Hyppää pääsisältöön

Nukkehahmo neulahuovuttamalla

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Viron-tuliaisina toin pari kekoa värikästä huovutusvillaa. Ennen kaikkea toin kuitenkin nukenteko- ja huovuttamisoppia; en arvannut, että neulahuovuttaminen on NÄIN yksinkertaista. Ei tarvitakaan vettä ja saippuaa.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Lapset huovuttivat omat pienet villanukkensa rautalangan ympärille pärnulaisessa Kuumoon- kahvilassa ja työpajassa Tiiun opastuksella.

Nukkeja voi muokata ja muutella loputtomiin sekä korjata, jos pää tai tossu irtoaa. Valmista nukkeprojektissa syntyy yllättävän nopeasti, ja ainakin noin 7 - 8-vuotias lapsi hallitsee jo neulankäytön - opastuksen jälkeen - turvallisesti. Tiiu oli tehnyt valmiiksi kipsikasvoja, jotka liimattiin nukeille. Myös kasvot voi tehdä huovuttamalla.

 • Väännä rautalangasta ihmis- tai eläinhahmo tai jotain siltä väliltä. Hahmo voi olla esimerkiksi 10– 20 senttiä pitkä.
 • Kieritä villalankaa pari kerrosta rautalankajäsenten ympärille. Päähän voi tökätä kiinni ison käärityn villalankapallon – siihen on hyvä huovuttaa kasvoja ja tukkaa kiinni.
 • Ala neulahuovuttaa villaa hahmon ympärille vähän kerrallaan.  Ensin kädet, jalat ja keskivartalo, niiden päälle vaatteita. Mitä kauemmin neulalla tökit, sen tiiviimpää villasta tulee.
 • Hahmo voi saada loputtomiin uusia vaatteita ja tarpeellista rekvisiittaa, hiustyylejä voi vaihtaa.
  Värejä ja piirteitä voi lisätä loputtomiin, ja nukkea voi korjata ja muokata.
 • Huovutusneula on terävä ja siinä on pieniä väkäsiä. Opeta lapsille hyvä huovutustekniikka, etteivät huovuttajan sormet ole tulilinjalla.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaJa sitten tehtiin villaviikset - kutittavat varmasti yhtä lailla kuin aidotkin.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

 • Tunnetko pohjoismaiset keksinnöt? Testaa tietosi.

  Keksintövisa

  Tiedätkö, mitä yhteistä on maitohappobakteereilla, astiankuivauskaapilla ja abloy-lukolla? Ne ovat kaikki suomalaisia keksintöjä ja innovaatioita. Entä mistä pohjoismaasta ovat seuraavat keksinnöt ovat peräisin?

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy.

  Lee on tehnyt uuden myssy mallin.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Sinustako Strömsön juontaja?

  Haussa kaksikielinen juontaja Strömsö-tiimin vahvistukseksi.

  Strömsö hakee kaksikielistä juontajaa tiiminsä vahvistukseksi. Hakuaikaa on 17.9.2017 asti.

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua