Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Biologia pääkuva

Solu ja perinnöllisyys

Solu on elämän perusyksikkö. Kaikki eliöt rakentuvat soluista, yhdestä tai useammista. Eliöiden rakenteesta riippuen solut voivat olla enemmän tai vähemmän erilaistuneita. Alkeistumallisten ja aitotumallisten soluissa on tiettyjä eroavuuksia, mutta solujen perusrakennne on kaikilla eliöillä jokseenkin samanlainen.

HUOM! Tämä verkkosivu perustuu vanhaan opetussunnitelmaan, eikä sitä ole päivitetty. Otathan huomioon harjoittelussasi, etteivät kaikki tiedot välttämättä ole ajantasalla.

Tietolaatikko

Opetussuunnitelman mukaiset kurssin tavoitteet ovat, että opiskelija

 • ymmärtää solun merkityksen elämän perusyksikkönä, tunnistaa erilaisia soluja ja niiden rakenteita
 • ymmärtää solurakenteiden kehityksen ja merkityksen sekä evoluutioprosessin kokonaisuuden
 • osaa solun kemiallisen rakenteen ja toiminnan sekä osaa kytkeä ne yksilön toimintaan
 • hallitsee solun energiatalouden prosessit ja niiden merkityksen
 • tuntee geneettisen informaation rakenteen sekä sen siirtymisen solusta soluun ja sukupolvelta toiselle
 • tietää miten geenit ohjaavat solun toimintaa
 • osaa periytymisen lainalaisuuksien perusperiaatteet
 • tietää kuinka soluja tutkitaan ja hallitsee kokeellisen työskentelyn taitoja.

Soluja ympäröi solukalvo, jonka sisällä ovat solulima ja soluelimet. Kasvisoluilla on myös soluseinä ja viherhiukkasia eli kloroplasteja, joissa yhteyttäminen tapahtuu. Yhteyttäminen sitoo auringonvalon energiaa solujen käyttöön. Mitokondrioissa tapahtuva soluhengitys vapauttaa energiaa solun tarvitsemiin toimintoihin, kuten proteiinien valmistamiseen. Solut lisääntyvät jakautumalla eli mitoosilla. Mitoosissa tumassa sijaitseva DNA kahdentuu ja perintöaines siirtyy myös uuteen soluun.

Biologisten molekyylien, solujen ja kokonaisten eliöiden piirustukset on kirjattu niiden perintöaineksen, DNA:n, rakenteeseen. DNA-jaksoa, joka kertoo kuinka tietty valkuaisaine eli proteiini valmistetaan, kutsutaan geeniksi. Geeni sisältää ohjeet proteiinin rakenteesta. Näiden ohjeiden perusteella rakentunut proteiini täyttää juuri sille tarkoitetun tehtävän. Geeneissä ominaisuudet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Suvuttomassa lisääntymisessä geenit muuttuvat vain mutaatioiden kautta. Suvullisessa lisääntymisessä syntyy uudenlainen yksilö, kun vanhempien geenit järjestäytyvät uudenlaisiksi ominaisuusyhdistelmiksi.

Johdanto solubiologiaan

Mikä on solu?

Fotosynteesi tuottaa sokeria ja happea

Soluhengitys tuottaa hiilidioksidia ja vettä

Tuma ohjaa solun toimintaa

Perinnöllisyys

Yksi elämän ominaispiirteistä on perinnöllisyys. Perinnöllinen tieto on DNA-molekyyleissä.

Elämän aakkoset: AGTC

Geeni on perinnöllisen tiedon osanen

Mitoosi ja meioosi

Mutaatiot synnyttävät uusia geenejä

Perinnöllinen muuntelu

Tutkijan kommentti: Perinnöllisyyden opetus kaipaa päivittämistä

 • 2021 syksy: biologia

  Biologian yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

 • 2021 kevät: biologia – Kysy YTL:ltä päivän kokeesta

  YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin.

  Jäin miettimään, oliko... Lähteekö paljon pisteitä, jos... Miten paljon haittaa, että... Tällä sivulla Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija vastaa kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin biologian kokeesta.

 • 2021 kevät: biologia

  Biologian yo-koe ja oikeat vastaukset.

  Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio julkaistaan ja hyvän vastauksen piirteet yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.