Hyppää pääsisältöön

Seitsemän suomalaista sai verensiirrosta HIV:n 1980-luvulla

Ennen kuin verta osattiin epäillä AIDS:n levittäjäksi, sai Suomessakin seitsemän ihmistä HI-viruksen verensiirrosta. Kuka korvaa verensiirrosta saadun ja kenen on vastuu? Ajankohtainen kakkonen paneutui asiaan ja AIDS:iin sairastuneen naisen tarinaan vuonna 1987.

Verensiirrosta sairastunut naisen sairaskuluille ei löytynyt maksajaa. SPR tai valtio eivät olleen korvausvelvollisia, sillä tartunnan saamisen aikaan ei vielä tiedetty veren olevan tartunnan lähde.

Nainen oli saanut leikkauksen yhteydessä verensiirron, jonka jälkeen hän oli jatkuvasti sairastellut. Myöhemmin aiheuttajaksi oli selvinnyt HI-virus.

Kyseinen potilas on väliinputoaja, sillä kukaan ei ole juridisessa vastuussa hänen sairastuttamisestaan leikkasoperaation yhteydessä.

"Tietysti jonkinlainen moraalinen vastuu tässä on, vaikka me emme mitään virhettä tehneet", kommentoi SPR:n veripalvelun johtaja Harri Nevanlinna. SPR olikin antanut naisen perheelle 30 000 markan kertakorvauksen. Aiheutuneet kulut olivat kuitenkin moninkertaiset tähän summaan nähden.

Vuonna 1984 Suomeen oli perustettu lääkevahinkovakuutus, johon punainen ristikin kuului. Ohjelman esimerkkihenkilö oli kuitenkin hakeutunut hoitoon ennen lääkevahinkovakuutuspoolin perustamista, eikä näin kuulunut sen piirin.

Sairastuneen aviomies arvioi, että yhteiskunnan nuiva suhtautuminen johtuu pelosta luoda ennakkotapausta korvauksista.

"Yhteiskunnalla on lait ja asetukset tukenaan, mutta meiltä puuttuu kaikki turva. Menetämme perheen tärkeimmän henkilön ja koko omaisuus menee hoitokuluihin", hän kertoo.

Vain Ruotsissa valtio antoi korvauksia tämänkaltaisissa tapauksissa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto