Free-to-play eli ilmaispelit ovat olleet mobiilipelimarkkinoilla huikeita menestyksiä. Mobiilipelialan gurut ennustavat, että ilmaisuus tulee olemaan tulevaisuudessa valttikortti menestykseen.
Maailmassa on tällä hetkellä noin puolitoista miljardia älypuhelinkäyttäjää. Ja määrä on vääjäämättä kasvamassa. Älypuhelinkannan kasvaessa lisääntyy myös niillä pelaavien määrä. Se tulee johtamaan siihen, että vuonna 2017 mobiilipelit ovat suurempi bisnes kuin pelikonsolit. Näin ennusti pelialan veteraani, Scattered Entertainmentin toimitusjohtaja, Ben Cousins keskiviikkona Helsingissä.
- Mobiilipelit ovat nyt samassa pisteessä, missä pelikonsolit olivat vuonna 1994. Niiden huippuvuodet ovat siis vasta tulossa, Cousins jatkaa.
Eikä Cousins suinkaan ole ainoa, joka uskoo mobiilipelien valoisaan tulevaisuuteen. Mobiilipelinkehittäjien terävin kärki oli asiasta samoilla linjoilla pohtiessaan alan tulevaisuutta Free Your Play -tapahtumassa. Kuluttajien kannalta näkymä on valoisa, sillä mobiilipelien menestymisen takeena on hyvin pitkälti ollut ilmaisuus.
Pelaamisen maksuttomuus lisääntyy
Vanha sanonta kuuluu, että ilmaista lounasta ei ole olemassa. Tämä pätee myös ilmaiseksi pelattaviin mobiilipeleihin. Periaatteessa niitä voi pelata ilman kustannuksia, mutta maksamalla pystyy omaa pelaamistaan helpottamaan huomattavasti.
- Yleisin malli maksamisen suhteen on, että sillä pystyy nopeuttamaan pelaamista. Peruspointti näissä peleissä kuitenkin on, että suurin osa ei maksa pelaamisestaan koskaan penniäkään, vakuuttaa suomalaisen Supercellin perustajiin kuuluva Lassi Leppinen.
Suurin osa ei maksa pelaamisestaan koskaan penniäkään
Ilmaispelien maksut vaihtelevat hyvin paljon eri pelien välillä, mutta yleensä kyse on muutamista senteistä tai euroista. Tämä kaava on osoittautunut menestyneille mobiilipeleille äärimmäisen tuottoisaksi liiketoiminnaksi. Esimerkiksi Free Your Play -tapahtumassa mukana ollut japanilaisfirma GungHo tekee Puzzle & Dragon -ilmaspelillään kuukaudessa yli sata miljoonaa euroa tuottoa. Tuloksen takana ovat pelistä vapaaehtoisesti maksavat pelaajat.
- Ilmaispelit ovat tulleet jäädäkseen. Kuluttajat tulevat näkemään niitä yhä enemmän peligenreistä ja -alustoista riippumatta, visioi pelisaitti King.comin mobiiliguru Tommy Palm.
Fyysiset pelit jäävät historiaan
Ilmaispelien menestys on noteerattu myös perinteisten pelijulkaisijoiden keskuudessa. Useat kuukausimaksuun perustuneet pelit ovatkin muuttaneet toimintansa ilmaisiksi. Erittäin menestyneen Wargaming -peliyhtiön Euroopan toimiston viestintäjohtaja Tom Putzkin ei näe kuukausimaksuisilla peleillä juurikaan tulevaisuutta.
- World of Warcraft on ainoa, joka toimii edelleen kunnolla sillä periaatteella, mutta muilla ovat suunnitelmat jo muuttumassa kohti ilmaisuutta. Hyvä esimerkki tästä on Star Wars: Old republic, joka muuttui pelaajakadon myötä ilmaiseksi, Putzki kertoo.
Pelien tulevaisuus ei todellakaan ole ison jälleenmyyjän hyllystä löytyvässä fyysisessä kopiossa
Mobiilipelien gurujen mielestä ilmaispelaamisen yleistyminen tulee vaikuttamaan väkisin myös perinteisempien pelien hintoihin. Tommy Palm uskoo, että tulevaisuudessa ei kukaan enää joudu maksamaan uudesta pelistä 60 euroa, että saa pelin kuoret hyllyynsä. Tom Putzki allekirjoittaa kollegansa näkemyksen.
- Pelien tulevaisuus ei todellakaan ole ison jälleenmyyjän hyllystä löytyvässä fyysisessä kopiossa, vaan jossain ihan muualla, Putzki lataa.
Pelaaminen keskittyy yhä enemmän mobiililaitteille
Vaikka mobiilipelien kehittäjät uskovat oman tulevaisuutensa kirkkauteen, ei heistä moni ole valmis julistamaan pelikonsoleita katoavaksi luonnonvaraksi. Supercellin Lassi Leppinen uskoo, että pelaaminen tulee painottumaan jatkossa entistä vahvemmin mobiili- ja tablettilaitteisiin.
- Konsolien markkinat pienenevät, kun useammat pelaajat siirtyvät muille alustoille. Tietysti konsolivalmistajilla tuntuu myös olevan tällä hetkellä valtava kiinnostus saada ilmaispelejä omille alustoilleen, Leppinen kertoo.
Toki ilmaispeleihin liittyy myös haasteita, eivätkä ne ole automaattisesti pelitalojen viisasten kiviä. Tom Putzkin mukaan menestystä ei voi saavuttaa, jos peli ei ole hyvä ja sen pelaaminen ei ole hauskaa. Samaa mieltä on King.comin Tommy Palm.
- Ilmaispeleissä erityisen tärkeää on löytää tasapaino pelaamisen ja rahanteon välille. Esimerkiksi jotkut lastenpelit ovat olleet kovia rahastamaan, mikä on aiheuttanut kritiikkiä. Minusta tämä on ikävää peliyhtiöiden pitää tajuta, että pelaajien optimaalinen käyttäjäkokemus on tärkein intressimme, Palm päättää.