Hyppää pääsisältöön

Lentävällä ryijyllä halki Euroopan

"Eräänä päivänä tänä ihmeellisenä aikana, jolloin etäisyydet ovat suuresti supistuneet, saapui Suomesta, keskiyön auringon ja revontulten maasta, suomalaisella lentokoneella rahtipaketti." Värikylläinen vuonna 1961 valmistunut Finnairin mainosfilmi paljastaa, mitä paketti sisälsi.

Tarina alkaa Alankomaista, missä mies vastaanottaa ovellaan postipaketin. Koska sen sisältö näyttää matolta, asettaa hän sen lattialle. Pikkutyttö rientää katsomaan sitä ja yhdessä he istahtavat sen päälle. Tyttö on varma, että se on Lapin noitien lentävä matto. Olisiko se?

Lentävä ryijy vie matkustajansa Amsterdamista Lontooseen, Pariisiin, Zürichiin, Frankfurtiin, Kööpenhaminaan ja Helsinkiin. Jotakin yhteistä näissä kaupungeissa on. Onko se vain tuo toistuva sinivalkoinen logo vai onko se ilmielävä Lapin noita?

Suomen ilmatilassa ryijy lennättää heidät kuvankauniiden maisemien ja eksoottisten tapahtumien kautta aina Lappiin saakka. Siellä heidän mattonsa jäätyy käyttökelvottomaksi.

"Niin. Suomalainen ryijy ei ollut taikamatto - eikä sellaisia enää tarvitakaan, sillä lentokoneet nykyisin huolehtivat niistä tehtävistä, jotka muinaisuudessa kuuluivat taikamatolle."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit