Hyppää pääsisältöön

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit Blinit-kahvilan Artemy Senkon tapaan. Kuva: Ulla Vuorela

Artemy Senko, 29 v, nappaa keittiöstä hyvin hautuneen tattaripuurokulhollisen ja ryhtyy myöhäiselle lounaalle. Aikaa on hetkinen lounasruuhkan hellitettyä, ennen iltapäivän kiireitä. Aamusta alkaen hän on paistanut suolaisia ja makeita lettusia, blinejä; keittänyt pelmenejä ja puristanut tuoremehua venäläisessä Blinit-kahvilassaan Helsingin Sturenkadulla. 

Hyörinä jatkuu iltakymmeneen. Pienessä kahvilassa kaikki tehdään alusta alkaen itse eikä puolivalmisteita tunneta. Kesäkurpitsa raastetaan ja kasvispihvitaikina sekoitetaan sillä hetkellä, kun asiakas on tehnyt tilauksen.

Blinit-kahvilassa. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

- Kun tulin Suomeen, totesin että täältä puuttuvat keskihintaiset kahvilat - sellaiset, joissa olisi isot annokset ja taatusti tuoreet raaka-aineet mutta hintataso olisi kohtuullinen, selittää Artemy venäjäksi.

Suomen kieli ei vielä taivu - opiskeluun ei miehellä ole ollut aikaa. Artemy avasi kahvilan vuonna 2011, ja kahden pienen lapsen isä tekee työtä joka päivä.

- En suostu käyttämään puolivalmisteita missään tilanteessa; lisäaineita tai liemikuutioita ei meillä tunneta, painottaa Artemy. Kahvilanpitäjä itse on terveellisten elämäntapojen vaalija, eikä esimerkiksi käytä alkoholia lainkaan.

- Olutta en tule kahvilassakaan tarjoamaan. En halua, että lapset näkevät aikuisten juovan.

Kahvilan perivenäläisen sisustuksen suunnitteli Artemyn vaimo. Tällä hetkellä Blinit-pikaravintola ja -kahvila työllistää yrittäjän itsensä lisäksi neljä työntekijää.Blinit-kahvilan Artemyn herkulliset kesäkurpitsapihvit paistuvat muurikassa tai paistinpannulla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela
- Se, joka ei meillä hoida hommiaan, saa sitten näpertää pelmeneitä yöt läpeensä, vitsailee Artemy. Pelmeneissä onkin lupaavankuuloinen valikoima: lihatäytteen lisäksi vaihtoehtona on lohi- sekä peruna-sienipelmenit. 

Kahvilassa voi tilata samovaarillisen kiehuvaa vettä ja pannullisen tujua teetä omaan pöytään. Yhdistelmä alkaa olla venäläisillekin vieraampi - venäläisetkin asiakkaat saattavat miettiä, kuinka tilanteessa tulisi toimia.

Teepannun höyrytessä juttelemme suomalaisesta kesästä ja siitä, kuinka ruoanlaitto siirtyy ulos. Venäjällä kesäruokaa ovat erityisesti sashlik-vartaat. Suomalaiset muurinpohjaletut innoittavat kehittelemään ajatusta: Artemyn listalta erityisesti kesäkurpitsapihvit sopivat ulkona valmistettaviksi.

- Penkistä kurpitsat suoraan pannulle!

Keittiön puolelta leijaileekin houkutteleva tuoksu: joku on juuri tilannut kesäkurpitsapihvit.

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

Artemyn kesäkurpitsapihvit

(yhdelle)

1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
200 g (noin puolikas keskikokoinen) kesäkurpitsa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria jauhettuna
½ tl valkosipulijauhetta

Paistamiseen noin 50 grammaa rypsi- tai auringonkukkaöljyä - tai sen verran, että paistinpannun pohja peittyy reilusti.

Tarjoiluun smetanaa, creme fraichea tai kermaviiliä.

Raasta kesäkurpitsa raastimen isoimmalla terällä ja lisää sekaan muut ainekset. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna öljy paistinpannussa tai muurinpohjapannulla. Nosta taikinasta kolme pihviä pannulle ja anna paistua hetki. Irrota pihviä pannulta hieman, niin että öljyä pääsee pihvin alle ja jatka paistamista. Kun pihvi on hyytynyt kunnolla, käännä ja paista muutama minuutti toiseltakin puolelta.

Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä smetanan, creme fraichen tai kermaviilin kera. Blinit-kahvilassa päälle ripotellaan myös tilliä.

Nelinkertaisesta taikinamäärästä eli kahdesta keskikokoisesta kesäkurpitsasta tulee pihvejä neljälle hengelle. Menekki on taattu, joten pihvejä kannattaa paistaa reilusti.
 

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

  Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

  1/8. Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.

 • Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

  Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

  Jakso 2/8. Villen keittiössä juodaan kahvia, tanssitaan salsaa ja paketoidaan tamales-kääryleitä. Vieraina ovat costaricalaiset ystävykset Daniel, Kimberly, Isaura ja Esteban.

 • Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

  Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

  Jakso 3/8. Ville tutustuu eksoottisen Okinawan saaren ruokakulttuuriin ja valmistaa muun muassa okonomiyaki-pannukakkua. Lapsivierailla on Villelle jäätävä yllätys.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Sushimestari Jiron unelma

  Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

  Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

 • Aira Samulinin lohikeitto

  Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

  Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

 • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

  Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

  Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.