Hyppää pääsisältöön

Hornet-vastakauppa: viisas veto vai sopivaa sanahelinää?

Eduskunta hyväksyi aikanaan Hornet-hävittäjien kaupat amerikkalaisen McDonnel Douglasin kanssa, koska se luuli suomalaisten yritysten saavan sataprosenttiset vastakaupat - varsinkin PK-yritysten piti saada miljardien arvosta vastakauppatilauksia. Toisin kuitenkin kävi.

Tietolaatikko

Ohjelmasta leikattu pätkiä tekijänoikeussyistä.

Ohjelmassa ”A-mok: Hornet - vastakaupat” setvitään Suomen Hornet-vastakauppoja McDonnel Douglasin kanssa, joiden piti tuoda vastakauppatilauksia erityisesti PK-yrityksille. Toisin kävi: vastakaupoissa mukana olleista yrityksistä neljä suurinta saivat 85 prosentin osuuden kaupoista. Pienten ja keskisuurten yritysten oli erittäin vaikea saada vastakauppoja.

Sataprosenttisia vastakauppoja Horneteista ei koskaan saatu, sillä kaupoissa käytettiin erilaisia kertoimia ja pisteytystä. Tämä pienensi vastaostojen määrää.

Kaapelitehtaalla keskustelemassa asiasta olivat kauppa- ja teollisuusministeriön silloinen kansliapäällikkö Matti Vuoria sekä kansanedustajat Matti Lahtinen ja Reijo Laitinen.

Teksti: Jesperi Lauhio
(Kirjoittaja on lukiolainen Ylen siisti kesäduunari)