Hyppää pääsisältöön

Miksei homoseksuaali mies saa luovuttaa verta?

Suomessa homoseksuaalilla miehellä on elinikäinen verenluovutuskielto, vaikka veripalvelut peräänkuuluttavat jatkuvasti verenluovuttajia. Miksi verenluovutuskielto on elinikäinen ja voisiko käytäntöä muuttaa? YleX Etusivu selvitti.

Verenluovutus // Kuva: YLE

Vaikka verestä tuntuu olevan ainainen pula, eikä verenluovuttajia löydy tarpeeksi on olemassa väestöryhmiä, joiden veri ei ole luovutuskelpoista. Erilaiset sairaudet vaikuttavat verenluovutuskelpoisuuteen, mutta myöskään homoseksuaalin miehen veri ei ole tarpeeksi turvallista.

Veripalvelun nettisivuilla kerrotaan, mitkä kaikki asiat vaikuttavat verenluovutuskelpoisuuteen. Säännösten mukaan heteroseksuaalille ihmiselle riittää, että uuden kumppanin kanssa koetusta seksiaktista on kulunut neljä kuukautta ennen verenluovutusta. Tällä tavoin varmistetaan, ettei HIV-tartuntaa ole. Homomiehillä on kuitenkin elinikäinen verenluovutuskielto.

YleX Etusivun toimittaja Jaakko Karhu otti yhteyttä Veripalvelun lääkäriin, Johanna Castréniin ja otti selvää, miksi homoseksuaalilla miehellä on elinikäinen verenluovutuskielto.

- Se elinikäinen kielto tulee miesten välisestä seksistä eli toiminnasta, ei seksuaalisesta suuntautumisesta. Sen perusta liittyy siihen, että väestöryhmä, jolla on suurentunut riski saada verensiirtojen kannalta merkityksellisiä tarttuvia tauteja tulee asettaa luovutuskieltoon. Miestenvälisessä seksissä kyse on siis tuoreesta HIV-tartunnasta ja sen riskistä, Castrén kertoo.

- Tausta on säädöksessä, joka määrää verenluovuttajien valintaa. Jos kuuluu ryhmään. jossa on riski verensiirtojen välityksellä tarttuville taudeille, tulee asettaa pysyvä luovutuskielto.

Muutosta säädökseen ei ole lähiaikoina tulossa

Uudesta säädöksestä homomiehien verenluovutuskelpoisuuden suhteen keskustellaan viranomaisten kanssa syksyllä, sillä nykyinen säädös on voimassa vain tämän vuoden loppuun saakka.

Lähteet: YleX Etusivu