Hyppää pääsisältöön

Partion uudistamiskeskustelussa väännettiin kättä seksin ja uskonnon asioista

Partioliikkeen uudistamiskeskustelussa vanhempi sukupolvi paheksui navan alle tähtääviä mannekiiniesityksiä ja päivitteli uhkakuvia tyttöjen ja poikien yhteisistä telttaretkistä, joiden pelättiin johtavan aviottomiin lapsiin. Nuoret taas pitivät partiopoikien toiminnasta huokuvaa puolisotilaallista kaikua aikaan sopimattomana.

1960-luvulla partioliikkeen suosio väheni. Syiksi on esitetty muuttoliikettä ja nuorison politisoitumista. Partioliikkeessä keskusteltiin kriittisesti toiminnan sisällöstä, partiolaista ja -lupauksesta ja merkkijärjestelmästä. Myöskään sukupolvien välisiltä yhteenotoilta ei vältytty.

Suurimmaksi ongelmaksi on myöhemmin esitetty sitä, että partioliikkeen toiminnasta ja partiolaisten haluista oli saatavilla kovin vähän järjestön ulkopuolisten tahojen tekemää tutkimusta. Lopulta ongelmista väiteltiin myös julkisesti.

Vuoden 1968 Ylen ohjelmassa Marssiiko partio menneisyydessä? esitetään eriäviä näkemyksiä partioliikkeen uudistamisesta. Radikaalit nuoret pitivät toiminnasta huokuvaa puolisotilaallista kaikua aikaan sopimattomana ja vanhentuneena. Kuitenkin myös partiotyttöjen ja -poikien keskinäiset välit olivat ajoittain tulehtuneet. Liikkeen sisälle kaivattiin milloin sukupuoli- ja ehkäisyvalistusta, milloin alkoholin juomatapojen opetusta. Vanhempaa sukupolvea tällaiset ajatukset tyrmistyttivät. Ikäpolvien mielipiteitä jakoi erityisesti myös kristinuskon asema partiotoiminnassa.

Suuri kiistakapula uudistuskeskustelussa oli idea partiotyttöjen ja -poikien yhdistämisestä. Vastaava käytäntö oli jo otettu käyttöön Ruotsissa, mutta Suomessa ajatusta vastustavat epäilivät yhteisten telttaretkien johtavan aviottomiin lapsiin. Tällaisten vahinkojen johdosta myös partiolaisten vanhemmat tulisivat varmasti tuntemaan itsensä petetyiksi.

Ohjelmassa nähdään myös otteita partiotyttöjen mannekiininäytöksestä, jossa esiteltiin laamapaita-alusasu sekä uudistettu partiolaisvyö, joka oli tehty tyttöjen toiveen mukaisesti pukinnahasta. Shown juontajan esittelypuheita paheksuttiin, koska moni koki tämän tähtäävän juonnoissaan kaksimielisesti navan alapuolelle.

Vuonna 1972 partiopoikien ja -tyttöjen järjestöt yhdistyivät Suomen Partiolaiset -organisaatioksi.

Lähteet: Eveliina Anteroinen, Kandidaatintutkielma "Paljon porua mutta vain vähän villoja", Partiotyttöjen ja -poikien näkemyserot Suomen partioliikkeen uudistamiskeskustelussa 1965–1972

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto