteltu kissanpissalla ja talo täytetty sohvasurffaajilla.

Toinen majoittaja, 26-vuotias Ekaterina, on kokenut jo viisi sotaa elämänsä aikana.

Jakso 6: Kotiin päin

Viimeisessä jaksossa surffaajat valloittavat Turkin. Matka käy Kappadokian kuumaisemista Istanbulin sykkeeseen. Tarkoituksena olisi järjestää viimeisessä kohteessa jalkapallo-ottelu Pian ja Lotan joukkueen Kampin piirin ja paikallisen naisjoukkueen välillä, mutta kuinkas käykään?

Vuonna 2013 Pia ja Lotta kävivät aamu-tv:ssä kertomassa Sohvasurffaajien toisesta kaudesta ja Italiasta Egyptiin suunnanneesta matkastaan. Haastattelussa he kertoivat muun muassa miksi valikoivat juuri kyseiset maat kohteiksiin ja miksi heitä pelotti Kuolleenmeren uimakopissa Jordaniassa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto