Hyppää pääsisältöön

Nukkehahmo neulahuovuttamalla

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Viron-tuliaisina toin pari kekoa värikästä huovutusvillaa. Ennen kaikkea toin kuitenkin nukenteko- ja huovuttamisoppia; en arvannut, että neulahuovuttaminen on NÄIN yksinkertaista. Ei tarvitakaan vettä ja saippuaa.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Lapset huovuttivat omat pienet villanukkensa rautalangan ympärille pärnulaisessa Kuumoon- kahvilassa ja työpajassa Tiiun opastuksella.

Nukkeja voi muokata ja muutella loputtomiin sekä korjata, jos pää tai tossu irtoaa. Valmista nukkeprojektissa syntyy yllättävän nopeasti, ja ainakin noin 7 - 8-vuotias lapsi hallitsee jo neulankäytön - opastuksen jälkeen - turvallisesti. Tiiu oli tehnyt valmiiksi kipsikasvoja, jotka liimattiin nukeille. Myös kasvot voi tehdä huovuttamalla.

 • Väännä rautalangasta ihmis- tai eläinhahmo tai jotain siltä väliltä. Hahmo voi olla esimerkiksi 10– 20 senttiä pitkä.
 • Kieritä villalankaa pari kerrosta rautalankajäsenten ympärille. Päähän voi tökätä kiinni ison käärityn villalankapallon – siihen on hyvä huovuttaa kasvoja ja tukkaa kiinni.
 • Ala neulahuovuttaa villaa hahmon ympärille vähän kerrallaan.  Ensin kädet, jalat ja keskivartalo, niiden päälle vaatteita. Mitä kauemmin neulalla tökit, sen tiiviimpää villasta tulee.
 • Hahmo voi saada loputtomiin uusia vaatteita ja tarpeellista rekvisiittaa, hiustyylejä voi vaihtaa.
  Värejä ja piirteitä voi lisätä loputtomiin, ja nukkea voi korjata ja muokata.
 • Huovutusneula on terävä ja siinä on pieniä väkäsiä. Opeta lapsille hyvä huovutustekniikka, etteivät huovuttajan sormet ole tulilinjalla.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaJa sitten tehtiin villaviikset - kutittavat varmasti yhtä lailla kuin aidotkin.Nukkehahmo neulahuovuttamalla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela.

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Pikseliryijy lankatupsuista

  Sopiva yhteinen projekti kaikenikäisille.

  Strömsön Lee on ristinyt tämän käsityön pikseliryijyksi. Se muistuttaa ryijyä mutta koostuu yksittäisistä väripisteistä, jotka muodostavat kuvion. Tupsun tekeminen onnistuu jo nelivuotiaalta, joten tämä on koko perheen hauska yhteinen projekti!

 • Neulo Suomi 100 -tuubihuivi

  Olemme nyt luoneet kanssanne uniikin neulekuvion!

  Olemme nyt luoneet yhdessä teidän kanssanne uniikin neulekuvion, jossa yhdistyy koko maa. Siinä on vettä, metsää, joutsenia ja lumpeita, mutta se tuo mieleen myös Suomen lipun. Tässä ohje 100-vuotiasta Suomea juhlistavaan tuubihuiviin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua