Hyppää pääsisältöön

Jääkiekon SM-sarjajoukkueiden tietovisa-cup

Lämäri-ohjelma istutti jääkiekon SM-sarjan joukkueet studioon mittelemään vastakkain yleis-, ajankohtais- ja jääkiekkotietämyksellään.

Ovatko jääkiekkoilijat todella tyhmiä? Kukaties tällaiseen ennakkoluuloon haettiin vastausta Ylen Lämäri-ohjelmassa (1972–1973), jossa jääkiekon SM-sarjan joukkueiden edustajat kävivät vuorollaan esittelemässä älynlahjojaan. Joukkueille esitettiin kysymyksiä yleistiedon, ajankohtaisten aiheiden ja jääkiekon piireistä. Mukana oli myös kuva- ja musiikkiarvoituksia.

Ohjelmasarjan ainoassa säilyneessä värillisessä jaksossa mittelivät Helsingin Jokerit ja Porin Ässät (katsottavissa yllä). Ässien joukkueessa visailivat tuolloin Hannu Pulkkinen, Anto Virtanen ja Tapio Flinck. Jokereiden joukkueessa nähtiin Seppo Suoraniemi, Timo Sutinen ja Henry Leppä.

Vaihtuvien joukkueiden lisäksi ohjelmassa nähtiin erotuomareiden paitoihin pukeutuneet juontajat Teppo J. Suonperä ja Kalevi Nummi sekä sihteeri Marjo Tiitola. Tiitola puhalteli myös aina kysymysten vastausajan päätyttyä merkiksi tuomarinpilliin.

Toinen jälkipolville säästynyt älymittelö istutti studioon vastakkain Turun Palloseura TPS:n ja Helsingin IFK:n (katsottavissa alla). TPS:n joukkueessa vastailivat Matti Rautee, Rauli Ottila ja Eero Juntunen, HIFK:n jengissä Matti Hagman, Lalli Partinen ja Jukka Karlsson.

Kolmannessa ohjelmassa mittelevät jälleen Ässät, jotka olivat vaihtaneet joukkueestaan Hannu Pulkkisen Raimo Kilpiöön. Vastustajana nähtiin TPS, jonka joukkueen kokoonpanossa ei nähty muutoksia.

Neljäs ohjelma oli Saimaan Pallon (SaiPa) ja TPS:n mittelöä. Tepsin joukkue oli jälleen pysynyt ennallaan. SaiPan riveissä pelasivat Kimmo Turunen, Erkki Suni, Seppo Hyvönen.

Vihoviimeinen sarjan säilynyt jakso istutti vastakkain Helsingin HJK:n ja SaiPan (katsottavissa alla). Valitettavasti Saipan ja HJK:n välinen visa on säästynyt vain VHS-nauhalla, jolta se on myöhemmin digitoitu. Tästä johtuen kuvanlaatu on huono ja kuvan päällä näkyy aikakoodi. Saipan joukkueessa: Erkki Suni, Seppo Hyvönen ja Martti Narinen ja HJK:n joukkueessa: Osmo Lötjönen, Heikki Leppik ja Lasse Kiili.

Suuremmilta tunnekuohuilta sarjassa säästyttiin, eikä ketään jouduttu passittamaan jäähylle. Rauhallista ja kovin viipyilevää ohjelmasarjaa esitettiin Ylen lauantai-illan ajanvieteohjelmapaikalla.

Lämäri-tietovisa teki paluun Ylen ohelmistoon 1980-luvulla nimellä Lämmäri. Tietovisaa juonsi tuolloin selostaja Raimö "Höyry" Häyrinen. Valitettavasti 1980-luvun ohjelmanauhat eivät ole tallella.

Kommentit