Hyppää pääsisältöön

Miten meistä tulee lentäjiä?

Laadukkaassa dokumentissa seurataan yksityislentäjän lupakirjakurssia Malmin lentokentän lentokoulussa vuonna 1967.

Vuonna 1967 valmistunut dokumentti esittelee nuoren Juhani Ikosen, joka päättää hankkia itselleen lentolupakirjan. Koulutusprosessi esitellään alusta loppuun Tilkan sotilassairaalan lääkärintarkastuksesta eli "psykosta" ensimmäiseen yksinlentoon ja lopulta pitempään matkalentoon Malmilta Turkuun.

Mikäli lentolupakirjan halusi, tuli hakijan olla vähintään 17-vuotias. Dokumenttivuonna koulutus maksoi 1900 markkaa ja se pitää sisällään vähintään 30 lentotuntia. Teoriatunteja kandidaateille kertyy 110, joiden aikana käsitellään aerodynamiikkaa, ohjaustekniikkaa, rakenne- ja moottorioppia, lentomääräyksiä, radiotekniikkaa ja radiopuhelinliikennettä.

Käytännön lentotuntien lisäksi kandidaatit harjoittelevat muun muassa laskeutumista pienoismallien ja lentokenttämallin avulla. Pakkolaskutilannetta harjoitellaan käytännössä. Tärkeintä pakkotilanteessa on, että kun lentäjä on kerran pakkolaskualueen valinnut, ei hän lähde tätä enää myöhemmin muuttamaan, vaan vie laskeutumisen loppuun asti valitulle alueelle.

Opetuksen seuraamisen ohessa dokumentti esittelee myös lentokoulun rituaaleja. Esimerkiksi, kun oppilas nousee ensi kerran 1200 jalan korkeuteen, voidaan opettajan kanssa tehdä hyvillä mielin sinunkaupat. Ensimmäisen onnistuneen yksinlennon jälkeen oppilas taas "kastetaan" Malmin lentokentän koristelammessa.

Kaikin puolin laadukkaasti toteutettu dokumentti tarjoilee myös tunnelmallisia ilmakuvia pienkoneen sisä- ja ulkopuolelta.

Kommentit