Hyppää pääsisältöön

Lähikuvia nuorista taiteen harrastajista

Nuorten Kapsäkki-ohjelmassa keskustellaan taideharrastuksista. Ohjelmassa tavataan mm. kirjoittamista, kuvataidetta ja teatteria harrastavia nuoria ja kuullaan musiikkiesityksiä. Vaikka taiteen harrastaminen oli yleistä, tuntui harrastusmahdollisuuksia silti olevan vähän. Kuinka toimintaa voidaan kehittää, kysyy Kapsäkki.

Suomessa 1970-luvun alussa toteutetun Valtakunnallinen nuorisotutkimuksen mukaan kaikista alle 24-vuotiaista nuorista 21 prosenttia harrasti laulamista tai soittamista, 18 prosenttia piirtämistä tai maalaamista ja 12 prosenttia kirjoittamista. Taide näyttikin olevan nuorille tärkeä harrastus.

Kapsäkki-ohjelman Lähikuvia nuorista -jaksossa tavataan kirjoittamista, kuvataidetta, musiikkia ja teatteria harrastavia nuoria sekä keskustellaan taidekasvattajien kanssa.

Yksi haastateltavista on Parnasson proosakilpailussa Syreenikiitäjä-pienoisromaanillaan menestynyt Kristiina Pelto-Timperi. Varhaiskypsän lahjakkuuden tähtäimessä oli yrittää kirjoittaa uuttakin kirjaa.

Kamera vierailee myös Suomen Nuoriso- ja teiniteatteriliiton kesäleirillä. Leiriläiset kertovat liiton toiminnasta ja esittävät mm. laulut ”Kumman puolen valitset” ja ”Laosiin, Laosiin”.

Nuorten kuvataideleirillä valmistetaan kehyksiä ja ohjataan nuoria kankaan ääressä. Surrealismiin pyrkivän nuoren taidemaalarin esikuvia olivat mm. Dali ja Alpo Jaakkola ja pyrkimyksenä opinnot Taideakatemiassa.

Nuori pianisti Harri Valkonen on omistautunut klassiselle musiikille. Hänen soittamanaan kuullaan otteita kappaleista "Pikku paimen" ja "Sarja pianolle". Huilisti Päivi Järkäs tulkitsee luonnon helmassa kappaleet "Kesäaamu" ja "Siciliana".

Kapsäkin mukaan kyky luoda ja kokea taidetta on suurelta osin opittua. Yksilön kykyä ilmentää itseään voidaankin kasvatuksen avulla joko kehittää tai tukahduttaa. Ohjelmassa haastatellut taideaineiden opettajat olivat huolissaan peruskoulun opetussuunnitelmaan kaavailluista uudistuksista.

"Taiteesta puhuminen ei vielä ole taidekasvatusta. Kuvataiteita, musiikkia ja kirjoittamista voi harrastaa ainoastaan harjoittamalla niitä, mutta nämä harjoittamismahdollisuudet nuorilta hyvin usein puuttuvat", Kapsäkissa todetaan.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä