Vaasan Asevelikylästä löytyy erilainen pururata. Edvininpoluksi kutsutulla reitillä voi törmätä piruun, pöllöön, maahiseen, Ruokolahden leijonaan, Elisabeth Rehniin ja ufoon.
Tietolaatikko
Asevelikylä on Vaasan kaupunginosa, joka perustettiin rintamalta palaavien miesten asuttamiseksi vuonna 1946. Toiminnan tueksi perustettiin Vaasan rakentajat ry -yhdistys, joka muutti myöhemmin nimensä Jukolan rakentajiksi. Yhdistys on ollut apuna mm. Edvininpolun kehittämisessä.
Olennot löysivät tiensä kyläyhdistyksen rakentamalle kuntoradalle, kun entinen rintamamies ja sairaseläkkeellä oleva levyseppä Edvin Hevonkoski löysi radan varrelta mielenkiintoisen puunrungon. Hevonkoski muotoili puun ihmishahmoksi, joka sai pian seuraa uusista patsaista.
Radalle pystytettiin verstas, jossa Hevonkoski tehtaili ihmis-, eläin- ja satuhahmoja puusta ja metallista. Patsaat tehtiin aluksi omalla kustannuksella, mutta toiminta sai myöhemmin lahjoituksia metalliliikkeiltä ja tukea vuonna 1994 perustetulta Edvininpolun perinneseuralta.
Hevonkoski on ammentanut työssään suomalaisista klassikkoromaaneista, saduista ja politiikasta. Monet patsaista ovat yhteiskunnallisia: Elisabeth Rehn- ja Nainen asepalveluksessa -patsaat nostavat pinnalle vapaaehtoisen asepalveluksen avautumista naisille; Europresidentin tuoli on tyhjä, koska hänen tulee istua kahdella tuolilla yhtaikaa eikä siksi onnistu istumaan kummallakaan; Mutalisko ei suostu asumaan saastuneessa purossa.
Polun tärkeimpiä teoksia on korsukylä, joka koostuu jatkosodan aikaisen korsun mallista ja siihen liittyvistä juoksuhaudasta ja rakennuksista. Pohjana oli Tuntemattoman sotilaan vänrikki Vilho Koskelan korsu. Kyläyhdistys ja kylän sotaveteraanit riensivät valtavan työn tueksi, ja korsun ympärille saatiin talkoovoimin mm. juoksuhauta, savusauna, puusee ja Vapaudenristin kappeli.
Edvininpolun varrelta löytää myös Viinapirun kirkon, ylösalaisin käännetyn viinilasin, jonka sisällä on Paholaisen kaivo. Seitsemän veljestä seisoo Hiidenkivellä ja Martti Ahtisaari tuo valoa maailmaan. Tarja Halosen patsas on pässyt maailmalle; metallista punapäätä esiteltiin Kiasman edustalla vuonna 2005.
Edvin Hevonkoski kuoli 8.9.2009. Hän oli yksi viimeisistä rintamamiehistä, joita varten Asevelikyläksi nimetty, perinteitä ja yhteisöllisyyttä vaaliva asuinalue rakennettiin. Edvininpolun teokset ovat olleet rapistumisvaarassa 2000-luvulla; puusta tehdyt patsaat ovat osin tuhoutuneet. Talkoiden ansiosta polulla on yhä parisataa teosta.
Katso myös
- ITE: Itse tehtyä elämää
- Tuntematon kansantaiteilija Olga Panusuo
- Siuruan elokuvamoguli ja saumasukkien lumo
- Wikipedia: Edvin Hevonkoski (fi.wikipedia.org)
- Yle Uutiset: Edvinin patsaat kökällä kuntoon (yle.fi)
- Vaasa Matkailu: Edvininpolku (matkailu.vaasa.fi)