Hyppää pääsisältöön

Taivu, lusikka, taivu!

Yleisradion Studio 1:ssä nähtiin kummia, kun israelilainen Uri Geller saapui näyttämään taitojaan. Mies esitteli suorassa lähetyksessä esimerkiksi telepatiaa, lusikan taivutusta ja pysähtyneiden kellojen korjaamista ajatuksen voimalla.

Geller kertoi löytäneensä telepatiakykynsä ensi kertaa 3-vuotiaana: hän huomasi arvaavansa, mitä äiti aikoo sanoa. Myös taitonsa saada lusikat taipumaan hän huomasi jo lapsena.

”En näe tai tunne mitään ajatuksissani. Sanon vain mielessäni: taivu, taivu, taivu”, Geller kertoi lusikkatekniikastaan.

Gellerin osaamiseen kuului myös pysähtyneiden kellojen uudelleenkäynnistys – ajatuksen voimalla ja etänä. Suora lähetys oli tuskin saatu käyntiin, kun ensimmäinen katsoja jo soitti kiittääkseen kellonsa korjaamisesta. Samaan aikaan studiokatsomosta kiikutettiin näytille toinen käynnistynyt kello. Pian ihmeparantumisen kokeneita kelloja kärrättiinkin ihmeteltäväksi jo kahmalokaupalla.

Myös ihmisiä kotikatsomoissa Geller kannusti etsimään pöytälaatikosta rikkinäisen kellon, puristamaan sitä kädessään ja kuvittelemaan, kuinka tuhannet suomalaiset tekevät näin samanaikaisesti. Silloin jonkinlainen joukkovoima saisi kaikki kellot jälleen käymään.

Ohjelma näyttää myös, miten hellyttävän kotikutoista suoran lähetyksen tekeminen oli 1970-luvulla. Kaikki puhuvat päällekkäin, Gellerin puhetta tulkataan suomeksi välillä takellellen, sählätään yleisesti. Studion puhelin pirisee tuon tuosta keskeyttäen jutustelun; tuleepa yksi puhelu väärään numeroonkin. Antikliimaksit seuraavat toisiaan ja Erkki Vihtonen juontaa lakonisuudella, joka ei nykytelevisiossa kävisi päinsä.

Ylen haastattelussa Geller vakuutti, että hänen taitonsa on todistettu laboratorio-olosuhteissa Stanford Research Institutessa. Mies on kuitenkin jäänyt kiinni huijaamisesta useita kertoja. Esimerkiksi jo ennen Suomen-vierailuaan, amerikkalaisessa The Tonight Show'ssa vuonna 1973, hänen lusikantaivutustemppunsa epäonnistui, kun hän ei ollut päässyt käsittelemään lusikoita etukäteen.

Nykyisin Geller tekee edelleen vanhoja temppujaan, mutta myös luennoi esimerkiksi terveydestä, positiivisen ajattelun voimasta ja ns. vetovoiman laista. Suomessa hän vieraili uudestaan vuonna 2011 Porvoon hyvinvointimessuilla.

Teksti: Anni Kemppainen

Kommentit