Hyppää pääsisältöön

Ajan rajallisuus antaa Aamu Songille rohkeutta

Palkittu suunnittelija Aamu Song haluaa tehdä lisää tuotteita, joissa heijastuu tekijän positiivinen energia. Iloisuuden tuominen ihmisille on tärkeää ja se näkyy hauskoissa sekä kekseliäissä, mutta erityisesti laadukkaissa desing-tuotteissa.

Tietolaatikko

Aamu Song

Syntynyt vuonna 1974 Soulissa
Teollinen muotoilija (BA) Soul
Huonekalusuunnittelija (MA) Helsinki
Company -yritys Johan Olinin kanssa vuonna 2000
Tärkeimmät työt Reddress (2005), Suomen salat (2007) ja Salakauppa (2008)

“Mä oon Aamu, but Aamu means nobody in Korea",korealaissyntyinen Aamu Song esittelee itsensä. Hän ei todellakaan ole "ei kukaan" tai edes kuin kuka tahansa, sillä hän on suunnittelija, jolla on vankka koulutus takana. Song on opiskellut teollista muotoilua, tila- ja huonekalusuunnittelua ja on kaiken lisäksi valmistunut myös taiteen maisteriksi.

Song pyörittää vuonna 2000 perustettua Company -nimistä yritystä aviomiehensä Johan Olinin kanssa. He ovat alansa moniosaajia: esine-, sisustus-, ja huonekalusuunnittelu sekä lisäksi graafinen suunnittelu ovat hallussa.

Tämä designer-pariskunta omistaa myös pienen kaupan, jonka he kuin sattumalta ostivat vuonna 2008. Kiasman lähettyvyydessä sijaitsevan kauniin lasisen kioskin ikkunaan oli laitettu lappu, jossa luki "Myydään kioski". Tilaisuutta ei hukattu.

Tekijänä -sarjassa pääsemme seuraamaan iloisen ja nauravaisen Aamu Songin työpäivän kulkua aina aamukahveista NeonEffect Oy:seen suunnittelemaan sipulin muotoista lamppua. Näemme kuinka Aamu tuo taidetta ja uusia tuotteita maailmalle, myös Suomen rajojen ulkopuolelle, Venäjälle, on suunnitteilla upea rakennelma.

Työhuoneella ajatusten vaihto parin ja assistentti Lee Marablen välillä tapahtuu sekaisin suomen ja englannin kielellä. Idea yhdessä kehittäessä muuttuu henkilökohtaisesta taiteesta ikään kuin energiaksi, tulipalloksi, jota heitellään edestaikaisin. Yksin työskennellessä ideat siirretään perinteisesti paperille piirtäen.

Songin vanhemmat ovat sanoneet, että nainen on aivan samanlainen kuin viisivuotiaanakin. Tämä näkyy osassa töissä enemmän tai vähemmän leikkimielisyytenä ja pirteytenä, joka osuu silmään. Tekeillä on kulttuurijakkara moneen käyttöön ja huppureppu, joka uhkuu nuorekkuutta. Huiviin haetaan inspiraatiota kuvaamalla Helsingin rakennuksia, joista saadan upea kuvionti perinteisten ruusujen sijaan.

Elämän lyhyys saa Aamun tekemään kaikkea, mitä hän on halunnut. Se antaa hänelle rohkeutta samoin kuin turvallinen ympäristö ja ehkä pieni ripaus onnea, jonka avulla asiat sujuu mallikkaasti. Tavoitteena on elää onnellinen elämä ja tulla sellaiseksi kuin hän on aina haaveillut.

Teksi: Iina Dementjeff
(Kirjoittaja on lukiolainen Ylen siisti kesäduunari)