Hyppää pääsisältöön

Partion uudistamiskeskustelussa väännettiin kättä seksin ja uskonnon asioista

Partioliikkeen uudistamiskeskustelussa vanhempi sukupolvi paheksui navan alle tähtääviä mannekiiniesityksiä ja päivitteli uhkakuvia tyttöjen ja poikien yhteisistä telttaretkistä, joiden pelättiin johtavan aviottomiin lapsiin. Nuoret taas pitivät partiopoikien toiminnasta huokuvaa puolisotilaallista kaikua aikaan sopimattomana.

1960-luvulla partioliikkeen suosio väheni. Syiksi on esitetty muuttoliikettä ja nuorison politisoitumista. Partioliikkeessä keskusteltiin kriittisesti toiminnan sisällöstä, partiolaista ja -lupauksesta ja merkkijärjestelmästä. Myöskään sukupolvien välisiltä yhteenotoilta ei vältytty.

Suurimmaksi ongelmaksi on myöhemmin esitetty sitä, että partioliikkeen toiminnasta ja partiolaisten haluista oli saatavilla kovin vähän järjestön ulkopuolisten tahojen tekemää tutkimusta. Lopulta ongelmista väiteltiin myös julkisesti.

Vuoden 1968 Ylen ohjelmassa Marssiiko partio menneisyydessä? esitetään eriäviä näkemyksiä partioliikkeen uudistamisesta. Radikaalit nuoret pitivät toiminnasta huokuvaa puolisotilaallista kaikua aikaan sopimattomana ja vanhentuneena. Kuitenkin myös partiotyttöjen ja -poikien keskinäiset välit olivat ajoittain tulehtuneet. Liikkeen sisälle kaivattiin milloin sukupuoli- ja ehkäisyvalistusta, milloin alkoholin juomatapojen opetusta. Vanhempaa sukupolvea tällaiset ajatukset tyrmistyttivät. Ikäpolvien mielipiteitä jakoi erityisesti myös kristinuskon asema partiotoiminnassa.

Suuri kiistakapula uudistuskeskustelussa oli idea partiotyttöjen ja -poikien yhdistämisestä. Vastaava käytäntö oli jo otettu käyttöön Ruotsissa, mutta Suomessa ajatusta vastustavat epäilivät yhteisten telttaretkien johtavan aviottomiin lapsiin. Tällaisten vahinkojen johdosta myös partiolaisten vanhemmat tulisivat varmasti tuntemaan itsensä petetyiksi.

Ohjelmassa nähdään myös otteita partiotyttöjen mannekiininäytöksestä, jossa esiteltiin laamapaita-alusasu sekä uudistettu partiolaisvyö, joka oli tehty tyttöjen toiveen mukaisesti pukinnahasta. Shown juontajan esittelypuheita paheksuttiin, koska moni koki tämän tähtäävän juonnoissaan kaksimielisesti navan alapuolelle.

Vuonna 1972 partiopoikien ja -tyttöjen järjestöt yhdistyivät Suomen Partiolaiset -organisaatioksi.

Lähteet: Eveliina Anteroinen, Kandidaatintutkielma "Paljon porua mutta vain vähän villoja", Partiotyttöjen ja -poikien näkemyserot Suomen partioliikkeen uudistamiskeskustelussa 1965–1972