Hyppää pääsisältöön

Tutkimustulos: Musiikkiharrastus vaikuttaa lasten aivotoiminnan kehitykseen voimakkaasti

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että musiikkiharrastuksen aloittaminen nuorella iällä kannattaa.

musiikki // Kuva: EPA/ RAINER JENSEN

Väitöskirjaansa Helsingin yliopistossa valmisteleva psykologi Vesa Putkinen on tutkinut helsinkiläisten 7-vuotiaina musiikkiharrastuksen aloittaneiden lasten aivotoimintaa. Tutkimuksessa havaittiin, että lasten aivovasteet muuttuvat musiikin harrastamisen aloittamisen jälkeen. Aivovasteet ovat mitta aivojen reaktioille esimerkiksi tiettyihin ääniin.

- Aluksi musiikkia harrastavat ja muuta harrastavat lapset reagoivat kolmisointuihin samalla tavoin, eikä heidän aivovasteissaan ole eroja. Erot kuitenkin ilmaantuvat harrastuksen myötä vähitellen ja alkavat olla selvästi näkyvissä 11 ja 13 vuoden iässä, Putkinen sanoo.

- Musiikkia harrastavien nuorten aivot reagoivat ääniin voimakkaammin ja heidän aivovasteensa muistuttavat jo enemmän aikuisen vasteita.

Tutkijat toivoisivat kouluihin enemmän bänditoimintaa ja kuoroja

Putkisen työtä Helsingin yliopistolla ohjaava dosentti Minna Huotilaisen mukaan tutkimuksen erityisansio on se, että lasten aivoja on tutkittu säännöllisesti musiikkiharrastuksen alkamisesta lähtien.

- Muutoin emme voisi tietää, mikä osa ryhmien välisestä erosta selittyisi sillä, että musiikkia harrastamaan ryhtyessäänkin lapset jo ovat erilaisia, Huotilainen tuumaa.

Musiikkiharrastuksen hyödyt näkyivät tutkimukseen osallistuneilla lapsilla selkeästi elämän eri osa-alueilla – myös keskittymiskyky parani.

- Kyllä tutkimusnäyttöä löytyy nyt jo niin monesta maasta ja niin monilla menetelmillä tutkittuna, ettei hyödystä enää ole epäilystä. Liitännäishyödyt näkyvät erityisesti keskittymiskyvyssä ja äidinkielen ja vieraiden kielten oppimisessa. Koulujen, päiväkotien ja järjestöjen kannattaisikin tarttua tähän ajatukseen ja ryhtyä tarjoamaan musiikkiharrastusta niille, jotka eivät sitä musiikkiopistojen tarjonnasta löydä. Joka koululla pitäisi olla bänditoimintaa ja kuoroja.

Lähteet: Helsingin yliopisto