Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Poimintoja Spotify-sovelluksista

Musiikkia
Musiikkia Kuva: stock.xchng/fangol nuotit

Spotify on Suomen suosituin musiikin tilauspalvelu, jota voi käyttää myös ilmaiseksi, mikäli on valmis sietämään mainoksia musiikkikappaleiden välillä. Koska Spotifyn asema on Suomessa vankka (vaikka kilpailijoitakin on ilmaantunut) lienee paikallaan esitellä muutamia vaihtoehtoja mielenkiintoisen musiikin löytämiseksi nimenomaan tästä ruotsalaispalvelusta.

Sovelluksia on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, koska niiden ominaisuudet ja käyttötavat vaihtelevat paljon - jopa eri käyttöjärjestelmien välillä. Jokaisen pitääkin löytää oma suosikkinsa kokeilemalla.

PlayMySong

PlayMySong
PlayMySong Kuva: Yle sovellus
PlayMySong helpottaa ainakin illanistujaisia tai kesäjuhlia, kun ei tarvitse yksin päättää mitä kuunnellaan. Vieraat voivat asentaa puhelimiinsa sovelluksen ja lisätä sen avulla yhteiselle soittolistalle haluamiaan kappaleita.

Sovellus on ladattavissa iOS:lle, Androidiin ja Windows Phoneen.

SpotOn Radio

Spotonradio
Spotonradio Kuva: Spotonradio spotonradio
SpotOnRadion iOS-sovellus luo kuuntelemiesi kappaleiden pohjalta ”radiokanavia”, joissa on suosikkiesi lisäksi uusia kappaleita. Toisin kuin Pandorassa tai iTunes Radiossa, kappaleiden yli voi hyppiä rajattomasti.

Kanavien musiikkitarjonta hioutuu sen mukaan, miten kerrot tykkääväsi tai inhoavasi soivia kappaleita.

Spotifylistat.com

Kotimainen nettipalvelu kerää soittolistoja sekä itse että käyttäjien avustamana. Jos haluaa käsiinsä esimerkiksi kotimaisten radioasemien soittolistat tai kesäfestarien esiintyjien hittejä, onnistuu se helposti tällä palvelulla. Soittolistoja on jaoteltu myös erilaisiin teemoihin.

Soittolistat voi tsekata mobiililaitteen selaimella ja avata Spotifyssa tai tallentaa halutut soittolistat helpommin tietokoneen avulla.

Playlists.net

Playlists.com
Playlists.com Kuva: Yle soittolista
Playlists.net (entinen Sharemyplaylists.com) on valtavan laaja palvelu, joka tarjoaa ilmaiseksi käyttöön kymmeniätuhansia valmiita soittolistoja palvelun käyttäjiltä. Soittolistoja voi selailla esimerkiksi musiikkityylin, esittäjän, kappaleen tai nimen perusteella.

Sovellus on ladattavissa iOS:lle ja Androidiin. Mukavaa on, että soittolistoja voi kuunnella suoraan sovelluksessa siirtymättä Spotifyihin. Mieleisiä listoja voi myös tallentaa Spotifyhin kuunneltavaksi tietokoneelta tai muilta yhteensopivilta laitteilta.

Seulojen seula on viikoittain päivittyvä lista soitetuimmista listoista.

Shazam Encore

Tällä iOS-, Android- ja Windows Phone -sovelluksella voi tunnistaa lähes minkä tahansa kappaleen. Kun kuulet radiossa, ravintolassa tai kadulla mieleisen kappaleen, mutta et tiedä mikä se on, käynnistä Shazam Encore ja anna sen kuunnella kappaletta. Pian se kertoo lähes sataprosenttisella varmuudella mistä kappaleesta ja yhtyeestä on kyse, vaikka olisi kuullut siitä vain pätkän jostain kohdasta.

Shazam Encore tarjoaa myös suorat linkit eri palveluihin. Esimerkiksi iOS:llä katsomaan esittäjän Youtube-videoita, kuuntelemaan Spotifyhin sekä ostoksille iTunesiin. Windows Phonella puolestaan ostoksille Xbox Musiciin ja Nokia Musiciin.

Sovellus maksaa 4-6 euroa.

Clerkd

Clerkd
Clerkd Kuva: Clerkd clerkd
Kotimainen sosiaalinen mobiilimusiikkipalvelu Clerkd yhdistää musiikin pilvipalvelut, tuo kuuntelijat yhteen musiikkimaun ja sijainnin perusteellla, sekä antaa myös artisteille tietoa kuuntelijoistaan. Ilmainen palvelu kokoaa yhteen myös useamman musiikkipalvelun; Spotifyn, Soundcloudin, Jamendon ja iTunesin sekä yhdistää ne puhelimen omaan musiikkikirjastoon.

Kappaleita voi kuunnella ja kommentoida, sekä tietysti lisätä soittolistoille. Samalla palvelu tarjoaa uutta musiikkia käyttäjän sijainnin perusteella ja kertoo mitä ympärillä kuunnellaan. Clerkd on tällä hetkellä tarjolla vain iOS:lle, mutta Android- ja web-palvelua luvataan lähitulevaisuudessa.

SpotiChart for Spotify

Jos suosittujen tai uutuusalbumien löytäminen Spotifysta tuntuu vaikealle, kokeile niinikään maksullista iOS:n SpotiChart-sovellusta. Hieman karun näköisen sovelluksen avulla voi tutustua usean eri maan iTunes-listoihin. iTunesin korostaminen on perusteltua, sillä se hallitsee esimerkiksi yli 60 prosenttia USA:n digitaalisesta musiikkimyynnistä.

SpotiChartissa ovat mukana esimerkiksi ostetuimmat albumit, tanssialbumit, rock-albumit ja hip-hop-albumit mm. USA:sta, Englannista, Ranskasta ja Saksasta. Listoille nousseet albumit voi avata Spotifyssa yhtä nappia painamalla.

Näiden valintojen lisäksi Spotifyn sisältä voi löytää huikean määrän muitakin sovelluksia App Finder -valikon kautta.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.