Hyppää pääsisältöön

Myrskyt ja trombit

kuva trombin syntymisen vaiheista
Trombin muodostumisen vaihteet. Kuva: Tero Juuti. kuva trombin syntymisen vaiheista Kuva: Tero Juuti Trombi,myrskyt,sää,sade,pilvet

Myrskynä pidetään tuulta, jonka voimakkuus on vähintään 21 m/s. Trombi on pienen mittakaavan pyörretuuli, joka syntyy kuuro- tai ukkospilven yhteyteen. Yleisimmin trombeja havaitaan vesipatsaina merellä tai järvillä.

Tietolaatikko

 • 21 m/s puhaltava tuuli luokitellaan myrskyksi
 • Tuulten voimakkuutta mitataan boforiasteikolla
 • Trombi on sama ilmiö kuin tornado
 • Trombeja esiintyy eniten elokuussa
 • Trombien voimakkuutta mitataan Fujita-asteikolla
 • Suihkuvirtaus on ylätroposfräärissä esiintyvä nopea putkimainen tuulivyöhyke

Tuulet syntyvät, kun aurinko lämmittää maata epätasaisesti. Lämpöerojen vuoksi ilma kohoaa eri alueilla eri korkeuksille synnyttäen  paine-eroja.

Paine-erot pyrkivät aina tasaantumaan ja tämä aiheuttaa ilmamassan siirtymisiä maanpinnan suuntaisesti. Tätä kutsutaan tuuleksi.

Myrskynä pidetään tuulta, jonka voimakkuus on vähintään 21 m/s. Kun tuulen nopeus lähenee 33 m/s puhutaan jo hirmumyrskyistä. Tuulta luokitellaan boforiasteikolla.

Trombit

Trombit ovat rajuja, pieneen pinta-alaan kohdistuvia ja kestoltaan lyhyitä paikallisia pyörretuulia. Ne syntyvät kuuro- tai ukkospilven nousuvirtausten yhteydessä ja tämä havaitaan pilven pohjasta alaspain työntyvänä suppilopilvenä. Suuri tuuliväänne ja voimakkaat nousuliikkeet muodostavat itse trombin.

Trombeja esiintyy sekä maan että veden yllä. Veden yllä esiintyviä trombeja kutsutaan vesipatsaiksi. Niiden halkaisija saattaa olla kymmenestä sataan metriin ja pyörteen tuulen nopeus vähintään 18 m/s.

Yhdysvalloissa trombi tunnetaan nimellä tornado. Euroopassa trombeja havaitaan eniten Iso-Britanniassa, Alankomaissa ja Belgiassa. Maailmanlaajuisesti niitä esiintyy eniten Yhdysvalloissa, Uruguayssa, Australiassa ja Bangladeshissa.

Miten trombi syntyy?

Otolliset olosuhteet trombin syntymiselle ovat:

 • kostea ja lämmin maanpinta, kylmä ja kuiva yläilmakehä
 • pienet tuulennopeudet maanpinnalla, suuret yläilmakehässä
 • epävakaa ilmakehä; lämpimän ja kylmän ilmamassan törmäykset

Trombin muodostuminen edellyttää lämmintä säätä. Alakerroksen lämmin ja kostea ilma nousee ylöspäin. Kohdatessaan yläkerroksen kylmää ja kuivaa ilmaa, se tiivistyy ukkospilveksi. 

Sade tiputtaa yläkerroksen kylmää ilmaa alaspäin, joka kiertyy pilven alareunasta takaisin pilveen.

Nouseva kylmä ilma ja eri suunnista puhaltavat tuulet saavat aikaan pyörimisliikkeen, joka muodostaa pystysuuntaisen trombin.

Fujita-asteikko kertoo trombin voimakkuuden

Tuulennopeudet trombeissa yltävät usein yli hirmumyrsyn määrityksen (yli 32 m/s) ja niiden sisällä ilmanpaine on  ympäristöä huomattavasti alhaisempi, mikä voi esimerkiksi särkeä ikkunoita.

Voimakkuutta mitataan Fujita-asteikolla (0-5). Suomessa  voimakkaimmat trombit ovat voimakkuudeltaan luokkaa F2. Yhdysvalloissa esiintyy vuosittain F4-luokan tornadoja.

Fujita-asteikko

Luokka Suurin tuulen nopeus Määritelmä Vaikutus
F0 18-32 m/s Heikko trombi Savupiippuihin vaurioita, puista katkeaa oksia, heikkojuuriset puut kaatuvat, kyltit ja liikennemerkit vaurioituvat.
F1 33-49 m/s Kohtalainen trombi Repii irti kattojen pintaa, parakit ja asuntovaunut siirtyvät perustuksiltaan tai kaatuvat kumoon, siirtää liikkuvia autoja sivusuunnassa.
F2 50-69 m/s Merkittävä trombi Katot repeytyvät irti taloista, parakit ja asuntovaunut hajoavat, tavaravaunut kaatuvat kumoon, suuret puut katkeavat tai irtoavat juurineen, kevyet esineet lentävät ilmassa kuin ammukset.
F3 70-92 m/s Ankara trombi Katot ja osa seinistä repeytyy irti lujatekoisistakin taloista, junat kaatuvat, useimmat puut metsässä irtoavat juurineen, raskaat autot nousevat ilmaan.
F4 93-116 m/s Tuhoisa trombi Lujatekoiset talot maan tasalla, heikoilla perustuksilla olevat talot lentävät jonkun matkan päähän, heittää autoja, suuret esineet lentävät ilmassa kuin ammukset.
F5 117-142 m/s Äärimmäisen voimakas trombi Vahvat puutalot nousevat perustuksiltaan ja kulkeutuvat huomattavien matkojen päähän ja hajoavat pieniksi palasiksi, auton kokoisia esineitä lentää ilmassa yli 100 m, kaarna irtoaa puista.

(lähde: Ilmatieteen laitos)

Trombi. Kuva:Kerkko Koponen.

Trombi. Kuva:Kerkko Koponen.Trombi. Kuva:Kerkko Koponen.

Avustajat: Liine Heikkinen ja Markus Mäntykannas. Lähteet: Ilmatieteen laitos ja Yle Sää.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.