Hyppää pääsisältöön

Uusi hip hop -festivaali uskoo itseensä ylikuumentuneista markkinoista huolimatta

Tämä kesä on ollut monille festivaaleille vaikea, sillä lipunmyynti ei ole ollut vilkasta. Muun muassa maineikas pitkän linjan festivaali Provinssirock jäi kävijätavoitteestaan. Silti festarimarkkinoille on edelleen tunkua. Yksi uusista yrittäjistä on helsinkiläinen Hustle HKI.

Pyhimys YleX Iltapäivän vieraana // Kuva: Juuso Mäkilähde

Ensimmäistä kertaa järjestettävä urbaanin musiikin festivaali Hustle HKI valtaa Helsingin Suvilahden 19.-20. heinäkuuta. Tapahtuman taustalta löytyvät kahden suositun kaupunkifestivaalin, lahtelaisen Summer Upin ja tamperelaisen Blockfestin, järjestäjät sekä rap-artisti Pyhimyksenäkin tunnettu ohjelmatoimisto Ramin Välityksen toimitusjohtaja Mikko Kuoppala.

Päämääränä on luoda yhdessä jotakin uutta, isoa ja jatkuvaa. Tekijät päätyivät suomalaisittain harvinaiseen yhteistyöhön, kun kaikki osapuolet halusivat juurruttaa Helsinkiin laadukkaan ja monivuotisen urbaanin musiikin tapahtuman. Aiemmat yrittäjät, tuoreimpana esimerkkinä peruuntunut Helsingin ensimmäinen hiphop-festivaali sai kiitosta - katso keikkakuvat, eivät ole siihen vielä pystyneet. Miksi Hustle HKI onnistuu ylikuumentuneilla markkinoilla, jossa pitkän linjan tekijöilläkin on vaikeaa?

- Helsinkiin tarvitaan uskottava ja monivuotinen hip hop -festivaali, joka ei kaadu alkumetreillä. Jokaisella on omat syyt, miksi onnistuu tai epäonnistuu. Meidän ehdoton valtti on se, että tulemme skenen sisältä ja meillä on hyvät kontaktit. Tällä porukalla ei ruveta hevifestareita tekemään, Pyhimys perustelee YleX:lle.

Tuoreen festivaalin etuja ovat pieni koko ja tarkka segmentointi.

- Viimeisen parin vuoden aikana on ollut ylikuumenemista festivaalimarkkinoilla. Taloustilanne vaikuttaa kesätyöpaikkoihin ja muuhun ja se heijastuu festareiden kävijämääriin. Lisäksi tarjontaa on edelleen laajasti. Uskomme vahvasti siihen, että kapeammalle ihmisryhmälle suunnattu pienempi tapahtuma tulee menestymään. Helsingissä sille on enemmän tilausta kuin suurelle yleisfestarille, Pyhimys arvioi.

Räppäri-tuottaja on huomannut hip hop -genren pirstaloitumisen Suomessa ja pitää sitä positiivisena juttuja. On selvää, että Elastisella ja Tuuttimöröllä on eri faneja.

- Näkisin sen niin, että genren suosio on jo alkanut pirstaloitumaan. Genrevetoisuus on laimenemassa ja se on oikeastaan ihan hyvä asia. Jokainen hip hop -fani ei tykkää enää kaikista samoista artisteista, toisin kuin noin viisi vuotta sitten, Pyhimys tietää.

Hustle HKI -tapahtuman pääesiintyjät saapuvat eri puolilta Yhdysvaltoja. Los Angelesista tuleva Miguel palkittiin juuri Grammylla, Houstonista lähtöisin oleva Riff Raff rynnisti kulttisuosioon Music Televisionin kautta ja New Yorkin kasvatti Action Bronson nauttii arvostusta genrevihkiytyneiden parissa. Lavalla nähdään myös Detroitissa oppinsa kerännyt Danny Brown, joka luetaan uuden sukupolven omaleimaisimpien rap-artistien joukkoon, ulkomaisviisikon viimeistelee eteläräpin lupaus Big K.R.I.T.

- Selkeä tavoitteemme on se, että meidän kattaus olisi mahdoton toteuttaa Suomessa kahden vuoden päästä. Jos festivaali selviää ensimmäisestä vuodesta, niin sama linja jatkuu eli pyrimme tuomaan ne kovimmat tuoreet nimet Suomeen, Pyhimys sanoo.

Festivaalin lipunmyynti on alkanut Lippupalvelussa sekä Tiketissä.

Lähteet: YleX, Hustle HKI

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.