Hyppää pääsisältöön

Suomalainen yliopisto Amerikassa

Toimittaja vierailee tavallisessa amerikkalaisessa pikkukaupungissa, jossa nuoriso hiihtää, kantele soi ja yliopiston nimi on Suomi College.

Tietolaatikko

Hancock on Michiganin Keweenawniemellä sijaitseva n. 4600 asukkaan kaupunki. Se on tunnettu suomalaisasutuksen keskuksena – noin kolmanneksella asukkaista on suomalaisia sukujuuria. Kaupunki järjestää vuosittain Heikinpäivä-nimisen suomalaisuutta juhlistavan festivaalin.

Suomi College on pieni yksityinen yliopisto Michiganin Hancockissa. Laitos pyrkii vaalilmaan suomalaista kulttuuria Yhdysvalloissa ja toimimaan muidenkin kansallisuuksien henkisenä keskuksena.

Collegen juuret ovat 1800-luvun siirtolaisaallossa; suomalaisia muutti Michiganiin kaivos- ja metsätöihin ja muodosti Yhdysvaltojen suurimman suomalaiskeskittymän. Evankelis-luterilaisen kirkon toimielin Suomi Synodi päätti, että alueelle piti kouluttaa kirkkotyöntekijöitä. Tästä sai alkunsa vuonna 1896 perustettu Suomi-opisto tai Suomi College.

College hankki oman rakennuksensa vuonna 1899. Yliopiston PR-päällikkö Bill Olsen ylpeilee laajenemisella: kahden isomman rakennuksen collegesta on kasvanut kahdeksan rakennuksen kokonaisuus.

Ohjelman tekoaikana Hancockin amerikansuomalainen yhteisö on innostunut kirkkoon perustettavasta perinnekeskuksesta, johon halutaan arkisto, museo ja teatteri. Hancock näyttää suomalaiskulttuurin turvasatamalta: koululaiset laulavat Pieniä sammakoita ja collegen opiskelija harrastaa murtomaahiihtoa laskettelun sijaan. Rehtori Ralph J. Jalkanen näkee silti ukkospilviä Suomi-saarekkeen taivaalla. Hän uskoo, että nykyinen suomalaisyhteisö sulautuu amerikkalaiseen massakulttuuriin ilman Suomi Collegea.

Yliopisto on kuitenkin menestynyt. Nimi on vaihtunut Finlandia Universityksi ja tutkinnot ovat pidentyneet kaksivuotisista nelivuotisiksi. Opiskelutarjonta on monipuolinen: Finlandia Universityssä voi opiskella humanistisia aineita, liiketaloutta, designia ja terveystieteitä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto