Hyppää pääsisältöön

Palkittu Meeri Koutaniemi kuvaa surulliset ja traagiset kohtalot: Niistä ei ole tarkoituskaan päästä yli

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi kertoi YleX Etusivun haastattelussa, että ammattivalokuvaajan työstä vain murto-osa on teknistä osaamista.

Meeri Koutaniemi (keskellä) YleX Etusivussa Jaakon ja Auran vieraana

- Jos voin tuoda jonkin viestin, niin koen onnistuvani. Olen nähnyt kuinka valokuva, journalismi ja aktivismi voivat vaikuttaa yhdessä konkreettisesti.

Surulliset ja traagiset ihmiskohtalot, joita Koutaniemi on kuvannut, jäävät usein hänen mieleensä.

- Niistä ei ole tarkoituskaan päästä yli. Ne jäävät minuun, ne kasvattavat ja opettavat. Se motivoi tekemään lisää, syvemmin ja perusteellisemmin.

Tällä hetkellä Koutaniemellä on käynnissä naisten ympärileikkausta käsittelevä valokuvausprojekti, jota hän työstää useammassa maassa useamman vuoden ajan. Meeri Koutaniemen valokuvat ovat hyvin intiimejä, hän pääsee kuviensa kautta hyvin lähellä ihmisiä. Hän kertoo, että toteutunut kuva on kuitenkin vain pitkän prosessin päätöspiste.

- Otettu kuva on todellakin sekunnin sadasosa kaikesta prosessista. Eli siitä, että paikan päälle on menty ja aiheesta on kiinnostunut. Usein monta ihmistä on ollut siinä välissä auttamassa pääsemään kuvanottohetkeen. Ne kaikki asiat ovat kuvassa läsnä. Keskustelulla on merkittävin rooli kuvan onnistumiseen, on se sitten sanallinen tai sanaton.

Kuvien saama huomio hämmentää

Koutaniemi on valittu muun muassa vuoden lehtikuvaajaksi ja hän sai hiljattain ensimmäisenä
Carina Appelin muistopalkinnon, jonka myöntää valokuvaajana toimineen Appelin muistorahasto. Koutaniemeä on hämmentänyt se, että hänen kuvansa saavat nyt enemmän huomiota.

- Olen kuitenkin yrittänyt saada kuviani ja artikkeleitani suomalaiseen mediaan vuosien ajan. Olin saanut sellaista palautetta, että ne eivät täällä mene kaupaksi, koska niillä ei ole suoranaista linkkiä Suomeen. Tällainen tunnustus yllätti, koska yhtäkkiä nämä aiheet nostetaan näin kunniakkaalla tavalla esille. Olen todella kiitollinen siitä, että suomalaiset ovat entistä avarakatseisempia.

Koutaniemi sanoo, että hänen työstään vain murto-osa on teknistä osaamista.

- Ammattitaidolla on aina väliä. Siihen liittyy kokemus siitä, miten tehdään tutkivaa journalismia, taustoitetaan tai pidetään huolta lähdesuojasta. Kaikki mikä vaatii opiskelua ja kokemusta on ammattitaitoa.

Koutaniemen mukaan hyvä valokuva on sellainen, jossa yhdistyy informaatio, provokaatio ja läsnäolo.

- Sekä tietynlainen herkkyys hetkelle ja ihmiselle.

Lähteet: YleX Etusivu