Hyppää pääsisältöön

Miten meistä tulee lentäjiä?

Laadukkaassa dokumentissa seurataan yksityislentäjän lupakirjakurssia Malmin lentokentän lentokoulussa vuonna 1967.

Vuonna 1967 valmistunut dokumentti esittelee nuoren Juhani Ikosen, joka päättää hankkia itselleen lentolupakirjan. Koulutusprosessi esitellään alusta loppuun Tilkan sotilassairaalan lääkärintarkastuksesta eli "psykosta" ensimmäiseen yksinlentoon ja lopulta pitempään matkalentoon Malmilta Turkuun.

Mikäli lentolupakirjan halusi, tuli hakijan olla vähintään 17-vuotias. Dokumenttivuonna koulutus maksoi 1900 markkaa ja se pitää sisällään vähintään 30 lentotuntia. Teoriatunteja kandidaateille kertyy 110, joiden aikana käsitellään aerodynamiikkaa, ohjaustekniikkaa, rakenne- ja moottorioppia, lentomääräyksiä, radiotekniikkaa ja radiopuhelinliikennettä.

Käytännön lentotuntien lisäksi kandidaatit harjoittelevat muun muassa laskeutumista pienoismallien ja lentokenttämallin avulla. Pakkolaskutilannetta harjoitellaan käytännössä. Tärkeintä pakkotilanteessa on, että kun lentäjä on kerran pakkolaskualueen valinnut, ei hän lähde tätä enää myöhemmin muuttamaan, vaan vie laskeutumisen loppuun asti valitulle alueelle.

Opetuksen seuraamisen ohessa dokumentti esittelee myös lentokoulun rituaaleja. Esimerkiksi, kun oppilas nousee ensi kerran 1200 jalan korkeuteen, voidaan opettajan kanssa tehdä hyvillä mielin sinunkaupat. Ensimmäisen onnistuneen yksinlennon jälkeen oppilas taas "kastetaan" Malmin lentokentän koristelammessa.

Kaikin puolin laadukkaasti toteutettu dokumentti tarjoilee myös tunnelmallisia ilmakuvia pienkoneen sisä- ja ulkopuolelta.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto