Hyppää pääsisältöön

Amerikansuomalainen John Morton oli Yhdysvaltain perustajaisä

John Morton oli rautalammilaisen kaskenkaatajan jälkeläinen, yhdeksän lapsen isä ja Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittaja.

Rautalammilla juhlittiin kunnan 450-vuotista taivalta amerikkalaisissa merkeissä. Tähtiliput heiluivat kylänraitilla vuonna 2011, kun pohjoissavolaisen kunnan asukkaat muistelivat keski-Ruotsiin ja Amerikkaan lähteneitä esi-isiään. Rautalammilaisista polveutui myös John Morton, amerikansuomalainen poliitikko ja siirtokuntien kongressin jäsen.

Mortonin isoisoisän Martti Marttisen kerrotaan lähteneen Rautalammilta Ruotsin Delawarejoella sijaitsevaan siirtokuntaan 1650-luvulla. John Morton itse syntyi Pennsylvanian Ridleyssä ja toimi maanviljelijänä ja maanmittaajana, kunnes hänet valittiin Pennsylvanian maakuntaneuvostoon. Yhdeksän lapsen isäksi päätynyt Morton ehti toimia mm. paikallisena sheriffinä, rauhantuomarina ja lopulta korkeimman oikeuden tuomarina.

Vuonna 1774 Morton valittiin siirtokuntien kongressiin, jossa hänen linjansa siirtokuntien itsenäistymiseen oli maltillinen. Morton kuitenkin muutti näkemyksiään vallankumouksellisempaan suuntaan, kun välit Britannian kanssa kiristyivät. Hänet valittiin myös toiseen siirtokuntien kongressiin, laitokseen, joka lopulta äänesti itsenäisyydestä.

Pennsylvanian valtuuskunta joutui pattitilanteeseen, kun Benjamin Franklin ja James Wilson puolsivat julistusta, mutta John Dickinson ja Robert Morris vastustivat sitä. Aluksi vastahakoinen Morton ratkaisi tilanteen äänestämällä itsenäistymisen puolesta.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto