Hyppää pääsisältöön

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit Blinit-kahvilan Artemy Senkon tapaan. Kuva: Ulla Vuorela

Artemy Senko, 29 v, nappaa keittiöstä hyvin hautuneen tattaripuurokulhollisen ja ryhtyy myöhäiselle lounaalle. Aikaa on hetkinen lounasruuhkan hellitettyä, ennen iltapäivän kiireitä. Aamusta alkaen hän on paistanut suolaisia ja makeita lettusia, blinejä; keittänyt pelmenejä ja puristanut tuoremehua venäläisessä Blinit-kahvilassaan Helsingin Sturenkadulla. 

Hyörinä jatkuu iltakymmeneen. Pienessä kahvilassa kaikki tehdään alusta alkaen itse eikä puolivalmisteita tunneta. Kesäkurpitsa raastetaan ja kasvispihvitaikina sekoitetaan sillä hetkellä, kun asiakas on tehnyt tilauksen.

Blinit-kahvilassa. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

- Kun tulin Suomeen, totesin että täältä puuttuvat keskihintaiset kahvilat - sellaiset, joissa olisi isot annokset ja taatusti tuoreet raaka-aineet mutta hintataso olisi kohtuullinen, selittää Artemy venäjäksi.

Suomen kieli ei vielä taivu - opiskeluun ei miehellä ole ollut aikaa. Artemy avasi kahvilan vuonna 2011, ja kahden pienen lapsen isä tekee työtä joka päivä.

- En suostu käyttämään puolivalmisteita missään tilanteessa; lisäaineita tai liemikuutioita ei meillä tunneta, painottaa Artemy. Kahvilanpitäjä itse on terveellisten elämäntapojen vaalija, eikä esimerkiksi käytä alkoholia lainkaan.

- Olutta en tule kahvilassakaan tarjoamaan. En halua, että lapset näkevät aikuisten juovan.

Kahvilan perivenäläisen sisustuksen suunnitteli Artemyn vaimo. Tällä hetkellä Blinit-pikaravintola ja -kahvila työllistää yrittäjän itsensä lisäksi neljä työntekijää.Blinit-kahvilan Artemyn herkulliset kesäkurpitsapihvit paistuvat muurikassa tai paistinpannulla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela
- Se, joka ei meillä hoida hommiaan, saa sitten näpertää pelmeneitä yöt läpeensä, vitsailee Artemy. Pelmeneissä onkin lupaavankuuloinen valikoima: lihatäytteen lisäksi vaihtoehtona on lohi- sekä peruna-sienipelmenit. 

Kahvilassa voi tilata samovaarillisen kiehuvaa vettä ja pannullisen tujua teetä omaan pöytään. Yhdistelmä alkaa olla venäläisillekin vieraampi - venäläisetkin asiakkaat saattavat miettiä, kuinka tilanteessa tulisi toimia.

Teepannun höyrytessä juttelemme suomalaisesta kesästä ja siitä, kuinka ruoanlaitto siirtyy ulos. Venäjällä kesäruokaa ovat erityisesti sashlik-vartaat. Suomalaiset muurinpohjaletut innoittavat kehittelemään ajatusta: Artemyn listalta erityisesti kesäkurpitsapihvit sopivat ulkona valmistettaviksi.

- Penkistä kurpitsat suoraan pannulle!

Keittiön puolelta leijaileekin houkutteleva tuoksu: joku on juuri tilannut kesäkurpitsapihvit.

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

Artemyn kesäkurpitsapihvit

(yhdelle)

1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
200 g (noin puolikas keskikokoinen) kesäkurpitsa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria jauhettuna
½ tl valkosipulijauhetta

Paistamiseen noin 50 grammaa rypsi- tai auringonkukkaöljyä - tai sen verran, että paistinpannun pohja peittyy reilusti.

Tarjoiluun smetanaa, creme fraichea tai kermaviiliä.

Raasta kesäkurpitsa raastimen isoimmalla terällä ja lisää sekaan muut ainekset. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna öljy paistinpannussa tai muurinpohjapannulla. Nosta taikinasta kolme pihviä pannulle ja anna paistua hetki. Irrota pihviä pannulta hieman, niin että öljyä pääsee pihvin alle ja jatka paistamista. Kun pihvi on hyytynyt kunnolla, käännä ja paista muutama minuutti toiseltakin puolelta.

Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä smetanan, creme fraichen tai kermaviilin kera. Blinit-kahvilassa päälle ripotellaan myös tilliä.

Nelinkertaisesta taikinamäärästä eli kahdesta keskikokoisesta kesäkurpitsasta tulee pihvejä neljälle hengelle. Menekki on taattu, joten pihvejä kannattaa paistaa reilusti.
 

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Sushimestari Jiron unelma

  Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

  Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

 • Aira Samulinin lohikeitto

  Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

  Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

 • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

  Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

  Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.

 • Iloista ruoanlaittoa hyvistä raaka-aineista

  "Ruoan ei tarvitse olla mahtailevaa ollakseen hyvää!"

  Från jord till bord -ohjelmassa selvitetään mistä ruokamme tulee. Pitkään ravintola-alalla vaikuttaneet keittiömestari Filip Langhoff ja hänen vaimonsa Linda Stenman-Langhoff juontavat sarjaa ja keskittyvät raaka-aineisiin

 • Puoli seiskan klassikko: Makaronilaatikko

  Makaronilaatikko on arkiruokien kuningas

  Puoli seiskan klassikko -sarja esittelee nyt ruokapöytien kruunamattoman kuninkaan. Tämä klassikkoruoka kelpaa niin arkeen kuin juhlaankin. Tässä tulee makaronilaatikko! Ruokamaailma on täynnä klassikoita. Suomalaisbravuureita on mm. Poronkäristys, paistetut muikut ja kesäkeitto. Yksi ruokalaji pääsee harvoin loistamaan parrasvaloissa vaikka on kotikeittiöiden suosituinta tarjottavaa.

 • Puoli seiskan klassikko: Poronkäristys

  Poronkäristys sopii sekä arkeen että juhlaan.

  Lapissa poronkäristys on kautta vuosisatojen antanut puhtia jokapäiväiseen elämään, etelän ihmisille siinä on ripaus juhlaa, lautasellinen suomalaista luontoa sen alkuperäisimmissä muodossaan. Näistä ansioista poronkäristys on Puoli seitsemän klassikko.

 • Maapähkinävoi - herkku, joka valmistuu helposti!

  Maapähkinävoin valmistaminen kotioloissa on helppoa.

  Herkuista simppelein pitää yksinkertaisimmillaan sisällään vain kahta ainesosaa - paahdettuja maapähkinöitä ja ripauksen suolaa. Vahvasti amerikkalaiseen ruokakulttuuriin liittyvän maapähkinävoin historia ulottuu atsteekkien ja inkojen kotikeittiöihin asti.

 • Puoli seiskan klassikko: Sotkun munkki

  Sotkun munkkeja ostetaan tuhansia päivässä.

  Klassikkosarjassa esittelemme klassikkoja eri elämän alueelta ja nyt paljastamme leivonnaisten klassikon. Sehän on tietysti Sotkun munkki! Herkun tarina alkaa jo 1800-luvun lopulta. Tuolloin eräs yksinhuoltajaäiti Varvara Schantin alkoi pullakauppiaaksi.

 • Hanna Gullichsenin hirvipullat

  Hanna Gullichsenin mieluisin liha tulee metsästä.

  Ruokakirjailija Hanna Gullichsenin mieluisin liha tulee metsästä. Kainuussa Puolangalla syntyneelle ja kasvaneelle Hannalle metsästys ja kalastus sekä metsän sato marjoineen ja sienineen on tärkeä osa minuutta. Lapsuutensa rakkaimmaksi ruokamuistoksi hän nostaa hirvipullat.

 • Näin otat hyvän ruokakuvan

  Ruokastailaajan mielestä annoksen maku ratkaisee

  Ruoka-annosten kuvaamisesta on tullut suosittu harrastus, kiitos sosiaalisen median. Puoli seiska tapasi ammatikseen ruokia stailaavan Kati Pohjan, jonka työnä on tuottaa herkullista ja harkittua sisältöä esimerkiksi lehtien sivuille. Alkuperäiseltä koulutukseltaan Kati on kotitalousopettaja, mutta alalla työskentelee myös mm. kokin koulutuksen saaneita ihmisiä.