Hyppää pääsisältöön

Taivu, lusikka, taivu!

Yleisradion Studio 1:ssä nähtiin kummia, kun israelilainen Uri Geller saapui näyttämään taitojaan. Mies esitteli suorassa lähetyksessä esimerkiksi telepatiaa, lusikan taivutusta ja pysähtyneiden kellojen korjaamista ajatuksen voimalla.

Geller kertoi löytäneensä telepatiakykynsä ensi kertaa 3-vuotiaana: hän huomasi arvaavansa, mitä äiti aikoo sanoa. Myös taitonsa saada lusikat taipumaan hän huomasi jo lapsena.

”En näe tai tunne mitään ajatuksissani. Sanon vain mielessäni: taivu, taivu, taivu”, Geller kertoi lusikkatekniikastaan.

Gellerin osaamiseen kuului myös pysähtyneiden kellojen uudelleenkäynnistys – ajatuksen voimalla ja etänä. Suora lähetys oli tuskin saatu käyntiin, kun ensimmäinen katsoja jo soitti kiittääkseen kellonsa korjaamisesta. Samaan aikaan studiokatsomosta kiikutettiin näytille toinen käynnistynyt kello. Pian ihmeparantumisen kokeneita kelloja kärrättiinkin ihmeteltäväksi jo kahmalokaupalla.

Myös ihmisiä kotikatsomoissa Geller kannusti etsimään pöytälaatikosta rikkinäisen kellon, puristamaan sitä kädessään ja kuvittelemaan, kuinka tuhannet suomalaiset tekevät näin samanaikaisesti. Silloin jonkinlainen joukkovoima saisi kaikki kellot jälleen käymään.

Ohjelma näyttää myös, miten hellyttävän kotikutoista suoran lähetyksen tekeminen oli 1970-luvulla. Kaikki puhuvat päällekkäin, Gellerin puhetta tulkataan suomeksi välillä takellellen, sählätään yleisesti. Studion puhelin pirisee tuon tuosta keskeyttäen jutustelun; tuleepa yksi puhelu väärään numeroonkin. Antikliimaksit seuraavat toisiaan ja Erkki Vihtonen juontaa lakonisuudella, joka ei nykytelevisiossa kävisi päinsä.

Ylen haastattelussa Geller vakuutti, että hänen taitonsa on todistettu laboratorio-olosuhteissa Stanford Research Institutessa. Mies on kuitenkin jäänyt kiinni huijaamisesta useita kertoja. Esimerkiksi jo ennen Suomen-vierailuaan, amerikkalaisessa The Tonight Show'ssa vuonna 1973, hänen lusikantaivutustemppunsa epäonnistui, kun hän ei ollut päässyt käsittelemään lusikoita etukäteen.

Nykyisin Geller tekee edelleen vanhoja temppujaan, mutta myös luennoi esimerkiksi terveydestä, positiivisen ajattelun voimasta ja ns. vetovoiman laista. Suomessa hän vieraili uudestaan vuonna 2011 Porvoon hyvinvointimessuilla.

Teksti: Anni Kemppainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto