Hyppää pääsisältöön

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit Blinit-kahvilan Artemy Senkon tapaan. Kuva: Ulla Vuorela

Artemy Senko, 29 v, nappaa keittiöstä hyvin hautuneen tattaripuurokulhollisen ja ryhtyy myöhäiselle lounaalle. Aikaa on hetkinen lounasruuhkan hellitettyä, ennen iltapäivän kiireitä. Aamusta alkaen hän on paistanut suolaisia ja makeita lettusia, blinejä; keittänyt pelmenejä ja puristanut tuoremehua venäläisessä Blinit-kahvilassaan Helsingin Sturenkadulla. 

Hyörinä jatkuu iltakymmeneen. Pienessä kahvilassa kaikki tehdään alusta alkaen itse eikä puolivalmisteita tunneta. Kesäkurpitsa raastetaan ja kasvispihvitaikina sekoitetaan sillä hetkellä, kun asiakas on tehnyt tilauksen.

Blinit-kahvilassa. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

- Kun tulin Suomeen, totesin että täältä puuttuvat keskihintaiset kahvilat - sellaiset, joissa olisi isot annokset ja taatusti tuoreet raaka-aineet mutta hintataso olisi kohtuullinen, selittää Artemy venäjäksi.

Suomen kieli ei vielä taivu - opiskeluun ei miehellä ole ollut aikaa. Artemy avasi kahvilan vuonna 2011, ja kahden pienen lapsen isä tekee työtä joka päivä.

- En suostu käyttämään puolivalmisteita missään tilanteessa; lisäaineita tai liemikuutioita ei meillä tunneta, painottaa Artemy. Kahvilanpitäjä itse on terveellisten elämäntapojen vaalija, eikä esimerkiksi käytä alkoholia lainkaan.

- Olutta en tule kahvilassakaan tarjoamaan. En halua, että lapset näkevät aikuisten juovan.

Kahvilan perivenäläisen sisustuksen suunnitteli Artemyn vaimo. Tällä hetkellä Blinit-pikaravintola ja -kahvila työllistää yrittäjän itsensä lisäksi neljä työntekijää.Blinit-kahvilan Artemyn herkulliset kesäkurpitsapihvit paistuvat muurikassa tai paistinpannulla. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela
- Se, joka ei meillä hoida hommiaan, saa sitten näpertää pelmeneitä yöt läpeensä, vitsailee Artemy. Pelmeneissä onkin lupaavankuuloinen valikoima: lihatäytteen lisäksi vaihtoehtona on lohi- sekä peruna-sienipelmenit. 

Kahvilassa voi tilata samovaarillisen kiehuvaa vettä ja pannullisen tujua teetä omaan pöytään. Yhdistelmä alkaa olla venäläisillekin vieraampi - venäläisetkin asiakkaat saattavat miettiä, kuinka tilanteessa tulisi toimia.

Teepannun höyrytessä juttelemme suomalaisesta kesästä ja siitä, kuinka ruoanlaitto siirtyy ulos. Venäjällä kesäruokaa ovat erityisesti sashlik-vartaat. Suomalaiset muurinpohjaletut innoittavat kehittelemään ajatusta: Artemyn listalta erityisesti kesäkurpitsapihvit sopivat ulkona valmistettaviksi.

- Penkistä kurpitsat suoraan pannulle!

Keittiön puolelta leijaileekin houkutteleva tuoksu: joku on juuri tilannut kesäkurpitsapihvit.

Resepti: Herkulliset kesäkurpitsapihvit. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

Artemyn kesäkurpitsapihvit

(yhdelle)

1 kananmuna
1 rkl vehnäjauhoja
200 g (noin puolikas keskikokoinen) kesäkurpitsa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria jauhettuna
½ tl valkosipulijauhetta

Paistamiseen noin 50 grammaa rypsi- tai auringonkukkaöljyä - tai sen verran, että paistinpannun pohja peittyy reilusti.

Tarjoiluun smetanaa, creme fraichea tai kermaviiliä.

Raasta kesäkurpitsa raastimen isoimmalla terällä ja lisää sekaan muut ainekset. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna öljy paistinpannussa tai muurinpohjapannulla. Nosta taikinasta kolme pihviä pannulle ja anna paistua hetki. Irrota pihviä pannulta hieman, niin että öljyä pääsee pihvin alle ja jatka paistamista. Kun pihvi on hyytynyt kunnolla, käännä ja paista muutama minuutti toiseltakin puolelta.

Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä smetanan, creme fraichen tai kermaviilin kera. Blinit-kahvilassa päälle ripotellaan myös tilliä.

Nelinkertaisesta taikinamäärästä eli kahdesta keskikokoisesta kesäkurpitsasta tulee pihvejä neljälle hengelle. Menekki on taattu, joten pihvejä kannattaa paistaa reilusti.
 

Linkit:

Kommentit
  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka