Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Fysiikka pääkuva

Sähkömagnetismi

Sähkömagnetismin ilmiöitä käytetään hyväksi muun muassa kaiuttimissa, sähkömoottoreissa, metalli-ilmaisimissa ja suprajohteissa. Myös revontulet syntyvät sähköisesti varautuneiden hiukkasten ja Maan magneettikentän vuorovaikutuksesta.

Tietolaatikko

Opetussuunnitelman mukaiset kurssin tavoitteet ovat, että opiskelija

 • syventää tuntemustaan sähkömagnetismin ilmiöistä
 • perehtyy sähköturvallisuuteen
 • syventää tuntemustaan sähkömagneettisten ilmiöiden merkityksestä yhteiskunnassa

Sähköä tuotetaan generaattorin avulla. Yksinkertaisimmillaan generaattori on johdinsilmukka, jota pyöritetään magneettikentässä. Esimerkiksi polkupyörän dynamo on generaattori. Kooltaan suurempi ja teknisesti monimutkaisempi generaattori on myös vesi-, hiili- ja ydinvoimalaitoksissa. Voimalaitoksissa turbiinin liike-energia muutetaan generaattorin avulla sähköenergiaksi.

Energiankäyttö

Perinteisesti kotitalouksien energiankulutukseen on laskettu mukaan asumisessa ja liikkumisessa tapahtuva välitön energiankäyttö. Mukaan tulisi kuitenkin ottaa myös tavaroiden valmistukseen ja palveluiden tuottamiseen kulunut energia.

Suprajohteet

Kun suprajohteen päälle laitetaan magneetti, synnyttää se pienen virran, jolloin magneetti kohoaa ilmaan. Suprajohteen virta synnyttää magneettikentän, joka on niin voimakas, että se hylkii magneettia.

Revontulet

Revontulet on valoilmiö, joka nähdään pohjoisen ja eteläisen napa-alueen taivaalla kirkkaina pimeinä öinä. Revontulet syntyvät, kun Auringosta peräisin olevat sähköisesti varautuneet hiukkaset saapuvat ilmakehän yläkerroksiin. Pohjoisella pallonpuoliskolla revontulia kutsutaan nimellä aurora borealis, eteläisellä pallonpuoliskolla ne tunnetaan nimellä aurora australis.

Maa planeettana

Maapallon rakenne on kerroksellinen, sen kiinteä ydin muodostuu pääosin raudasta ja nikkelistä. Ydintä ympäröi nestemäinen kerros, jonka liikkeet tuottavat sähkövirtoja. Sähköisyys aiheuttaa maan magneettiset ominaisuudet. Magneettikenttä muodostaa maan ympärille magnetosfäärin, joka estää auringosta lähtevien elämälle haitallisten hiukkasten ja säteilyn pääsemisen maapallolle. Audiossa tutustutaan lisäksi käsitteisiin vaippa, maankuori ja litosfääri. Maa pyörii oman akselinsa ja auringon ympäri.

Audiossa tutustutaan ilmiöihin, jotka johtuvat maan kiertoliikkeistä sekä kerrotaan, mitä ilmiöitä aiheutuu maapallon akselikallistumasta. Ilmakehä pysyy maan ympärillä painovoiman avulla ja on jatkuvassa liikkeessä. Matala- ja korkeapaineet vaikuttavat tuulten syntyyn. Ilman kiertokulku liittyy läheisesti myös veden kiertoon. Audiossa kerrotaan, miten sade syntyy, miten planetaaristen tuulten aiheuttamat merivirrat vaikuttavat ilmastoon ja mikä on El Niño -ilmiö. Audiossa tutustutaan myös käsitteisiin valaistusvyöhyke ja lämpövyöhyke sekä kerrotaan maapallon ilmastoluokittelus

 • 2021 syksy: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 syksy: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2020 kevät: fysiikka

  Fysiikan yo-koe ja vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.